Έντυπη Έκδοση

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Διαψεύδει τον Σαμαρά το... γερμανικό μοντέλο

Ηταν γκάφα ή πρόβα τζενεράλε του στρίβειν διά του γερμανικού μοντέλου; Ο λόγος για τις δηλώσεις Σαμαρά περί ιθαγένειας, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και αποκάλυψαν σχετική... άγνοια του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα συμβαίνουν στη Γερμανία σχετικά με τους μετανάστες και την απόδοση ιθαγένειας.

Ραγκούσης: Χρειάζεται σοβαρότητα Ραγκούσης: Χρειάζεται σοβαρότητα Η άγνοια, μάλιστα, ήταν τόσο οφθαλμοφανής ώστε οι κακές γλώσσες μίλησαν για εσκεμμένη κίνηση ματ του κ. Σαμαρά, προκειμένου να δικαιολογήσει επαρκώς στο κεντροδεξιό κομμάτι της Ν.Δ. και ιδιαίτερα της νεολαίας τις αποκλίνουσες προς την άκρα δεξιά θέσεις του στο θέμα της απόδοσης της ιθαγένειας.

Ολα άρχισαν την Κυριακή, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλούσε στο θερμό ακροατήριο της ΟΝΝΕΔ κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το «γερμανικό μοντέλο» στη μεταναστευτική πολιτική, θυμίζοντας ότι τη νομοθεσία εκεί έχει θεσπίσει ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος ταγμένος στις τάξεις της σοσιαλδημοκρατίας δεν φημίζεται για τις ακραίες του θέσεις και καταχειροκροτήθηκε από τους νεολαίους του κόμματος. Στη Γερμανία, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, την ιθαγένεια παίρνουν τα παιδιά των μεταναστών όταν ενηλικιώνονται και όχι μόλις γεννιούνται.

Αμέσως μετά ήρθε η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος διευκρίνιζε ότι το γερμανικό μοντέλο προβλέπει ακριβώς αυτό που προωθείται από την κυβέρνηση, δηλαδή η απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών μόλις γεννιούνται, και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για τακτική διαστρέβλωσης που δεν συνάδει με τη σοβαρότητα που χρειάζεται στο συγκεκριμένο θέμα.

Σαμαράς: Απορίες δημιουργεί η άγνοια Σαμαράς: Απορίες δημιουργεί η άγνοια Τι προβλέπει:

Πράγματι, αν εντρυφήσει κανείς στις διατάξεις του γερμανικού νόμου για την ιθαγένεια, βλέπει ότι τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία αποκτούν αμέσως την ιθαγένεια της χώρας, αρκεί ο ένας από τους δύο γονείς να κατοικεί μόνιμα στη χώρα μια οκταετία και να έχει άδεια παραμονής επ' αόριστον. Η κτήση της ιθαγένειας καταχωρίζεται, μάλιστα, στο ληξιαρχείο όπου δηλώνεται η γέννηση. Οταν το παιδί ενηλικιωθεί, οφείλει να δηλώσει εγγράφως αν θα κρατήσει τη γερμανική ιθαγένεια ή την άλλη, της χώρας από την οποία προέρχεται.

Αν δηλώσει ότι κρατάει την άλλη ιθαγένεια, τότε χάνει τη γερμανική αυτόματα με τη δήλωσή του. Αν αφήσει να περάσει ο καιρός και δεν κάνει καμία έγγραφη δήλωση μέχρις ότου συμπληρώσει τα 23 του χρόνια, χάνει επίσης τη γερμανική ιθαγένεια.

Αν δηλώσει με την ενηλικίωσή του ότι κρατάει τη γερμανική ιθαγένεια, παράλληλα είναι υποχρεωμένος να αποδείξει στο γερμανικό κράτος την απώλεια της άλλης το αργότερο μέχρι να συμπληρώσει τα 23 του χρόνια. Να σημειωθεί ότι η αρμόδια γερμανική υπηρεσία ειδοποιεί αυτεπαγγέλτως τα παιδιά των μεταναστών λίγο πριν ενηλικιωθούν, τους υπογραμμίζει ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν στη σχετική δήλωση επιλογής ιθαγένειας αμέσως μόλις ενηλικιωθούν και ταυτόχρονα τους ενημερώνει για τις συνέπειες της όποιας επιλογής τους.

Τα πράγματα είναι απολύτως σαφή και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Στην Ελλάδα πάλι, όχι· και δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά. Δεν είναι όμως και ανάγκη να μπλέκουν τους Γερμανούς οι Ελληνες πολιτικοί, όταν άλλα θέλουν να πουν κι άλλα να κάνουν... Διότι εκεί βασιλεύει τάξη, είτε με Σρέντερ είτε με Μέρκελ.

Νέα σύγκριση

Ωστόσο, η Ν.Δ. διά του τομεάρχη της Χρήστου Ζώη επανέρχεται και επιχειρεί νέα σύγκριση του γερμανικού μοντέλου με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες χαρακτηρίζει τις «πιο χαλαρές» της Ε.Ε:

«Το γερμανικό μοντέλο δεν δίνει ψήφο στους (μη πολιτογραφημένους) μετανάστες στις δημοτικές εκλογές. Ούτε η Γαλλία. Το Σχέδιο Ραγκούση δίνει!» υποστηρίζει ο Χρ. Ζώης. «Το γερμανικό μοντέλο έδωσε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη Γερμανία, αλλά όχι αναδρομικά. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε το 1999, αλλά ισχύει μόνο για όσα παιδιά γεννήθηκαν μετά το 2000. Το Σχέδιο Ραγκούση δίνει ιθαγένεια αναδρομικά! Πρόκειται για πολύ μεγάλη διαφορά... Το γερμανικό μοντέλο δίνει ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών με οκτώ χρόνια νόμιμη παρουσία στη Γερμανία, πριν από τη γέννηση των παιδιών. Το Σχέδιο Ραγκούση δίνει ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που συμπληρώνουν πενταετία ακόμα και μετά τη γέννηση των παιδιών. Κι αυτό κάνει επίσης πολύ μεγάλη διαφορά...». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία