Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Η νέα ΕΣΥΕ υπό την εποπτεία της Βουλής

Μετά από δημόσια πρόσκληση του προέδρου της Βουλής και με πλειοψηφία τριών πέμπτων του προεδρείου του σώματος θα επιλεγεί ο επικεφαλής της νέας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με αυστηρά, επιστημονικά και άλλα, κριτήρια.

Ανάλογες διαδικασίες προβλέπονται για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα θεσπίζονται βαριές διοικητικές και χρηματικές ποινές για τα στελέχη του Δημοσίου που δεν δίνουν στην ώρα τους και σωστά τις ζητούμενες πληροφορίες που θα ζητεί η νέα αρχή.

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑ) που θα αντικαταστήσει την ΕΣΥΕ. Το υπ. Οικονομικών προχώρησε σε δραστικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, που προέβλεπε την επιλογή του προέδρου από τον υπουργό.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, πρόκειται πλέον για μια αρχή με πολύ μεγάλη ανεξαρτησία για τα ελληνικά δεδομένα. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι τελικές «πινελιές» στο νομοσχέδιο, με στόχο να κατατεθεί πριν από το επόμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας στις 16 Φεβρουαρίου. Αλλωστε ο βασικός κυβερνητικός στόχος είναι να εξευμενίσει την Ε.Ε., η οποία έχει εξοργιστεί με τις «αλχημείες» στην καταγραφή των ελληνικών δημοσιονομικών δεδομένων.

Η επιλογή

Ενώ στο αρχικό σχέδιο εποπτεία ασκούσε το υπουργείο Οικονομικών, αυτή μεταφέρεται πλέον στη Βουλή. Η Βουλή (διάσκεψη των προέδρων) θα επιλέγει ύστερα από δημόσια πρόσκληση τον πρόεδρο και 4 από τα 6 μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκ των οποίων το ένα ορίζεται ως αντιπρόεδρος. Τα υπόλοιπα δύο ορίζονται από το υπ. Οικονομικών και από τους εργαζόμενους.

Ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να έχει διδακτορικό τίτλο. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να εργάζονται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, σε θέσεις που συμβιβάζονται με την ιδιότητα, και ορίζεται ότι «δεσμεύονται μόνο από τον νόμο και τη συνείδησή τους».

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται σαφείς όροι για το απόρρητο των στοιχείων με πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για την άρση του αλλά και κυρώσεις για όσους δεν δίνουν πληροφορίες.

Μια μεγάλη αλλαγή του νομοσχεδίου είναι ότι παράλληλα με την ΕΛΣΤΑ δημιουργείται ένα ακόμη όργανο, το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛΣΣ). Θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα προεδρεύει σε αυτό ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑ.

Τα μέλη του θα προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους: Αντιπρόεδρος θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, από ένα μέλος θα υποδεικνύουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η ΓΣΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης (ΙΣΤΑΕΡ) η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο σύλλογος εργαζομένων αλλά και οι υπόλοιπες εθνικές αρχές συλλογής στοιχείων που θα οριστούν στη συνέχεια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Βουλή