Ηλεκτρονική Έκδοση

Ζώο με ιδιότητες φυτού

Ένας πράσινος θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας, ο οποίος φαίνεται να είναι μισός ζώο και μισός φυτό, είναι το πρώτο πλάσμα που ανακαλύφθηκε, το οποίο παράγει τη φυτική χρωστική ουσία χλωροφύλλη.

Το έρπον πλάσμα μάλλον «έκλεψε» από φύκια που κάποτε έφαγε, τα γονίδια που του δίνουν την ικανότητα παραγωγής χλωροφύλλης, η οποία αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των φυτών. Έτσι, ο συγκεκριμένος γυμνοσάλιαγκας έχει αποκτήσει πια τη δυνατότητα φωτοσύνθεσης, δηλαδή να μετατρέπει το φως του ήλιου σε ενέργεια.

Σύμφωνα με τον βιολόγο Σίντνεϊ Πιρς του πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδα, που μελετά εδώ και 20 χρόνια το περίεργο πλάσμα με την επιστημονική ονομασία Elysia chlorotica, αυτό είναι να θέση να δημιουργεί μόρια που περιέχουν ενέργεια, χωρίς να έχει φάει το παραμικρό, αντίθετα με τα άλλα ζώα που πρέπει να καταναλώσουν τροφές για να τις μετατρέψουν σε ενέργεια.

Ο Πιρς παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του στο τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Ενοποιητικής και Συγκριτικής Βιολογίας στο Σιάτλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Live Science. Όπως ανέφερε, «είναι η πρώτη φορά που ένα πολυκυτταρικό ζώο έχει βρεθεί ότι μπορεί να παράγει χλωροφύλλη».

Οι γυμνοσάλιαγκες, που ζουν κυρίως σε αλμυρούς βάλτους στον Καναδά, όχι μόνο έχουν «κλέψει» τα γονίδια της χλωροφύλλης, αλλά και μικροσκοπικά μέρη των κυττάρων που αποκαλούνται χλωροπλάστες και τα οποία χρησιμοποιούνται για τη φωτοσύνθεση.

Οι χλωροπλάστες τους, με την χρήση της χλωροφύλλης, μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια, ακριβώς όπως συμβαίνει στα φυτά. Οι ερευνητές αρκεί να βάλουν ένα φως πάνω από τους γυμνοσάλιαγκες για 12 ώρες και τα ζώα-φυτά μπορούν, στη συνέχεια, να επιβιώσουν για αρκετό καιρό χωρίς καθόλου τροφή.

Οι γυμνοσάλιαγκες έχουν τόσο καλά ενσωματώσει το φυτικό γενετικό υλικό, που το κληρονομούν στους απογόνους τους χωρίς πρόβλημα.

Τα μικρά τους διαθέτουν εκ γενετής την ικανότητα παραγωγής χλωροφύλλης, αλλά δεν μπορούν να κάνουν φωτοσύνθεση μέχρι να φάνε αρκετά φύκια για να «κλέψουν» την αναγκαία ποσότητα χλωροπλαστών, τους οποίους δεν μπορούν να δημιουργήσουν από μόνα τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα πλάσματα έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν είναι βέβαιοι πώς ακριβώς η Elysia chlorotica αφομοιώνει και ενσωματώνει στο γενετικό υλικό της τα φυτικά γονίδια.

Σύμφωνα με τον Πιρς, «είναι σίγουρα εφικτό το DNA από το ένα είδος να μεταφερθεί σε άλλο, όπως δείχνει η περίπτωση αυτών των πλασμάτων, όμως οι μηχανισμοί είναι ακόμα άγνωστοι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Βιολογία