Έντυπη Έκδοση

Παράδεισος για σπουδαστές σινεμά

Στην ισραηλινο-γαλλική ταινία μικρού μήκους «Χαμένος παράδεισος» των Μίχαλ Μπρέζις και Οντέντ Μπινούν απονεμήθηκε το Χρυσό Αβγό καλύτερης σπουδαστικής ταινίας του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής του Κούστεντορφ, που διεξάγεται στο χωριό του Κουστουρίτσα, στη Μόγκρα Γκόρα της Σερβίας.

Ο κριτικός κινηματογράφου της «Ε» παρέα με τον Τζόνι Ντεπ και τον Εμίρ Κουστουρίτσα Ο κριτικός κινηματογράφου της «Ε» παρέα με τον Τζόνι Ντεπ και τον Εμίρ Κουστουρίτσα Η ταινία, δοσμένη με λεπτότητα και ευαισθησία, έχει ως θέμα τις περιστασιακές και εύθραυστες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού που ανακαλύπτει ότι δεν έχει τίποτα το κοινό. Το βραβείο απένειμε η Ιρανή κομίστα Μαργιάν Σατραπί («Περσέπολις»), που ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, ενώ ο ιδρυτής και πρόεδρος του φεστιβάλ Εμίρ Κουστουρίτσα πρόσφερε στη βραβευμένη Οντέντ Μπινούν ένα μήνα διαμονή στην πόλη Ντρβένγκραντ, όπου «θα μπορέσεις με ησυχία να γράψεις το επόμενο σενάριό σου».

Στην τρυφερή τσέχικη ταινία, «Η γιαγιά», της Ζουζάνα Κιρτσνέροβα, γύρω από ένα κορίτσι που αναλαμβάνει τη φροντίδα της γιαγιάς του, απονεμήθηκε το Αργυρό Αβγό του φεστιβάλ, ενώ το Μπρούντζινο Αβγό (καθώς και το βραβείο των κριτικών) απονεμήθηκε στη λιθουανικής παραγωγής ταινία «Λέρναβαν» του Αρμένιου σκηνοθέτη Μαράτ Σαργκσιάν. Ηταν ένα έξυπνο, δοσμένο με φαντασία και χιούμορ, οικολογικό σχόλιο, με αφορμή το ταξίδι, ύστερα από χρόνια, ενός πατέρα με τον μικρό γιο του στο χωριό του, για ν' ανακαλύψει πως έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια και στη θέση του υπάρχει ένα γυμνό, κάτασπρο βουνό.

Για τους σπουδαστές του κινηματογράφου απ' όλο τον κόσμο το Φεστιβάλ του Κούστεντορφ έχει μετατραπεί σε αληθινό παράδεισο. Εχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δείξουν τις ταινίες τους στο διαγωνιστικό τμήμα αλλά και να συζητήσουν με καταξιωμένους σκηνοθέτες. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν πάρει μέρος στο φεστιβάλ οι Νικήτα Μιχάλκοφ, Τζιμ Τζάρμους, Κρίστιαν Μουνγκίου και Μάικλ Ράντφορντ. Φέτος οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εργαστήρια με τον Τζόνι Ντεπ και τους σκηνοθέτες Φατίχ Ακίν, Μαργιάν Σατραπί, Πάβελ Λουνγκίν, Ασκάρ Φαραντί, Ελία Σουλεϊμάν, Σάρα Ντράιβερ και Εμίρ Κουστουρίτσα, καθώς και με τον διευθυντή του Φεστιβάλ των Κανών, Τιερί Φρεμάν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος