Έντυπη Έκδοση

Αναλυσε το!

4 έλληνες λογογράφοι «διαβάζουν» την πρώτη ομιλία του προέδρου Ομπάμα

Συνήθως δουλεύουν αθέατοι στο παρασκήνιο, αλλά -μετά την ομιλία ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ- οι προβολείς έπεσαν και στον χαρισματικό 27χρονο Ζον Φαβρό, που γράφει τους λόγους του. Αναζητήσαμε έλληνες συναδέλφους του, λογογράφους ηγετών, και παραδόξως... βρήκαμε! Λέμε «παραδόξως», γιατί -ενώ ο Ομπάμα μιλάει δημόσια για τις αρετές του συνεργάτη του- στην Ελλάδα θεωρείται σχεδόν... ντροπή να επιμελείται κάποιος τις ομιλίες του αρχηγού, μήπως και χαλάσει το προφίλ του.

Είναι μια δουλειά κι αυτή, και μάλιστα πολύ κρίσιμη, στο στενό επιτελείο ενός ηγέτη. Καθήκον τους είναι να ελαφρύνουν το πρόγραμμά του. Ανάλογα με τον ηγέτη και τη «χημεία» που υπάρχει μεταξύ τους, έχουν μικρές ή μεγάλες ελευθερίες, απλά καθήκοντα (όπως η επιμέλεια) ή πολύ σοβαρά, όπως η συγγραφή από το μηδέν ενός λόγου - έπειτα από βασικές οδηγίες. Γι' αυτό πρέπει να ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις του αρχηγού. Ο Ομπάμα λέει για τον Φαβρό ότι «διαβάζει τη σκέψη» του.

Ο λόγος που έγραψε ο Φαβρό και εκφώνησε τελικά ο Ομπάμα έχει περάσει ήδη στην Ιστορία. Ζητήσαμε από έλληνες λογογράφους αρχηγών κομμάτων να τον κρίνουν. Σε καθένα από τα πέντε κόμματα της ελληνικής βουλής αντιμετωπίσαμε ένα διαφορετικό στυλ. Από το ΛΑΟΣ μας είπαν ότι «ο πρόεδρος, αντίθετα με άλλους αρχηγούς, γνωρίζει καλά την ελληνική». Από το ΚΚΕ, ότι «η συντρόφισσα Παπαρήγα γράφει μόνη της τους λόγους της, έχει τελειώσει και τη Φιλοσοφική».

Στη Ν.Δ. δεν είχαν πρόβλημα να μας παραπέμψουν στο δημοσιογράφο Ανδρέα Αθανασίου, το λογογράφο του πρωθυπουργού, που όμως προτίμησε να μη σχολιάσει την ομιλία Ομπάμα, αλλά ούτε και να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεργάζεται με πολλά στελέχη, αλλά το κύριο βάρος έως πρόσφατα έπεφτε στους ώμους της περιβαλλοντολόγου Τίνας Μπιρμπίλη, που τώρα απλώς «ρίχνει μια ματιά». Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται στο δημοσιογράφο Αγγελο Τσέκερη για την έρευνα και τεκμηρίωση των λόγων του.

Υπάρχει, όμως, και η «παλιά φρουρά» των λογογράφων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης έγραφε ομιλίες για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και ο βουλευτής (και συγγραφέας) Μίμης Ανδρουλάκης, όταν ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, για τον τότε γενικό γραμματέα του κόμματος, Χαρίλαο Φλωράκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης