Έντυπη Έκδοση

ΟΙ «ΓΑΛΑΖΙΟΙ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΑΣΤΡΑ, ΟΙ «ΚΟΚΚΙΝΟΙ» ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

Κρίσιμα ραντεβού

Σε τρεις συσκέψεις, σε Αθήνα, Χαλάστρα και Προμαχώνα, κρίνεται σήμερα και αύριο το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η κ. Μπατζελή θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους μπλόκων απ' όλη τη χώρα, με θετικές προοπτικές, όπως έλεγαν οι συνδικαλιστές.

Σε τρεις συσκέψεις σήμερα και αύριο κρίνεται το μέλλον των μπλόκων Σε τρεις συσκέψεις σήμερα και αύριο κρίνεται το μέλλον των μπλόκων Αντίθετα στη Χαλάστρα θα συγκεντρωθούν οι «γαλάζιοι» της Θεσσαλίας με Μακεδόνες συναδέλφους τους, ενώ αύριο τους «σκληρούς» του Προμαχώνα θα επισκεφθούν οι «κόκκινοι» του Β. Μπούτα, για να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Στην επιστολή-πρόσκληση προς τους συνδκαλιστές 14 μπλόκων από 16 νομούς, η κ. Μπατζελή αναφέρει σε γενικές γραμμές ότι θα ενισχυθούν ομάδες παραγωγών που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα (καπνοπαραγωγοί) αλλά και οι νέοι αγρότες. Οι συνδικαλιστές έκριναν ότι αυτό είναι ένα βήμα, αλλά θα ζητήσουν περισσότερες διευκρινίσεις σήμερα.

Στα μπλόκα

Το χιόνι αλλά και μια έκκληση προς τους αγρότες από μέρους του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, συνέβαλαν σημαντικά στην απόφαση που πήραν χθες νωρίς το απόγευμα να απελευθερώσουν την είσοδο/έξοδο του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα και να επιτρέψουν τη διέλευση όλων των οχημάτων. Στο μεταξύ, μια επίσκεψη, που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στο μπλόκο του Προμαχώνα αγρότες - καπνοπαραγωγοί της Βουλγαρίας, τελικώς δεν υλοποιήθηκε και μετατέθηκε για τις επόμενες ημέρες.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης οι αγρότες απελευθέρωσαν το δρόμο και στα άλλα τρία μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό, στον κόμβο του Στρυμονικού, των Κερδυλίων και της Αμφίπολης, όμως τις πρώτες βραδινές ώρες διέκοψαν και πάλι την κυκλοφορία στον κόμβο των Κερδυλίων (Εγνατία Οδός) φοβούμενοι ότι λόγω χιονόπτωσης ήταν αυξημένος ο κίνδυνος σύγκρουσης διερχόμενων αυτοκινήτων με σταθμευμένα τρακτέρ. Ετσι, έκλεισαν τον κόμβο αναγκάζοντας τους εποχούμενους να κινηθούν εναλλακτικά μέσω του κόμβου της Αμφίπολης.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες παρέμειναν και χθες στα τρία μπλόκα με τα τρακτέρ τους παραταγμένα στις άκρες των δρόμων και μόνο στα Πράσινα Φανάρια προχώρησαν σε ολιγόωρη διακοπή της κυκλοφορίας.

Επίσης, με εξαίρεση ολιγόωρες διακοπές κυκλοφορίας που είχαμε και ορισμένα ακόμη μπλόκα, όπως σε αυτά της Νέας Τρίγλιας και των Καλυβιών στη Χαλκιδική (3-5 μ.μ.), στον ανατολικό κόμβο Εγνατίας Οδού στα Γρεβενά (3.45-4 μ.μ.), στον κόμβο Σερβίων στην Κοζάνη (1 μ.μ.-2 μ.μ.) και του Βογατσικού στην Καστοριά (11 π.μ.-1 μ.μ., 3 μ.μ.-4 μ.μ. και 5.30 μ.μ.-6.30 μ.μ.), στα υπόλοιπα μπλόκα οι αγρότες δεν διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Φασόλια

* Στο μεταξύ ραντεβού με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, το αργότερο μέχρι την Κυριακή, περιμένουν οι περίπου 300 παραγωγοί φασολιών της Καστοριάς και οι 250 της Φλώρινας (περιοχής Πρεσπών), για να συζητήσουν για τους τρόπους επίλυσης των δικών τους προβλημάτων και να θέσουν αιτήματα τα οποία... δεν είναι οικονομικά. Οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών με τους 1.200 τόνους αδιάθετα φασόλια και της Καστοριάς με, αντίστοιχα, 600 τόνους, ζητούν στήριξη και προστασία του κλάδου τους, μέσω... τακτικότερων και καλύτερων ελέγχων εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών.

* Με φόντο τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε η προετοιμασία διοργάνωσης της κλαδικής έκθεσης του αγροτικού κλάδου που διοργανώνει η Helexpo 3-7/2, της 23ης «Agrotica». Συμμετέχουν 1.410 εκθέτες από την Ελλάδα και άλλες 34 χώρες.

* Σήμερα θα γίνει προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πρασίνων με εκπροσώπους του κινήματος των αγροτών στο μπλόκο της Αλαμάνας. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας κατεύθυνσης για τη γεωργία που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, προωθώντας έτσι σημαντικές αλλαγές στην πολιτική για τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο συνολικότερα. Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι προσανατολισμένες στη μακροχρόνια βιωσιμότητα της υπαίθρου, αλλά και εξασφαλίζουν καθολικά τον αγροτικό πληθυσμό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας