Έντυπη Έκδοση

Μικροί πόροι από πολλές πηγές στον κουμπαρά του ασφαλιστικού

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΙΣΡΟΗ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΗΔΗ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ «λίγα χρήματα από πολλές πηγές» προσανατολίζεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση για να γεμίσει τον «κουμπαρά» του ασφαλιστικού.

Η συνταγή του «πόρου-φόρου» θα οριστικοποιηθεί σε συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον Ανδρέα Λοβέρδο και θα ανακοινωθεί στους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό. «Συστατικά» της συνταγής αναμένεται να αποτελέσουν:

*Ενα ποσοστό των εσόδων από τις εισπράξεις του ΦΠΑ. Η είσπραξη ποσοστού 4% από τον ΦΠΑ είναι θεσμοθετημένη με βάση τον νόμο Πετραλιά και αναμένεται να διατηρηθεί και από τη νέα κυβέρνηση. Αποδίδει 450-500 εκατ. ευρώ ετησίως.

*Ποσοστό από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Εχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο να μετατοπιστεί ποσοστό 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων στο ταμείο του ασφαλιστικού. Με αυτή την άποψη έχει συμφωνήσει και η ΓΣΕΕ, η οποία αντιτίθεται στο να επιβληθεί πρόσθετος φόρος στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις. Αν κλειδώσει το ποσοστό στο 2%, στον κουμπαρά θα εισρεύσουν περί τα 200-300 εκατ. ευρώ.

*Εχει κατατεθεί πρόταση να αποτελέσει πόρο του ασφαλιστικού συστήματος το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης». Πρόκειται για έσοδο που θα προέλθει από την περικοπή των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

*Εξετάζεται να υιοθετηθεί η πρόταση της ΓΣΕΕ για τη μεταφορά πόρων στο ταμείο του ασφαλιστικού, κάθε φορά που θα αναπροσαρμόζεται η αξία των ακινήτων του Δημοσίου αλλά και της Εκκλησίας.

*«Ζωντανό» παραμένει επίσης το σενάριο επιβολής πρόσθετου φόρου στις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, λαχεία, καζίνα κ.λπ.), όπως επίσης και η εξεύρεση πόρων από την εκτέλεση των δημόσιων έργων.

*Φαίνεται να έχουν απορριφθεί τα σενάρια για νέα φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας αλλά και για άντληση εσόδων από τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Μέτρα

Πάντως, ο πήχης όσον αφορά την απόδοση του «φόρου-πόρου» για το ασφαλιστικό φαίνεται ότι έχει κατέβει αρκετά, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών δεν φέρεται διατεθειμένος να συμφωνήσει στην επιβολή νέων φόρων για το ασφαλιστικό αν προηγουμένως δεν αρχίσουν να αποδίδουν οι προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Θεωρείται βέβαιο ότι τα όποια μέτρα δεν θα αφορούν το 2010 και θα αρχίσουν να αποδίδουν από το 2011 και μετά. Για το 2010, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι θα περιοριστεί στα περίπου 400-500 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να καταβληθούν από τις συνολικές εισπράξεις του ΦΠΑ. Ακόμη και την επόμενη χρονιά όμως τα μέτρα δύσκολα θα αποφέρουν έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, τη στιγμή που οι μελέτες κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης πόρων ύψους άνω των 2,5-3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης