Έντυπη Έκδοση

Στα αζήτητα παραμένουν τα επαγγελματικά ακίνητα

Συνθήκες κραχ διαμορφώνονται στον χώρο της επαγγελματικής στέγης. Ενα στα πέντε ακίνητα παραμένουν ξενοίκιαστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων.

 Τα ενοίκια υποχωρούν ακόμη και πάνω από 20%, ενώ οι όποιοι ενεργοί υποψήφιοι αγοραστές απαιτούν την εξασφάλιση πολύ μεγάλων αποδόσεων -ακόμη και άνω του 7%- για να προχωρήσουν στην υπογραφή συμβολαίων. Η κρίση έχει περάσει από τους μέσα δρόμους στα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, ενώ πλέον αμφισβητείται η αξιοπιστία ακόμη και του πλέον φερέγγυου ενοικιαστή του πρόσφατου παρελθόντος που είναι το ελληνικό Δημόσιο.

Ακόμη και τα «απόρθητα κάστρα» της ελληνικής κτηματαγοράς έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τους κτηματομεσίτες που γνωρίζουν τις κεντρικές εμπορικές πιάτσες. «Το να παζαρέψεις το ενοίκιο καταστήματος στην Ερμού, ήταν όνειρο πριν από δύο χρόνια. Κι όμως συνέβη και αυτό. Πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με το ενοίκιο να προσδιορίζεται στα 220 ευρώ το μέτρο από τα 300 ευρώ που πλήρωνε ο προηγούμενος ενοικιαστής», όπως αναφέρει έμπειρος κτηματομεσίτης. Παρόμοια παραδείγματα μεταφέρονται και από άλλες εμπορικές περιοχές. Κατάστημα 80 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά ενοικιάστηκε προς 5.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 8.500 ευρώ προηγουμένως. Στην Ομόνοια, το ενοίκιο καταστήματος 150 τετραγωνικών έχει υποχωρήσει από τις 15.000 ευρώ στις 9.500, ενώ στην Πατησίων υπάρχουν μαγαζιά που παραμένουν ξενοίκιαστα για δύο χρόνια με αποτέλεσμα να ενοικιάζονται πλέον ακόμη και προς 8-10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η πτώση των ενοικίων αλλά και των τιμών πώλησης των εμπορικών καταστημάτων κυρίως στην πρωτεύουσα είναι:

* Το γεγονός ότι πολλές εμπορικές αλυσίδες έχουν αναστείλει τα επεκτατικά τους σχέδια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ζήτηση των προηγούμενων ετών.

* Η προσπάθεια των εμπόρων να μετακυλήσουν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος μέρος από τη «χασούρα» που προκύπτει από τη μείωση του τζίρου.

Οι διαπραγματεύσεις για μείωση του ενοικίου σε ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια είναι συνεχείς, μεταξύ ιδιοκτητών ενώ στα καινούρια μισθωτήρια ελάχιστοι είναι οι έμποροι που δέχονται να δεσμευτούν για περισσότερα από 3-4 χρόνια.

* Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν τώρα το πάνω χέρι και πιέζουν για υψηλότερες αποδόσεις. Επειδή τα ενοίκια ούτως ή άλλως κινούνται πτωτικά, εκδηλώνονται πιέσεις και στις τιμές πώλησης των καταστημάτων με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά