Έντυπη Έκδοση

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ

Σημαντικές συναντήσεις σε Λονδίνο - Ουάσιγκτον

Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο συνέδριο για το Αφγανιστάν, που πραγματοποιείται σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο κ. Δρούτσας παρέστη χθες σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία οργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην επαναδραστηριοποίηση, και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς, των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας σε τεχνικό και όχι πολιτικό επίπεδο. Το υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί ουσιαστικά οι συνομιλίες να συνεχιστούν από εκεί που είχαν διακοπεί επί πρωθυπουργίας Σημίτη, με κύριο θέμα την υφαλοκρηπίδα. Στο Κυπριακό οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να παρέμβει στην «κυπριακή» λύση του ζητήματος, όμως απορρίπτει τα περί «τελευταίας ευκαιρίας» και σκοπεύει να επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου κατά τη διαδικασία επίλυσης, γεγονός που αποτελεί σκλήρυνση της στάσης της σε σχέση με το παρελθόν, όταν γινόταν λόγος για λύση «συμβατή» με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο περιθώριο του Συνεδρίου για το Αφγανιστάν ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έπειτα από πρωτοβουλία του τελευταίου. Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται στο δείπνο που θα έχει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αργά απόψε, μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου. Το γεύμα θα είναι κλειστό και θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση με τον ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Στάινμπεργκ, θα έχει τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος θα δει και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον.

Η συνάντηση αυτή οριστικοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και συμπίπτει με την κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά που έχει προκαλέσει η επιστολή Παπανδρέου στον Τ. Ερντογάν.

Ετσι ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία να προσελκύσει το αμερικανικό ενδιαφέρον και στην Αθήνα (και όχι μόνον στην Αγκυρα, όπως μέχρι τώρα), καθώς η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη, αν όχι επισπεύδουσα, να κλείσει τις ελληνοτουρκικές «εκκρεμότητες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει ακόμα και το Κυπριακό, σ' αυτή τη λεπτή φάση που βρίσκεται, ενώ στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον γ. γραμματέα του ΟΗΕ. Πλην του Κυπριακού, θα συζητηθεί και το θέμα των Σκοπίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών