Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 6 ΔΙΣ. ευρώ

ΟΑΕΔ: επιδότηση ανέργων με τα χρωστούμενα του ΙΚΑ

Σάλιο στο... ΙΚΑ βρήκε το υπουργείο Εργασίας για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών έως και 65.000 ατόμων προκειμένου να απορροφηθεί μέρος των ανέργων.

Στη μέθοδο του συμψηφισμού οφειλών του ΙΚΑ καταφεύγει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας Στη μέθοδο του συμψηφισμού οφειλών του ΙΚΑ καταφεύγει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας Σύμφωνα με το σχέδιο για την 4ετή επιδότηση των ανέργων για αποδοχές έως τον βασικό μισθό που συνομολογεί η ΓΣΕΕ (740 ευρώ σήμερα - έως 800 με τη νέα σύμβαση εντός του έτους), ο ΟΑΕΔ θα προκηρύξει το πρόγραμμα με την πρόβλεψη να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις πληρώσει κιόλας στο ΙΚΑ. Απλώς αυτό το κονδύλι θα συμψηφιστεί με τα 6 δισ. που χρωστάει το Ιδρυμα στον Οργανισμό Απασχόλησης. Αυτό το ποσό συγκεντρώθηκε γιατί το ΙΚΑ εισπράττει μεν τις εισφορές για την ανεργία αλλά δεν τις αποδίδει. Τις παρακρατεί προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις αφού έχουν καταρρεύσει τα έσοδά του.

«Κάθε μήνα αποδίδει περί τα 140 εκατ. ευρώ (1,7 δισ. ετησίως) από τα 190 εκατ. τον μήνα που αναλογούν στον ΟΑΕΔ», διευκρινίζει ο διοικητής του Ηλίας Κικίλιας. Ο οποίος καταφεύγει στη μέθοδο του συμψηφισμού για μέρος από αυτό το υπέρογκο χρέος που συσσωρεύεται τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια τακτική αναμένεται να υιοθετήσει ο ΟΑΕΔ και με τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων μητέρων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της 6μηνης άδειας.

Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει έως και 130 εκατ. κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, ποσό που ξεπερνά τα 200 εκατ. το δεύτερο και συνολικά υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν 750 εκατ. την τετραετία. Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι 100% τον πρώτο χρόνο, 75% το δεύτερο έτος, 50% τον τρίτο χρόνο και 25% το τέταρτο έτος. Ετσι, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση-συμψηφισμό, το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Μάρτιο.

Θετική η ΓΣΕΕ για «μπλοκάκια»

* Στο μεταξύ, θετικά, κατ' αρχάς, υποδέχεται η ΓΣΕΕ το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, με τον κ. Παναγόπουλο να σημειώνει ότι «χρειάζονται πιο γενναία, πιο τολμηρά βήματα και κυρίως στο θέμα των εργολαβιών, όπου η περίπτωση της συν. Κούνεβα ανέδειξε την εργοδοτική αυθαιρεσία και πρέπει να μας οδηγήσει όλους στο να πάρουμε αποφασιστικά ρυθμιστικά μέτρα, έστω και αν κάποιοι νομίζουν ότι είναι δύσκολα».

Στο θέμα των καθαριστριών η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει στις προκηρύξεις των οργανισμών για συνεργεία καθαρισμού το κόστος να μην υπολείπεται του συμβατικού μισθολογικού κόστους (σημ. κάτι που συμβαίνει κατά κόρον σήμερα) και οι μισθοί των καθαριστριών να καταβάλλονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ώστε να ελέγχονται ευχερέστερα εάν κυμαίνονται στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΑΕΔ