Έντυπη Έκδοση

ΑΧΕΠΕΥ, μεσάζων για το ομόλογο

Η «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ» δεν κατάφερε ποτέ να γίνει μεγάλη εταιρεία στο χρηματιστηριακό χώρο, έγινε όμως «τρανή» για τα κατορθώματά της και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο περιβόητο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που συντάραξε τα ασφαλιστικά ταμεία το 2007.

Ηταν η εταιρεία που έπαιξε τον ρόλο «μεσάζοντα» ανάμεσα στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εκδότη του περίφημου κρυφού ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε υπερτιμημένο σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία αφού πρώτα πέρασε από τη North Asset Management του Γιώργου Παπαμαρκάκη, και την τράπεζα Hypovereinsbank μέσω της Morgan Stanley.

Οσο το σκάνδαλο ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η εταιρεία είχε γίνει μήλον της έριδος ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το ποιο κόμμα την είχε ευνοήσει περισσότερο. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε πει στη Βουλή ότι η «Ακρόπολις» όχι μόνο δεν ήταν «γαλάζια» αλλά είχε στήσει κανονικό μηχανισμό εκμετάλλευσης των Ταμείων και έκανε πάρτι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Παρά την περιορισμένη συμμετοχή της στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στα χρόνια που λειτουργούσε, από το 1997 μέχρι και την αποκάλυψη του σκανδάλου το 2007 (42η σε κατάταξη σε σύνολο 77 -τότε- εταιρειών), η «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ» είχε καταφέρει να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος στη διαχείριση της περιουσίας πολλών ασφαλιστικών ταμείων. Ποτέ δεν δόθηκε μια πειστική απάντηση πώς κατάφερε η χρηματιστηριακή εταιρεία να κερδίζει όλο και περισσότερους διαγωνισμούς για τη διαχείριση αποθεματικών, ενώ όλοι στην αγορά γνώριζαν πως είχε στην πλάτη της σοβαρές καταδίκες από τις εποπτικές Αρχές για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Γνώστες της χρηματιστηριακής πιάτσας απέδιδαν τη -διακομματική- επιτυχία της «Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ», στις καλές σχέσεις με το «σύστημα» που είχαν χτίσει τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Αποστολίδης, παλαιό στέλεχος της Εθνικής, όσο κυρίως ο μεγαλομέτοχός της και διευθύνων σύμβουλος Σοφοκλής Πρινιωτάκης, ο οποίος εργάστηκε για 34 χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Χρηματιστηριακής, αντιπρόεδρος του Χ.Α. την περίοδο 1990-1993 και μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση των ομολόγων
Για το ίδιο θέμα
Προκαταρτική εξέταση για το πρόστιμο της «Ακρόπολις»