Έντυπη Έκδοση

Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή για τα αυξημένα τέλη των Ι.Χ.

Σε τυπικό νόμιμο πρόβλημα προσέκρουσε η προσφυγή για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και να διαπιστώσει τυχόν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου, υιοθέτησε την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ι. Γράβαρη και απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ και τριών ιδιοκτητών αυτοκινήτων που ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που καθόριζε τον τρόπο είσπραξης των δυσανάλογα αυξημένων τελών κυκλοφορίας.

Και αυτό διότι κρίθηκε ότι προσβάλλουν ευθέως την υπουργική απόφαση, η οποία δεν είναι αυτή που θίγει άμεσα τους καταναλωτές και προκαλεί βλάβη, αλλά η ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που προβλέπει τα τέλη κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια ξεπερνούσε το τυπικό αυτό πρόβλημα, ο εισηγητής είχε προτείνει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα αλλά είναι φόρος, και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να επιβληθούν με ΠΝΠ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)