Έντυπη Έκδοση

Ανοιχτή πόρτα στους πλασιέ όπλων ήθελε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Ελληνοαμερικανική «σύρραξη» προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδη, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

Η ομιλία του κ. Γραμματίδη προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους αξιωματικούς και αξιωματούχους που παρακολουθούσαν το συνέδριο. Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν, «ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου εμφανίστηκε να παρεμβαίνει σε θέματα δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και της διοίκησής τους. Μίλησε για πρακτικές που δεν βοηθούν τη διαφάνεια, οδηγούν στον πλουτισμό ολίγων σε βάρος του Δημοσίου και ζήτησε αλλαγή στελεχών που αποτελούν επιλογή της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας».

Ο κ. Γραμματίδης κατηγόρησε την πρώην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ότι «η πόρτα της ήταν πεισματικά κλειστή στους εκπροσώπους των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων, ενώ είναι γνωστή η βαρύτητά τους στη διαμόρφωση αποφάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο». Και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως είχαμε την πολυτέλεια της απομόνωσης εκεί που θα έπρεπε να αναζητούμε πολύτιμους συμμάχους, οι οποίοι ιδιαίτερα σήμερα θα ήταν δίπλα μας στη δυσμενή διεθνή επικοινωνιακή καταιγίδα σε βάρος της χώρας μας».

Στις αιχμές του κ. Γραμματίδη απάντησε ο γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Β. Βασιλάκος, που βρισκόταν στην εκδήλωση. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική και δεν καθοδηγείται από εμπορικά συμφέρονται αμυντικών βιομηχανιών, που το μόνο που θέλουν είναι να πουλήσουν τα οπλικά τους συστήματα. Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Γραμματίδης για «καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων» και ότι γι' αυτές «ευθύνονται οι δυσλειτουργίες των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών», αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας έλεγαν ότι «αν κάποιος δεν θα έπρεπε να μιλά είναι οι αμερικανικές εταιρείες, καθώς είναι αυτές που έχουν πάρει τις περισσότερες απευθείας αναθέσεις με τις πιο σκανδαλώδεις διαδικασίες. Επίσης είναι η χώρα που ασκεί, σε όλα τα επίπεδα, τις περισσότερες πιέσεις όταν πρόκειται να πουλήσουν οπλικά συστήματα».

«Αυτό που μένει να αποδειχθεί», έλεγαν οι ίδιες πηγές, «είναι το κατά πόσον οι θέσεις του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου απηχούν και τις θέσεις της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει δυσαρέσκεια από την πλευρά των Αμερικανών για το ότι δεν μπορούν να προωθήσουν τις αμερικανικές εταιρείες στο Ελληνικό Πεντάγωνο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ενοπλες δυνάμεις