Έντυπη Έκδοση

Είχαν γνώσεις «ιατρικής» οι Flintstones

Μπορεί τελικά οι πραγματικοί Flintstones να ήταν πιο προχωρημένοι απ' όσο νομίζουμε και να πραγματοποιούσαν επιτυχημένες επεμβάσεις μέχρι και 6.900 χρόνια πριν.

Ολες οι ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες συνηγορούν στο ότι είχαν υψηλού επιπέδου ιατρικές γνώσεις. Οι αποδείξεις ήλθαν με την ανακάλυψη ενός τάφου που χρονολογείται από την αρχή της Νεολιθικής Περιόδου στην περιοχή Μπουτιέρ-Μπουλανκούρ, 65 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν εξειδικευμένες γνώσεις οι «γιατροί» που είχαν αφαιρέσει τον αριστερό πήχυ ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος έζησε πριν από 6.900 χρόνια. Ο ασθενής είχε με κάποιο τρόπο υποβληθεί σε αναισθησία, η επέμβαση έγινε σε άσηπτο περιβάλλον, η τομή ήταν καθαρή και το τραύμα δέχθηκε φροντίδα μετά την εγχείρηση, σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Ερευνας (Inrap).

Η αποκάλυψη αυτή μπορεί στην ουσία να αλλάξει την εντύπωσή μας για την ιστορία της χειρουργικής, με δεδομένο ότι έχουν εντοπιστεί άλλες δύο περιπτώσεις ακρωτηριασμού στη διάρκεια της Νεολιθικής Περιόδου, στη Γερμανία και την Τσεχία.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι γιατροί της Λίθινης Εποχής πραγματοποιούσαν επεμβάσεις στο κρανίο αλλά όχι ακρωτηριασμούς.

Η νέα ανακάλυψη έγινε από ομάδα δύο αρχαιολόγων και ενός ιατροδικαστή, που επισημαίνουν ότι μπορεί να μην είναι σωστή η χρήση του όρου «γιατρός» για να περιγράψουμε τον άνθρωπο που έκανε τον ακρωτηριασμό στην περίπτωση του τάφου στη Γαλλία, αλλά οπωσδήποτε είχε ιατρικές γνώσεις. Μια μορφή πυρόλιθου θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκε ως νυστέρι όπως επίσης και φυτά με αναλγητικές ιδιότητες. Αλλα βότανα ίσως να χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τον καθαρισμό της πληγής.

Ο ασθενής επιβίωσε της επέμβασης και αν και έπασχε από οστεοαρθρίτιδα, έζησε για μήνες ή ίσως και για χρόνια μετά. Μάλιστα όπως φαίνεται από τα ευρήματα στον τάφο του, δεν αποκλείστηκε από την κοινότητα ακόμη και μετά τον ακρωτηριασμό του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρωπολογία & παλαιοντολογία