Έντυπη Έκδοση

SOS ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ξέφραγο «αμπέλι» τα προσωπικά μας δεδομένα

Εξυπνα συστήματα βιντεοεπιτήρησης με αναγνώριση συμπεριφοράς, συστήματα αυτόματης ταυτοποίησης κατόχων οχημάτων, δημιουργίας προφίλ και αυτόματης κατάταξης των ατόμων σε υπόπτους ή μη είναι τα νέα επικίνδυνα εργαλεία που καθιστούν τους Ευρωπαίους πολίτες «όμηρους» στα χέρια των διωκτικών αρχών.

Οπως επισήμανε η δικηγόρος, ελεγκτής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ζωή Καρδασιάδου, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας, ιδίως στον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας, παρά μόνον κατακερματισμένες και υποβαθμισμένου επιπέδου διατάξεις, που δεν παρέχουν ασφάλεια στην επεξεργασία και διακίνηση των ευαίσθητων στοιχείων, γι' αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου.

Κάνοντας τον απολογισμό της δεκάχρονης εφαρμογής της νομοθεσίας, με αφορμή τη χθεσινή ευρωπαϊκή ημέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων, ο πρόεδρος της Αρχής Χρ. Γεραρής ανέφερε ότι στη χώρα μας οι παραβιάσεις προκαλούνται συνήθως από μεγάλες μονάδες του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οπως είπε, η καταστολή για την αποτροπή των φαινομένων αυτών δεν είναι η καλύτερη λύση, γι' αυτό και η Αρχή αποφάσισε να θέσει ως στόχο του 2010 την προληπτική δράση. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται διαβούλευση με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τη χρήση και επεξεργασία ευαίσθητων στοιχείων κατά τις συναλλαγές των πολιτών, ενώ έχει ήδη αρχίσει εκστρατεία κατά της αζήτητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, των ενοχλητικών, δηλαδή, μηνυμάτων που κατακλύζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κινητά τηλέφωνα (spam).

Κάθε spam που αποστέλλεται χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη είναι παράνομο, ανέφερε ο διευθυντής Β. Ζαρκάδης. Τα μηνύματα αυτά συχνά διαφημίζουν πλαστά προϊόντα (φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα λογισμικού), διαδίδουν παραπλανητικές ειδήσεις (π.χ. σχετικά με την αξία μετοχών ) ή προωθούν ιδέες ρατσιστικές και εθνικιστικού χαρακτήρα. Μεγάλη έκταση έχουν πάρει και τα spam που στοχεύουν στο να εκμαιεύσουν από τους παραλήπτες προσωπικά τους δεδομένα, όπως κωδικούς ασφάλειας με απώτερο σκοπό την απάτη και την απόσπαση χρηματικών ποσών.

Η Αρχή καλεί σε επαγρύπνηση τους πολίτες γι' αυτό και το μήνυμα που τους απευθύνει είναι «τα προσωπικά σου δεδομένα είναι πολύτιμα. Πρόσεχε πού τα δίνεις, ρώτα για ποιο σκοπό, μάθε πώς τα επεξεργάζονται». Για μια πιο άμεση προσέγγιση, μπροστά στο κατάστημα της Αρχής λειτουργεί περίπτερο όπου προβάλλονται σε βίντεο ταινίες, διανέμεται ενημερωτικό υλικό και δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Προσωπικά δεδομένα