Έντυπη Έκδοση

ΩΣ «ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ», ΜΕ 10 ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝ

Επανάκαμψη Αλαβάνου με «απόπειρα θετικής συμβολής»

Ο Αλέκος Αλαβάνος επανήλθε. Εστω και ως «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ». Και κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το ενδιαφέρον πολλών αριστερών που έσπευσαν χθες να γεμίσουν την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου.

«Πολιτική πρωτοβουλία εντός του ΣΥΡΙΖΑ» με κείμενο και για τον τρόπο οργάνωσής του, προανήγγειλε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος «Πολιτική πρωτοβουλία εντός του ΣΥΡΙΖΑ» με κείμενο και για τον τρόπο οργάνωσής του, προανήγγειλε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος Τα «δέκα σημεία» της ομιλίας του Αλέκου Αλαβάνου με αφορμή το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον ρόλο που μπορεί, όπως είπε, να διαδραματίσει η Αριστερά στην ανατροπή του, ήταν η αφορμή για να περιγράψει όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Και το πρώτο από αυτά είναι μια «πολιτική πρωτοβουλία» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 8 Φεβρουαρίου. «Αν θέλετε δώστε τον τίτλο ''Απόπειρα θετικής συμβολής στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς''», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας ότι στο κείμενο θα γίνονται προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσης της πολιτικής συμμαχίας της Αριστεράς.

«Μητρώο μελών»

Ο κ. Αλαβάνος όσο και αν πιέστηκε απέφυγε να σταθεί κριτικά απέναντι στον ΣΥΝ ή σε στελέχη του. Επέμεινε ότι το κείμενο που θα έχει την υπογραφή του ίδιου και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια «απόπειρα θετικής συμβολής» εντός της πολιτικής συμμαχίας.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να εκφράζει την άποψή του λέγοντας ότι ένα κόμμα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι απόψεις και να λέει ο καθένας την άποψή του χωρίς να προκαλείται αντιπαράθεση. Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει ως δημοκρατική συγκρότηση των μελών του. Γι' αυτό, είπε, πρέπει να γίνει μητρώο μελών. Σ' ό,τι αφορά τη δική του παρέμβαση «οριοθετείται στο πεδίο της θετικής συμβολής». Απαντώντας στην ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον ΣΥΝ και το αντίθετο είπε: «Θα ήταν μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. Αλλά δεν μπορεί να μένει κανείς σε κατάσταση τέλματος και με αυτή την έννοια είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρες οι κινήσεις που γίνονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από οργανώσεις, συσπειρώσεις, διαδικτυακές πρωτοβουλίες που προσβλέπουν στη δημοκρατική συγκρότηση».

«Δημοψήφισμα»

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου είναι η πρώτη εκ των τριών δημόσιων εμφανίσεων του Αλέκου Αλαβάνου. Αύριο θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της επιθεώρησης πολιτισμού Ενεκεν και τη Δευτέρα και πάλι στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργανώνουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισλανδίας. Οπως είπε, «δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι όροι του συμφώνου, που παγιδεύουν τις σημερινές και μελλοντικές γενιές, που "κλειδώνουν" μακροπρόθεσμα τη χώρα μας σε ένα πρότυπο παγωμένης ανάπτυξης, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ακραίων ταξικών διαφορών, να εφαρμοστούν χωρίς να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός». Συνέδεσε μάλιστα το Σύμφωνο Σταθερότητας με το άρθρο 16. Σύμφωνα με τον ίδιο, «με το άρθρο 16 η νέα γενιά, μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, διαμόρφωσε τα συνταγματικά δεδομένα του τόπου μας. Με τον αγώνα ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο πλαίσιο της πάλης όλων των εργαζομένων, μπορεί να επηρεάσει τη συνταγματική πραγματικότητα όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παρουσίες

Τον Αλέκο Αλαβάνο παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου ο Δήμος Τσακνιάς, ανένταχτος από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Αυγή Θεοδόση από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ συντόνιζε τη συζήτηση.

Τη συνέντευξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μπανιάς, Περικλής Κοροβέσης, Ρούντι Ρινάλντι, Αντώνης Νταβανέλος, Γιάννης Θεωνάς, Νίκος Γαλάνης, Γιώργος Σαπουνάς, Ελένη Πορτάλιου και Ελένη Σωτηρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ