Έντυπη Έκδοση

Αντιδρούν τα λόμπι του χρήματος

ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η «ΣΤΡΑΤΙΑ των λόμπι της Γουόλ Στριτ», που με αέρα Ρούζβελτ του '30 κεραυνοβόλησε ο πρόεδρος Ομπάμα, ετοιμάζεται μεθοδικά για τον πόλεμο που της κήρυξε ο Λευκός Οίκος.

«Η απληστία σκοτώνει» λέει το πανό που κρατά αυτός ο Αμερικανός έξω από το κτίριο τις Wall Street. «Η απληστία σκοτώνει» λέει το πανό που κρατά αυτός ο Αμερικανός έξω από το κτίριο τις Wall Street. Στην εντυπωσιακή εξαγγελία μέτρων, που «κονταίνουν» τους τραπεζικούς κολοσσούς και τους απαγορεύουν «επικίνδυνα -για την οικονομία- παιχνίδια» έσπευσε να απαντήσει η περίφημη Στρογγυλή Τράπεζα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Financial Services Roundtable), που αντιπροσωπεύει τις εκατό μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

«Οσα προτείνονται θα περιορίσουν το δανεισμό, θα αυξήσουν το ρίσκο, θα μειώσουν τη σταθερότητα του συστήματος και θα δυσκολέψουν τη συμβολή μας στη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο διευθύνων του οργάνου αυτού Steve Bartlett. Την ίδια ώρα το λόμπι των μεγαθηρίων του κλάδου ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο κι από την απόφαση-βόμβα του Ανώτατου Δικαστηρίου, που επιτρέπει την απεριόριστη ροή «πολιτικού χρήματος» από τις μεγάλες εταιρείες.

Η καταπολέμηση της ανεργίας και του «ελληνικών» διαστάσεων δημοσιονομικού ελλείμματος (12% του ΑΕΠ) προβάλλει αυτή τη στιγμή ως επιτακτικότερη ανάγκη στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ομπάμα, καθώς:

*Τον Νοέμβριο 2010 με τις εκλογές του μέσου της τετραετίας (midterm) κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αν η ανάκαμψή της δεν συνοδευτεί με δημιουργία θέσεων εργασίας.

*Ηδη με την απώλεια της αυξημένης πλειοψηφίας στη Γερουσία (είχε 60 από τις 100 έδρες πριν χάσει την εκλογή στη Μασαχουσέτη) χρειάζεται να υπερψηφιστούν και από Ρεπουμπλικανούς συγκεκριμένες προτάσεις της.

Αλλά αν κάποιοι αμφισβητούν ακόμη και το ότι θα περάσουν τα μέτρα για τη χαλιναγώγηση των θηρίων του Μανχάταν, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι τελικά θα υπερψηφιστούν. Εστω και αν η κυβέρνηση αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς. Δεδομένου μάλιστα, ότι ο υποψήφιος τους για την προεδρία των ΗΠΑ γερουσιαστής Μακέιν επεξεργάζεται πρόταση για την επαναφορά των περιορισμών στη δραστηριότητα των τραπεζών.

Το σίγουρο είναι ότι με την ασυδοσία και την απληστία των μεγάλων τραπεζών 40 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες πύκνωσαν τις τάξεις των ανέργων. Η αναγκαιότητα να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι πιθανότητες ανάλογης καταστροφής στο μέλλον υπαγόρευσε το δίπτυχο της πρότασης Ομπάμα, που συνοψίζεται:

*Στην ανακοπή της ολέθριας τάσης γιγαντισμού των τραπεζών με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι αρμόδιες για την τήρηση του κανόνα του ελεύθερου ανταγωνισμού αρχές θα παρεμβαίνουν για να ματαιώνουν deals, που τον παραβιάζουν ή τον καταστρατηγούν.

*Ανεξαρτήτως μεγέθους, τράπεζες κ.λπ. που δέχονται καταθέσεις δεν θα έχουν ούτε θα μετέχουν σε ριψοκίνδυνους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως τα hedge funds και οι private equity companies. Θα απαγορεύεται δε να τζογάρουν για δικό τους (και όχι πελατών) λογαριασμό στη χρηματιστηριακή η «εξωχρηματιστηριακή» αγορά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ