Έντυπη Έκδοση

Ο ευγενής Αϊτινός Χατουέ

Να βοηθήσουμε τους Αϊτινούς.

Οπως και όσο μπορούμε. Δεν είναι μόνο χρέος ανθρώπινο. Για εμάς τους Ελληνες είναι και χρέος ιστορικό. Οι Αϊτινοί ήταν οι πρώτοι, στη Λατινική Αμερική, που επαναστάτησαν ενάντια στους Ισπανούς κατακτητές και οι πρώτοι, στον κόσμο, που αναγνώρισαν τη δική μας ανεξαρτησία. Μετά χτυπήθηκε η χώρα αλλεπάλληλα. Δύο αιώνες χτυπιέται από άπληστους ντόπιους τυράννους και από ξένους «σωτήρες». Τώρα την ισοπέδωσε ο σεισμός. Χιλιάδες οι νεκροί. Διαβάζεις αριθμούς και τα χάνεις. Τα χάνεις περισσότερο, επειδή γνωρίζεις ότι στο τέλος θα μείνουν ακατάγραφοι. Γιατί η χώρα δεν έχει υποδομές. Οι ελάχιστες που είχε, καταστράφηκαν.

«Πρόκειται για επιχειρησιακό εφιάλτη», είπε η εκπρόσωπος ανθρωπιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ, του οποίου οι εγκαταστάσεις επίσης καταστράφηκαν. Από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη η Αϊτή: λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα κατά κεφαλήν εισόδημα, 40% αναλφαβητισμός. Το απέδειξε, με στοιχεία συγκλονιστικά, ο Ινδός νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτια Σεν: Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν... αφύσικα περισσότερο τις φτωχές χώρες από τις πλούσιες. Στην Αϊτή, γράφουν οι «Τάιμς Νέας Υόρκης», «δεν συντελέστηκε μόνο μια φυσική καταστροφή. Δείτε τι προκάλεσαν στον τόπο χρόνια κακοδιαχείρισης, φτώχειας και πολιτικών αναταραχών». Και ξένων επεμβάσεων, προσθέτω, που -ευλόγως ίσως- απέφυγαν οι «Τάιμς». Μετά... απέσυραν και οι ξένοι το όποιο ενδιαφέρον. Η χώρα δεν προσφερόταν πια για «επενδύσεις»!

Ο ευγενής Αϊτινός Χατουέ Ταϊνό Αραγουάκ Γκουαχομπά, πρώτος που επαναστάτησε εναντίον των Ισπανών (1511), δεμένος στην πυρά του θανάτου, άκουγε τον ιεραπόστολο που του έταζε αιώνια δόξα εν ουρανοίς, εάν βαφτιζόταν χριστιανός. Ο Χατουέ ρώτησε, αν στους ουρανούς θα έχει παρέα τους χριστιανούς. «Ασφαλώς!», τον βεβαίωσε ο ιεραπόστολος. Μειδίασε ο Ινδιάνος ευγενής και πέρασε αγέρωχος, από τις φλόγες, στην κόλαση!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά