Έντυπη Έκδοση

Απίθανα σενάρια τα περί χρεοκοπίας, λέει η Bank of America

Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η σοβαρή πιθανότητα να μεταφερθεί η κρίση σε άλλες χώρες θα ωθούσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να τη βοηθήσουν για να αποφύγει τη χρεοκοπία, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch σε έκθεσή της.

Οι οικονομολόγοι της ξένης τράπεζας θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο εκείνο που θέλει την Ελλάδα να εφαρμόζει μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και να βελτιώνει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της. Τα οικονομικά της χώρας θα βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ε.Ε. και μέσα σε ένα εξάμηνο οι αγορές θα πεισθούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πάει προς το καλύτερο και θα αρθεί η σημερινή πίεση στα ομόλογα.

Η BofA εξετάζει άλλα 3 σενάρια που σχετίζονται με κάποια μορφή χρεοκοπίας της χώρας, αλλά τα θεωρεί από απίθανα μέχρι πολύ απίθανα.

Εν τω μεταξύ, η ελβετική τράπεζα Credit Suisse διαπιστώνει ότι η δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη. Ο ξένος οίκος βλέπει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ να πιάνει κορυφή στο 130% τη διετία 2012-2013 σύμφωνα με το κεντρικό του σενάριο για την ελληνική οικονομία, έναντι 120,6% το 2011 που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, το δημόσιο χρέος θα πλησιάσει το 200% του ΑΕΠ το 2015, ενώ, σύμφωνα με το καλύτερο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα πέσει κοντά στο 95% το 2015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Κιτρινισμός απέδωσε επιτόκιο 6,7%