Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπέρταση, καρδιαγγειακά και αλάτι

Η μικρή μείωση κατανάλωσης αλατιού, φέρνει μεγάλη μείωση των εγκεφαλικών, αλλά και των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου.

Χρύσανθος Ζαμπούλης Χρύσανθος Ζαμπούλης Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ προπαιδευτικής παθολογικής κλινικής του ΑΠΘ, στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πρόεδρο της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρίας (ΕΑΕ), καθηγητή παθολογίας, Χρύσανθο Ζαμπούλη, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 3 γραμμάρια τη μέρα μπορεί να ελαττώσει τον ετήσιο αριθμό νέων περιπτώσεων με στεφανιαία νόσο από 60.000 ως 120.000, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων από 32.000 ως 66.000 και των εμφραγμάτων από 54.000 ως 90.000. Παράλληλα ο συνολικός αριθμός θανάτων από οποιαδήποτε αιτία θα ελαττωθεί κατά 44.000 έως 92.000 και το κόστος της παροχής υπηρεσιών υγείας θα ελαττωθεί κατά 10 ως 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλατιού παγκοσμίως υπολογίζεται ότι είναι 9-12γρ. κατ’άτομο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κατανάλωση ως 5-6γρ. τη μέρα. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 24% και ελάττωση της θνησιμότητας λόγω στεφανιαίας νόσου κατά 18%", πρόσθεσε ο Χρ.Ζαμπούλης. Όπως είπε, ο χρόνος, που χρειάζεται για να συνηθίσει κανείς το λιγότερο αλάτι στο φαγητό και να το βρίσκει νόστιμο είναι περίπου 2 εβδομάδες.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Χρ. Ζαμπούλης με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Αρτηριακής Υπέρτασης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 28 ως τις 30 Ιανουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία