Έντυπη Έκδοση

Πρωταθλητές στην ακρίβεια

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στο αλεύρι, ασημένιο... μετάλλιο στο ρύζι και στο γάλα και χάλκινο στις ντομάτες είναι το αποτέλεσμα της πρώτης πανευρωπαϊκής μέτρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές των τροφίμων ανά την Ε.Ε.

Αναδεικνύει ένα τεράστιο ζήτημα κόστους αγοράς ειδών που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το ελαιόλαδο και πολλά οπωροκηπευτικά.

Πρώτη φορά το κοινοτικό όργανο ζήτησε από τα κράτη και έλαβε τιμοληψίες για συγκεκριμένα τρόφιμα. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχει απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών. Ετσι, όπου παρατηρούνται «παράξενα» υψηλές τιμές, θα μπορεί να επεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενδεικτικά του προβλήματος ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική αγορά.

*Χρυσός είναι το αλεύρι στην Ελλάδα, αφού πωλείται έναντι 1,31 ευρώ το κιλό, ακριβότερα από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε. (στην Ισπανία κάνει 0,85 λεπτά). Ακριβά πωλείται και το ψωμί, στα 2,08 ευρώ το κιλό έναντι 1,91 ευρώ στην Κύπρο. Αντιθέτως, τα μακαρόνια είναι πολύ φθηνά, κοστίζουν 1,82 ευρώ το κιλό έναντι 2,48 ευρώ στην Ιρλανδία, αποδεικνύοντας ότι όπου υπάρχει ανταγωνισμός τα κέρδη συμπιέζονται, ακόμη και αν η πρώτη ύλη δεν είναι φθηνή.

*Στην Ελλάδα το ρύζι κοστίζει 2,46 ευρώ το κιλό, πιο πολύ από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε., με την εξαίρεση της Λιθουανίας, όταν στην Ιταλία το αντίστοιχο προϊόν πωλείται έναντι 1,23 ευρώ, στην Πορτογαλία 1 ευρώ και στην Ιταλία 2,06 ευρώ το κιλό.

*Το κοτόπουλο διατίθεται έναντι 3,63 ευρώ το κιλό, στην 5η υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε., και τα αβγά (2,11 ευρώ το κιλό) είναι δηλαδή τα έκτα πιο ακριβά μεταξύ των κρατών-μελών. Σχετικά φθηνό είναι το χοιρινό (5,4 ευρώ το κιλό το φιλέτο εσκαλόπ στην Ελλάδα, έναντι 8 ευρώ στην Ιταλία αλλά και 4,57 στην Τσεχία).

*Το γάλα, παρά τις μειώσεις τιμών που ακολούθησαν την καταδίκη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πωλείται ακόμη στη δεύτερη πιο υψηλή τιμή στην Ε.Ε. (μετά τη Ρουμανία), στα 1,31 ευρώ το λίτρο, έναντι 94 λεπτών στην Ισπανία.

*Το ελαιόλαδο αξίζει τυποποιημένο 5,71 ευρώ το λίτρο έναντι 3,41 ευρώ στην Ισπανία, δηλαδή στην μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Ελλάδος στο εξωτερικό, και 4,84 ευρώ στην Πορτογαλία.

*Ακριβά είναι και τα οπωροκηπευτικά, με τα μήλα να πωλούνται εδώ έναντι 1,92 ευρώ το κιλό, στην 6η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη (1 ευρώ στην Ισπανία), τα καρότα κάνουν 1,02 ευρώ το κιλό, έναντι 0,74 ευρώ στην Πορτογαλία, ενώ φθηνότερες συγκριτικά είναι οι πατάτες.

*Οι ντοματοχυμοί είναι οι τρίτοι πιο ακριβοί στην Ε.Ε., με τιμή 3,68 ευρώ το κιλό.

*Ο χυμός πορτοκάλι αξίζει 1,39 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,85 λεπτών στην Ισπανία και 70 λεπτών στην Ιταλία.

*Το μαύρο τσάι πωλείται έναντι 2 ευρώ το κιλό ,στην υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε., έναντι 1,39 ευρώ στην Πορτογαλία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο
Επιχειρήσεις
Θέματα καταναλωτή