Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εβγαλαν με «πραξικόπημα» Τούρκο πρόεδρο

Μια ημέρα πριν από την επίσημη ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού

Με μεθοδευμένη διαδικασία, που αποσκοπούσε στο να υπάρξει μία μόνον υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) -και άρα να μην υπάρξει ψηφοφορία- επιβλήθηκε στην ολομέλεια η εκλογή του Τούρκου βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαούσογλου, στη θέση του προέδρου της Συνέλευσης.

Οι βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του ΣτΕ κλήθηκαν, δηλαδή, να επικυρώσουν μια μοναδική υποψηφιότητα με διαδικασίες διεξαγωγής δημοψηφισμάτων τύπου... Τσαουσέσκου, αμαυρώνοντας τις βασικές διακηρύξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης περί προστασίας των δικαιωμάτων και τήρησης των διαφανών δημοκρατικών διαδικασιών. Οπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επελέγη ο Μεβλούτ Τσαούσογλου πρόεδρος της ΚΣΣΕ, εξέφρασαν, με κοινή γραπτή διαμαρτυρία τους, προς τη γραμματεία της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του προς την «Ε», ο επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Αριστοφάνης Γεωργίου, τόνισε ότι με τη διακήρυξη αυτή «θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η εκλογή Τσαούσογλου στο αξίωμα του προέδρου της Συνέλευσης». Μια διαδικασία, διευκρίνισε, που μας στέρησε τόσο το δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε με την ψήφο μας τη συγκεκριμένη, μοναδική υποψηφιότητα, όσο και το να εκφράσουμε στην ολομέλεια τις αντίθετες απόψεις μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Ντίνος Βρεττός, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης Ελλήνων, Κυπρίων και άλλων ενδεχομένως ξένων βουλευτών στη μεθοδευμένη ανάδειξη του Τούρκου βουλευτή στο αξίωμα του προέδρου της ΚΣΣΕ ήταν μηδενικά.

«Από τη στιγμή που ο κ. Τσαούσογλου εμφανίστηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΚΣΣΕ, η υποψηφιότητά του δεν τέθηκε, βάσει του κανονισμού, σε ψηφοφορία», κατέληξε ο Ελληνας βουλευτής.

Το γεγονός, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στο Στρασβούργο, αποκτά μια «ιδιάζουσα» σημασία εν όψει της σημερινής προγραμματισμένης ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην ολομέλεια της Συνέλευσης του ΣτΕ και της αυριανής συζήτησης της έκθεσης, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν και μια άλλη... λεπτομέρεια.

Οτι δηλαδή χθες επέλεξε ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, να δημοσιοποιήσει την τελευταία του δημόσια παρέμβαση, με την οποία ζητάει από τα κράτη-μέλη του ΣτΕ να δείξουν περισσότερο σεβασμό στις γλώσσες των εθνικών μειονοτήτων.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι στο κείμενο της κοινής τους διαμαρτυρίας, όλα τα μέλη των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου, υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι:

- Η διαμαρτυρία δεν αφορά προσωπικά τον κ. Τσαούσογλου, αλλά τη χώρα του την Τουρκία.

Μια χώρα η οποία επί 35 χρόνια κατέχει στρατιωτικά τη Βόρεια Κύπρο και επιδεικνύει απειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο και στα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

Μια χώρα που γίνεται αφορμή να συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις εναντίον της κάθε χρόνο ενώπιον του δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν καταδίκες για παραβιάσεις σε μειονοτικά, θρησκευτικά και ατομικά δικαιώματα, καθώς και λογοκρισία του Τύπου.

Πιστεύουμε ακράδαντα, λένε οι βουλευτές, ότι η διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΚΣΣΕ θα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει πιο δημοκρατική και πιο διαφανής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διεθνείς Οργανισμοί