Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΑΥΡΙΟ Η ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Δασκάλα σε δίκη για μάθημα σε αλλοδαπούς

Την ώρα που πολλοί εξακολουθούν να αντιδρούν με σκεπτικισμό για το αν θα πρέπει να δοθεί ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, αρχίζει στην Αθήνα η δίκη της δασκάλας που απλώς τους έδωσε την ευκαιρία να μάθουν και τη δική τους γλώσσα. Πρόκειται για τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που δικάζεται αύριο γιατί παραχωρούσε «παράνομα» χώρο του σχολείου για μαθήματα αλβανικής γλώσσας.

Πρόκειται για εθελοντικά μαθήματα που γίνονταν τις απογευματινές ώρες σε παιδιά αλλά και γονείς, με στόχο την ομαλή ένταξη όλων στη σχολική κοινότητα αλλά και την καταπολέμηση του καθημερινού φαινομένου πολλαπλών και συνεχών απουσιών των μαθητών. Στο πρόγραμμα για τους γονείς, στους οποίους διδασκόταν η ελληνική γλώσσα, συμμετείχαν 150 άτομα που επεδίωκαν να μπορέσουν να βοηθούν τα παιδιά τους περισσότερο στο διάβασμα και βέβαια να εμπλακούν στη σχολική δραστηριότητα.

Τα μαθήματα μητρικών γλωσσών αποσκοπούσαν στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε.

Αντί η κ. Πρωτονοταρίου να εισπράξει τα εύσημα για όλα αυτά, εισέπραξε μια μήνυση και μια μετάθεση. Μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ο διάδοχός της στη διεύθυνση του σχολείου Εμμ. Γιουτλάκης. Είναι δε εντυπωσιακό ότι κατηγορείται μόνο για τα αλβανικά και όχι για τα αραβικά τα οποία επίσης δίδασκε στα παιδιά...

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που τάσσεται υπέρ της δασκάλας, οι δράσεις αυτές είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και συνεχίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος σε εθελοντική βάση. «Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Εξάλλου η επί της ουσίας διαπολιτισμική προσέγγιση στον χώρο του σχολείου εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες, εμπειρίες και δεξιότητες πολύτιμες για τη μετέπειτα ζωή τους», αναφέρει ο Σύλλογος.

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση των δασκάλων του σχολείου στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν συναποφασίστηκαν και καλεί «όλους όσοι αγωνίζεστε για μια καλύτερη εκπαίδευση» να παρευρεθούν στη δίκη.

Γι' αυτόν τον λόγο και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία κήρυξε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς του λεκανοπεδίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για το 132ο Δημοτικό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μετανάστες και πρόσφυγες
Εκπαίδευση