Έντυπη Έκδοση

ΧΑΝΙΑ: ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Πυρπόλησαν ξανά τη Συναγωγή

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες έγινε στόχος εμπρηστών η Εβραϊκή Συναγωγή στην παλιά πόλη των Χανίων. Ηταν τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν οι άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά με άγνωστο τρόπο!

Η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ένα διώροφο κτίσμα της Συναγωγής κάνοντας στάχτη, μεταξύ άλλων, σπάνια βιβλία και θρησκευτικά αντικείμενα, ενώ ζημιές υπέστη και ο κεντρικός λατρευτικός χώρος.

Κατά την Αστυνομία, οι δράστες παραβίασαν παράθυρο του α'ορόφου της Συναγωγής και προκάλεσαν πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα. Την πυρκαγιά έσβησε τελικά η Πυροσβεστική γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα επιστρατεύοντας δύο οχήματα και πέντε άνδρες.

Η προηγούμενη απόπειρα κατά της Συναγωγής σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Τότε άγνωστοι δράστες είχαν μπει από διαφορετικό σημείο και έβαλαν φωτιά σε άλλο κτίριο με συνέπεια να καούν μια ξύλινη εσωτερική σκάλα και σημαντικά βιβλία.

Ο διευθυντής της Συναγωγής Νίκος Χαννάν Σταυρουλάκης τόνισε ότι μετά τις δύο επιθέσεις ό,τι απέμεινε από το εσωτερικό της Συναγωγής μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο. Ακόμα ζήτησε να υπάρξει μαζική απάντηση από την κοινωνία των Χανίων απέναντι στις τελευταίες εμπρηστικές επιθέσεις. Υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και εξέφρασε τον προβληματισμό γιατί δεν υπήρξε φύλαξη της Συναγωγής έπειτα από την πρώτη επίθεση.

Τον διπλό εμπρησμό της Συναγωγής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ). «Η σιωπή της κοινωνίας ουσιαστικά "όπλισε" τους νοσταλγούς του Χίτλερ να "ολοκληρώσουν" ανενόχλητοι το έργο τους», τονίζει.

Για μη μεμονωμένο περιστατικό κάνει λόγο το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών αναφερόμενο στην εμπρηστική επίθεση κατά της Συναγωγής, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να μη συνδεθούν μεταξύ τους οι επιθέσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ενάντια στη Συναγωγή, αλλά και στο Κοινωνικό Στέκι. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Για το ίδιο θέμα
Καταδικάζει η κυβέρνηση τη ρατσιστική βία