Έντυπη Έκδοση

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

«Γιατί να μην είμαι Ελληνας;»

Ο Ηλίας Ο Ηλίας Ηθικά  σωστό

«Εχω σκεφτεί πολύ για όλα αυτά που ακούω να λένε για μας, ότι δεν είμαστε Ελληνες. Ο μόνος τρόπος για να απαντήσω σε αυτό είναι να το διηγηθώ σαν μια ιστορία. Είναι σαν μια οικογένεια που έχει δικά της παιδιά και μέσα στο σπίτι της φιλοξενεί και κάποια παιδιά που δεν είναι δικά της κι ας έχουν γεννηθεί σ' αυτό. Κάποια στιγμή λοιπόν οι γονείς λένε στα παιδιά που έχουν γεννήσει ότι σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε και τα παιδιά που ζουν μαζί μας. Η φυσιολογική αντίδραση είναι ότι κάποια παιδιά θα το δεχτούν και κάποια θα έχουν αντίρρηση και δεν θα θέλουν. Είναι αναμενόμενο και ειδικά από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται οι όποιες διαφωνίες. Το θέμα όμως είναι ποιο είναι το ηθικά σωστό. Και ελπίζω ότι θα γίνει το ηθικά σωστό» λέει στην «Ε» ο Ηλίας Τσογόνας, 35 χρόνων, που ήρθε στην Ελλάδα το 1978, τριών χρόνων.

«Μεγάλωσα σε αυτό το σπίτι, εδώ γεννήθηκαν τα αδέρφια μου, δεν ξέρω κάποιο άλλο σπίτι και αν ήταν να απελαθώ θα ήταν σαν να μας πετούν στο δρόμο, δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε. Το ηθικά σωστό είναι να μας υιοθετήσουν επίσημα πια. Ελπίζω ο κ. Παπανδρέου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να δείξει γενναιότητα και να κάνει το ηθικά σωστό. Γίνεται και όλη αυτή η συζήτηση για τους λαθρομετανάστες και τους μετανάστες. Είναι άλλο οι μετανάστες: τα παιδιά δεν είναι μετανάστες, ούτε ήρθαν λαθραία, στις περισσότερες περιπτώσεις γεννήθηκαν εδώ και λαθρομετανάστες τούς κάνει το σύστημα» εξηγεί ο Ηλίας, που είναι αγιογράφος και σπούδασε στη Φιλοσοφική. Αν έχει σημασία, οι γονείς του είναι από την Κένυα...

Ο Μιχάλης Ο Μιχάλης Νέα, όμορφα πράγματα

Ο Μιχάλης Αφολάνιο είναι γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Γεννήθηκε πριν από 29 χρόνια στην Ελλάδα και έχει ήδη διακριθεί ως χιπ χοπ μουσικός αλλά και στο θέατρο, με το οποίο ασχολείται και φέτος. «Αυτό το νομοσχέδιο έχει να κάνει με την κοινωνική ειρήνη και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει εδώ, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να προτείνουν θετικά και εποικοδομητικά πράγματα για την κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι η διαπολιτισμικότητα ήταν και είναι στις αναπτυγμένες χώρες ένα στοιχείο εμπλουτισμού, το οποίο έφερνε εξελίξεις: μέσω της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων μπορούν να γίνουν νέα, όμορφα πράγματα» μας λέει.

Οσο για όσους έχουν αντίθετη γνώμη; «Σε σχέση με αυτούς τους λίγους, γιατί περί λίγων πρόκειται, απλώς φωνάζουν δυνατά για να μας πείσουν ότι είναι πολλοί, όλοι ξέρουν ποιοι είναι και τους ξεμπροστιάζουν. Δεν με ανησυχεί ότι μια μερίδα ανθρώπων, που είναι παλαιών αρχών και συντηρητικοί, φοβούνται ότι κάτι χάνουν, γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι αντιθέτως η χώρα κερδίζει. Και είναι άνθρωποι που ούτε καν επιθυμούν το διάλογο που είναι θεμέλιο της δημοκρατίας και συνεπώς δεν σέβονται ούτε τη δημοκρατία, οπότε δεν υπάρχει τρόπος, ούτε λόγος να μπεις σε συζήτηση μαζί τους. Αλλωστε, και αυτό έχει ειπωθεί ιστορικά Ελληνας είναι αυτός που έχει την ελληνική παιδεία. Ας κοιτάξουν λοιπόν αυτοί που κόπτονται δήθεν για την Ιστορία να ενημερωθούν καλύτερα για θέματα που έχουν να κάνουν με την Ιστορία».

Ο Νίκος Ο Νίκος Τώρα ρωτάμε εμείς

Ο Νίκος Οντουμπινταν γεννήθηκε πριν από 28 χρόνια στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» και για όλη του τη ζωή αυτό ήταν και το μοναδικό αποδεικτικό της ταυτότητάς του. Μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας, χωρίς να κρύβει κάποιο παράπονο: «Αυτοί που αντιδρούν, μάλλον δεν έχουν καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που αποκαλούν "δεύτερη γενιά". Με μια επαφή με αυτά τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν. Και μετά, στο τέλος της συνάντησης, η επόμενη ερώτηση θα ήταν δική μας: θα ρωτούσαμε πώς μας βλέπουν αυτοί. Ποια είναι δηλαδή η διαφορά μου με τους υπόλοιπους Ελληνες; Επειδή αν πάρει κάποιος τη ζωή μου, από τη μέρα που έχω γεννηθεί, το πώς ζω, το πώς διασκεδάζω, πού είναι η καθημερινότητα μου, τι νιώθω, που δεν είναι άλλο από αυτό που νιώθουν οι υπόλοιποι φίλοι και συνάδελφοί μου, τότε ποια είναι η διαφορά; Δεν υπάρχει καμιά. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να κάνουμε εμείς ερωτήσεις: Γιατί δηλαδή δεν είμαστε και εμείς Ελληνες; Γιατί αντιδράτε; Η ερώτηση που μας κάνουν όλοι οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί είναι πώς αισθανόμαστε, αν υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα. Εγώ απαντώ, γιατί να μην είμαι Ελληνας, αφού καθήσαμε στα ίδια θρανία, ζούμε την ίδια ζωή, γιατί να μην είμαστε ίσοι; Μήπως αυτοί που αντιδρούν, αντιδρούν γιατί είναι καθαρά ρατσιστές; Δέχονται έτσι απλά ότι έχουμε σπουδάσει μαζί, τα ήπιαμε μαζί, αλλά μέχρι εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Δεν είναι ρατσιστικό; Γιατί να μην είμαι ίσος απέναντι στον άλλο στο θέμα της ιθαγένειας; Το ότι δεν μπορώ να είμαι ίσως είναι αυτό που δίνει απάντηση σε όλους αυτούς που λένε ότι οι Ελληνες δεν είναι ρατσιστές. Και έχω μεγαλώσει έτσι, χωρίς να είμαι ίσος, και δεν μπορούν να μου φέρουν πίσω όλα αυτά που έχω χάσει εξαιτίας αυτού του πράγματος. Κι ελπίζω να περάσει το νομοσχέδιο, γιατί για μένα θα σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες να κάνω πράγματα που θέλω, να πραγματοποιήσω κάποια όνειρά μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σβήνουν όλα όσα έχουμε περάσει μέχρι στιγμής και περνάμε ακόμα, μην το ξεχνάτε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες