Έντυπη Έκδοση

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΒΕΜΠΕΡ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ, ΕΝΩ Ο ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΗΔΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥΣ

«Εξωφρενικές εικασίες»

Δεν πτωχεύει ούτε φεύγει από το ευρώ η Ελλάδα, δηλώνει κατηγορηματικά ο προεδρεύων του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Σειρά της Ισπανίας», δηλώνει ο καθηγητής Ν. Ρουμπινί «Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Σειρά της Ισπανίας», δηλώνει ο καθηγητής Ν. Ρουμπινί «Πιστεύω ότι ο κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας δεν υφίσταται για την Ελλάδα. Αποκλείω κατηγορηματικά την υπόθεση αυτή», δήλωσε ο Γιουνκέρ στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει -και το γνωρίζει- ότι πρέπει να κάνει πολύ σοβαρές ενέργειες ώστε να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά. Το πράττει. Εγκρίνουμε τις προσπάθειες (σταθεροποίησης) που έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Το πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στην τελευταία σύνοδο του Eurogroup, φαίνεται να είναι σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η τελική μας ετυμηγορία θα βασιστεί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συζήτηση που θα επακολουθήσει στο Eurogroup», τόνισε.

Ο προεδρεύων του Eurogroup χαρακτήρισε μάλιστα «εξωφρενικές» τις εικασίες ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο οικονομικής σωτηρίας για την Ελλάδα αν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες σταθεροποίησης, απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με την υπόθεση για το αν θα αναγκαστούν άλλοι να παρέμβουν πέραν των προσπαθειών που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει από μόνη της».

Θετικός προς τους Κινέζους

* Εξωφρενικά χαρακτήρισε τα περί αποπομπής της Ελλάδας από την ΟΝΕ και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Αξελ Βέμπερ, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ. Τόνισε πάντως, μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι CNBC από το Νταβός, ότι η Αθήνα δεν έχει άλλη λύση από το να εκπληρώσει τις υποσχέσεις για δραστική μείωση του ελλείμματος. Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ελλάδα να καταφεύγει για δανεισμό στην Κίνα, απάντησε με διπλωματικό τρόπο: «Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι η Κίνα είναι πλέον παίκτης στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Είμαι ευτυχής οι Κινέζοι και άλλοι να μετέχουν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ρουμπινί: Η Ελλάδα πτώχευσε

* Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, ο προφήτης της... καταστροφής, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει πτωχεύσει».

«Κοιτάξτε, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά από το Νταβός στο αμερικανικό κανάλι CNBC, ο Ρουμπινί. Σε άλλες του δηλώσεις, αυτή τη φορά στο ραδιόφωνο του Μπλούμπεργκ, χαρακτήρισε την Ισπανία μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρώ απ' ό,τι την Ελλάδα. «Αν η Ελλάδα πτωχεύσει είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη. Αν πτωχεύσει, η Ισπανία, θα είναι καταστροφή», τόνισε.

* Σε άρθρο του στην «Guardian» ο Λάρι Ελιοτ υποστηρίζει ότι «η ελληνική κρίση δείχνει ότι το εγχείρημα (σ.σ. του ευρώ) δεν θα εγκαταλειφθεί έτσι εύκολα». Αντίθετα, το αμερικανικό συντηρητικό περιοδικό «Forbes» σε χθεσινό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση, κάνει λόγο για πιθανή «Κρίση του Ούζου» στην ευρωζώνη και την αναδυόμενη Ευρώπη, σαν αυτήν του «Συνδρόμου της Τεκίλας» (σ.σ. κατάρρευση μεξικανικής αγοράς ομολόγων) στη Λατ. Αμερική στα μέσα του '90. *

«Ενδιαφέρον» από τον Σόρος

Μπορεί και να αγόραζε ελληνικά ομόλογα, δηλώνει από το Νταβός ο γνωστός μεγαλοκερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος.

Ερωτηθείς από την τηλεόραση του Ρόιτερ (πάλι) για το αν θα αγόραζε ελληνικό χρέος στα τρέχοντα επιτόκια (spreads), ο Σόρος δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται γιατί δεν μπορεί να αντέξει την κατάρρευση. Εχει τόσα πλεονεκτήματα από τη δυνατότητα που έχει να χρησιμοποιεί πιστώσεις της ΕΚΤ...».

Ο Σόρος απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο αποπομπής της χώρας μας από την ευρωζώνη, λέγοντας πως πιστεύει ότι «η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που η ΕΚΤ θέτει, ώστε να παραμείνει στο ευρώ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Για το ίδιο θέμα
Κιτρινισμός απέδωσε επιτόκιο 6,7%