Έντυπη Έκδοση

Εφυγε προς τα πέρα

COCOONING με ναρκοληψία, μια μαχμουρλίδικη ατμόσφαιρα πλήρους σταρχιδισμού επιτάσσει αυτός ο μουντός καιρός της συννεφιασμένης κυριακάτικης παγωνιάς.

Ζαβλακωμένοι, σαν μαστουρωμένοι, παραπαίοντας ανάμεσα στο κρεβάτι και τον καναπέ. Με μικρά διαλείμματα μάσας, χαζοβιόλικης τηλοψίας κι άντε πάλι, γύρνα πλευρό για έναν πλάγιο δεύτερο ηχηρό.

ΤΟ site slang.gr δίνει τον ορισμό του κοκούνινγκ (από το αγγλικό cocooning, όπου cocoon = το κουκούλι του μεταξοσκώληκα, της κάμπιας κ.λπ.). «Κάνω κοκούνινγκ σημαίνει αποκηρύσσω για ένα διάστημα φίλους, παρέες, μπαράκια κ.λπ. και κλείνομαι μέσα στο προστατευτικό περίβλημα του σπιτιού μου, όπου έχω προηγουμένως αποθηκεύσει: ποσότητα έτοιμων φαγητών, παγωτού και σοκολάτας -ικανή να αντιμετωπίσει την επαύριο πυρηνικού ολοκαυτώματος, ένα καπνοχώραφο τσιγάρα ή και μια φυτεία -αναλόγως- και μια πλήρη σειρά DVD σε 238 επεισόδια».

ΓΙΑ το διάστημα που διαρκεί το κοκούνινγκ απλώς σέρνεσαι από το κρεβάτι στο ψυγείο και από το ψυγείο στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, και τούμπαλιν. Δεν απαντάς στο τηλέφωνο και φυσικά δεν βγαίνεις έξω επ' ουδενί -ούτε καν στο περίπτερο ή στην «Εβγα», διότι αυτά πρέπει να τα 'χεις προβλέψει.

ΟΤΑΝ κοκούνινγκ κάνει ένας άνδρας μόνος του, ίσως χρειάζεται κι ένα pc, μια παιχνιδομηχανή με τρεις σειρές Championship Manager απνευστί. Οταν κοκούνινγκ κάνει μια γυναίκα μόνη της, είναι απαραίτητα διάφορα χουχουλιάρικα αντικείμενα, μάσκες προσώπου κ.λπ. Κοκούνινγκ μπορεί να κάνει κι ένα ζευγάρι, αλλά η ισορροπία είναι ασταθής και δεν διαρκεί πολύ. Μετά το αναπόφευκτο σεξ του πρώτου 24ώρου, η γυναίκα θέλει να χουχουλιάσει, ο άνδρας να μαλακιστεί στο κομπιούτερ, καβγαδίζουν και τελικά λένε: «Δεν πάμε καμιά βόλτα να δούμε κάναν άνθρωπο;». Κοκούνινγκ με πάνω από δύο άτομα, π.χ. ένα ζευγάρι κι ένας φίλος ή δύο ζευγάρια, καταγράφεται μεν, αλλά συνήθως μετεξελίσσεται σε πάρτι με ούζα. Δεν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ το κοκούνινγκ ανθεί σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, καθώς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού των εξόδων. Χρονικά μπορεί να τραβήξει έως τετραήμερο, άντε πενθήμερο, άμα βολέψουν και τίποτα αργίες. Οτιδήποτε άνω του πενθημέρου θεωρείται ανησυχητικό και ελέγχεται ως σύμπτωμα κατατονικής καταθλίψεως.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεσις για να απολαύσει κάποιος το cocooning του είναι να γίνει ξανθιά, δηλαδή να μη σκέπτεται και να μην αγχώνεται με όσα συμβαίνουν εκεί έξω. Εν συνεχεία, να ασπαστεί τις βασικές αρχές και αξίες του σταρχιδισμού (ή γραψαρχιδισμού). Ενα μικρό κλικ στο μυαλό χρειάζεται για να περάσεις τον Ρουβίκωνα και να ενταχθείς κι εσύ στις γραμμές του νέου κινήματος του σταρχιδισμού. Στέκεσαι χαλαρά, με τα πόδια ανοιχτά μπροστά στην TV και γράφεις εκεί που πρέπει το δελτίο των ειδήσεών τους το τρομοκρατικό, που σπέρνει πανικό και προαναγγέλλει ορυμαγδό: «Να κι αν χρεοκοπήσουμε, να κι αν καταστραφώ»!

ΥΓ: «ΑΠΟ μικρός μου 'λαχε να κατεβώ δυο και τρεις φορές στην Κόλαση. Αναγκάστηκα να φιλήσω τον Βελζεβούλ στο στόμα. Με γλώσσα. Εχω ακόμη στα χείλη μου τη γεύση από τα σάπια δόντια του. Ενιωσα εντός μου τη δόνηση και την οδύνη από έναν σεισμό σαν της Αϊτής. Ποια κρίση να φοβηθώ; Είμαι πρόθυμος, σ' όση ζώη μού απομένει, να κοιμάμαι σε παγκάκια». Είπε, κι έφυγε προς τα πέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εδώ Ράδιο "Ε"