Ηλεκτρονική Έκδοση

Επιδόθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού

Επιστροφή στο Ελσίνκι ζητά από την Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου

Πιθανότατα πριν το καλοκαίρι η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης

Την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον δρόμο του Ελσίνκι, προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην επιστολή που είχε λάβει στις 30 Οκτωβρίου. Σημειώνει ότι η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δύο χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρωθυπουργός τονίζει στην απάντησή του, ότι το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων  των δύο χωρών και προκρίνει ως μοναδικό τρόπο αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Όπως διευκρινίζει, η λύση για την επανένωση της νήσου μπορεί να κινείται μόνον εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια παρέμβασης της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, λέγοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας, τονίζει.

Για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός καλεί τον ομολογό του να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταναστών και δηλώνει έτοιμος να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου δράσης. Όπως αναφέρει, η συνεργασία της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και την ευρωπαϊκή δύναμη FRONTEX αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνογνωσία και να μεταφέρει στην Τουρκία την εμπειρία της στα ευρωπαϊκά θέματα, ώστε να συμβάλλει στην ενταξιακή της πορεία. Επισημαίνει, όμως, ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του τουρκικού κράτους, απέναντι στην ελληνική μειονότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελεί προϋπόθεση.

Πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκαλεί τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα. Αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία, γράφοντας ότι αυτή θα αποτελέσει το αντικείμενο συνομιλιών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Πιθανώς η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι.

Ο Γ. Παπανδρέου θέτει την ατζέντα της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους είναι η Ενέργεια, το εμπόριο και επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η παράνομη μετανάστευση, το Περιβάλλον , οι υποδομές και μεταφορές και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η περιφερειακή συνεργασία, η πρόοδος των διερευνητικών επαφών και τα μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο πρωθυπουργός προχωρά στην εκτίμηση ότι μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να οδηγήσουν τους λαούς τους σε ένα λαμπρό μέλλον.
 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

12 σχόλια

11 Ο/Η θ.Γ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Στην επιστολή η ελληνική πλευρά δεν ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ενδεχόμενο διπλωματικό διάλογο με τη Τουρκία. Στην επιστολή έπρεπε να θίξει εντόνως ότι για ενδεχόμενο διάλογο θα πρέπει να προεξασφαλιστούν τα ακόλουθα:

1) Απαίτηση απόσυρσης από μεριάς Τουρκίας οποιασδήποτε απειλής πολέμου, καθότι είναι αδιανόητο να ξεκινήσει διπλωματικός διάλογος υπό απειλή. Η διατύπωση «δεν βοηθά καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» είναι ελαφριά και υποβαθμισμένη.
2) Για χρονικό διάστημα 1-2 ετών να υπάρξει ανακωχή: η Τουρκία να μην εκτελέσει καμιά απολύτως παραβίαση του ελληνικού εναερίου ή θαλασσίου χώρου. Παρατηρητής το ΝΑΤΟ. Είναι αδιανόητο να ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος όταν η Τουρκία εκτελεί υπερπτήσεις στα νησιά, ή διεξάγει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα που θα είναι θέμα συζήτησης.
3) Να απαιτηθεί να υπογράψει η Τουρκία τη διεθνή σύμβαση της θάλασσας, να αναγνωρίσει το Διεθνές Δικαστήριο, και ως εκ τούτου το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, ώστε να είναι προεξασφαλισμένο για την Ελληνική πλευρά το νομικό πλαίσιο. Η Ελλάς δεν πρέπει καν να ξεκινήσει διάλογο αν η διαμάχη πολιτικοποιηθεί, καθότι η Τουρκία έχει μεγάλο πολιτικό βάρος που την υπερισχυροποιεί, και εκ των πραγμάτων το αποτέλεσμα μιας πολιτικής διευθέτησης θα είναι προδικασμένο.
4) Να αναγνωρίσει πρώτα η Τουρκία ότι τα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης είναι αποκλειστικά εσωτερικό θέμα της Ελλάδος και εγγυημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
5) Να προεξασφαλιστεί η επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στην Τουρκία για να μην επιχειρηθεί να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής κατά τις διαπραγματεύσεις.
6) Να διασφαλιστεί ότι η λύση του Κυπριακού θα γίνει στη βάση κοινοτήτων (όχι κρατιδίων) και ότι Τουρκία και Ελλάδα θα απολέσουν τα επεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο. Εγγυητής στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΥΓ: Στις διεθνείς σχέσεις αυτό που μετρά πάντα είναι η εκάστοτε γεωπολιτική συγκυρία και η πολιτικοστρατιωτική ισχύς των αντιμαχομένων. Στη σχέση Ελλάδος – Τουρκίας, η Τουρκία είναι η γεωπολιτικά επιτιθέμενη λόγω μεγέθους, πληθυσμού, οικονομίας και στρατιωτικής ισχύς, αλλά και λόγω των διεθνών ερεισμάτων που έχει εξασφαλίσει.
12 Ο/Η Νέστωρ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πάγια ελληνική θέση ήταν ότι με την Τουρκία έχομε μόνο μία διαφορά προς επίλυση στην Χάγη. Την υφαλοκρηπίδα των νησιών. Επίσης ότι δεν κάνομε διμερή διάλογο. Όταν Ο Α. Παπανδρέου παρασύρθηκε στο Νταβός από τον Οζάλ, αναγνώρισε ότι έκανε λάθος (mea culpa).

Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι προσφυγή στο ΔΔΧ για κάθε άλλο ζήτημα, μόνον εις βάρος της Ελλάδος μπορεί να αποβεί, αφού η Τουρκία ζητά, ενώ εμείς δεν ζητούμε τίποτε. Και επί πλέον, αποτελεί διαπραγμάτευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Για να προσφύγει η Ελλάδα στην Χάγη, πρέπει πρώτα να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και συνακολούθως τον εθνικό εναέριο χώρο στα 12 νμ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης.

Η πολιτική του ενδοτισμού που ακολούθησε ο Σημίτης και συνέχισε ο Καραμανλής, είναι αυτή που αποθράσυνε τους Τούρκους και μας έφερε στο διεθνές περιθώριο, ως κράτος που δεν σέβεται τον εαυτό του.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 12

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για το ίδιο θέμα
Ερντογάν καλεί Γιώργο για διάλογο, μέσω Αγκυρας η ενημέρωση