Έντυπη Έκδοση

* Ο ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ * ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Τρίτος γύρος και με διεθνή κινητοποίηση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε ομογενειακούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον για τον διορισμό προσωπικού του απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Μπαν Κι Μουν Μπαν Κι Μουν Τις προάλλες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν μίλησε για το τηλέφωνο με τους Χριστόφια και Ταλάτ, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Την Κυριακή ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετέβη αιφνιδίως στην Κωνσταντινούπολη και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Νταβούτογλου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεθνούς κινητοποίησης, άρχισε χθες στη Λευκωσία ο τρίτος γύρος των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη. Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξάντλησαν το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συνομιλιών σε τετ α τετ συνάντηση, χωρίς την παρουσία των συμβούλων τους ή εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, ενώ θα συνεχιστεί σε ζητήματα οικονομίας και Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να πετύχουμε νέες συγκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως δεν είναι και μάταιη μπορώ να πω, και αύριο θα συνεχίσουμε».

Η γενική εντύπωση που υπάρχει στην Κύπρο από όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις είναι πως δεν υπάρχει προοπτική στις συνομιλίες. Αυτό το κλίμα καλλιεργείται και από την ίδια την κυβέρνηση. Μιλώντας τις προάλλες στην Πάφο, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως γνωρίζει πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για λύση και αποδίδει την κινητικότητα της Αγκυρας σε επικοινωνιακή τακτική.

Ωστόσο, χθες, όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις τουρκικές προτάσεις, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτες, αρνήθηκε να μπει σ' έναν τέτοιο διάλογο. «Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι υπομονή και επιμονή στον στόχο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε». Ο στόχος, είπε, δεν είναι αυτή την ώρα να τερματιστούν οι συνομιλίες, «ο στόχος θα πρέπει να είναι να πετύχουν οι συνομιλίες και να φτάσουμε κοντά και σε λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Πάντως, παρά την απαισιόδοξη εικόνα στο εσωτερικό, τα Ηνωμένα Εθνη εμφανίζονται αισιόδοξα για σπάσιμο του αδιεξόδου. Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κύπρο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για να ανακοινώσει συγκλίσεις στα ζητήματα που συζητιούνται, ενώ θεωρείται πιθανός ακόμη ένας γύρος εντατικών συνομιλιών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό