Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Κωδικός «Βαριοπούλα»

Χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Εθνοσυνέλευση, βομβαρδισμό τζαμιών, συγκρούσεις με «ισλαμιστές» και άλλα πολλά προέβλεπαν σχέδια που ετοιμάστηκαν από πολύ υψηλά ιστάμενους ανώτατους αξιωματικούς, με σκοπό αρχικά την επιβολή στρατιωτικού νόμου και στη συνέχεια την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με χθεσινή αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας «Ταράφ».

Ωρα Τουρκίας... στρατιωτική. Ο Ερντογάν στη σκιά των Ενόπλων Δυνάμεων Ωρα Τουρκίας... στρατιωτική. Ο Ερντογάν στη σκιά των Ενόπλων Δυνάμεων Το γενικότερο σχέδιο με την επωνυμία «Επιχείρηση βαριοπούλα», ανέφερε ότι στόχος είναι «η άμεση απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και η βίαιη εξουδετέρωση της υφιστάμενης αναχρονιστικής δομής, με σκοπό την υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας, τη διασφάλιση της εθνικής ενότητας, την αποτροπή ενδεχόμενου εμφυλίου πολέμου και την εξάλειψη των στοιχείων που εμποδίζουν τη λειτουργία του δημοκρατικού λαϊκού καθεστώτος, και τέλος η ανοικοδόμηση της εξουσίας του λαϊκού κράτους με την προώθηση καθορισμένων στελεχών στην εξουσία».

Η «Επιχείρηση σημαία»

Η «Ταράφ» αναφέρει ότι υπόδειγμα για την εν λόγω επιχείρηση υπήρξε η «Επιχείρηση σημαία», όπως ονομάζεται το πραξικόπημα του 1980. Εγκέφαλος της όλης επιχείρησης ήταν ο τότε διοικητής της Α' Στρατιάς στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2004.

Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι τα διάφορα σχέδια και υποσχέδια, υπογράφουν εκτός από τον Ντογάν, ο διοικητής της Πολεμικής Ακαδημίας πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα και ο διοικητής του στόλου ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ. Ολοι έχουν αποστρατευτεί. Συνολικά 5.000 σελίδες υλικό υπάρχει, το οποίο έχει καταγραφεί ηλεκτρονικώς, αναφέρει η «Ταράφ», η οποία σημειώνει ότι υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο μιας από τις συναντήσεις σχετικά με τα εν λόγω σχέδια.

Ενα από τα επί μέρους σχέδια που σχετίζεται με όσα επρόκειτο να κάνει η Πολεμική Αεροπορία, προέβλεπε τις χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών σε δύο από τις πλατείες της Κωνσταντινούπολης, μία από τις οποίες είναι περιοχή όπου κατά μεγάλη πλειοψηφία κατοικούν οι λεγόμενοι ισλαμιστές. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβοκάτορες θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε διοικητήρια της Πολεμικής Αεροπορίας σε διάφορα σημεία και θα ακολουθούσαν συμπλοκές και συλλήψεις.

Πτήσεις χαμηλές θα γίνονταν και πάνω από την Εθνοσυνέλευση ως μοχλό πίεσης για την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Παράλληλα, δύο άλλα σχέδια, «Τσαρσάφι» και «Μούσι», προέβλεπαν βομβαρδισμό του τεμένους Φατίχ στην ομώνυμη συνοικία της Πόλης και εν συνεχεία συμπλοκές.

«Λίστα» αξιωματικών

Συνολικά 29 ανώτεροι και 133 κατώτεροι αξιωματικοί υπογράφουν τα διάφορα έγγραφα της επιχείρησης. Η ίδια εφημερίδα έχει αποκαλύψει στο παρελθόν σχέδια αποσταθεροποίησης με προβοκάτσιες εναντίον μη μουσουλμανικών στόχων στην Πόλη -μεταξύ των οποίων έχει αναφερθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης- με σκοπό να αποδοθούν οι προβοκάτσιες στον ευρύτερο φιλοκυβερνητικό χώρο και να δοθεί έτσι πλήγμα στην κυβέρνηση.

Οι επανειλημμένες αποκαλύψεις γύρω από σχέδια πραξικοπήματος και ανατροπής της κυβέρνησης, έχουν σημαντική διάσταση πειστικότητας. Η τελευταία αυτή αποκάλυψη έγινε καθώς εξελίσσεται μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον «αυταρχισμό» της πολιτικής εξουσίας και την τάση της για «μονοκομματική δικτατορία». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
“Σεμινάριο” βάφτισε ο τουρκικός στρατός το σχέδιο προβοκάτσιας
Υπό κράτηση Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί για τη «Βαριοπούλα»