Έντυπη Έκδοση

Τα παράδοξα στο παιχνίδι με τα ομόλογα

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 25 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ -ΑΝΤΙ ΝΑ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΟΥΝ- ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΑΝ

ΑΚΟΜΑ και το νόμο ζήτησης-προσφοράς καταργεί η πορεία των ελληνικών ομολόγων, αναδεικνύοντας μία πρωτοφανή κατάσταση και αρκετά παράδοξα για την αποτελεσματικότητα όχι μόνο της χώρας, αλλά και των αγορών...

Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για την αγορά του πενταετούς ομολόγου εξαφανίστηκε. Μέσα σε δύο-τρεις ημέρες οι επενδυτές ζήτησαν ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

Ετσι, μετά την επιτυχία της έκδοσης, η τιμή του ομολόγου αντί να ανέβει -και η απόδοση να πέσει-, έγινε το ανάποδο. Η τιμή έπεσε στο ναδίρ και η απόδοση εκτοξεύτηκε στο ζενίθ.

Με άλλα λόγια εάν η έκδοση του ομολόγου γινόταν όχι την περασμένη Δευτέρα, αλλά την Πέμπτη, τότε η επιβάρυνση του Δημοσίου θα ήταν επιπλέον 99,2 εκατ. ευρώ για το ίδιο ποσό (8 δισ. ευρώ).

Το γεγονός ότι σε τρεις ημέρες οι επενδυτές ζήτησαν μεγαλύτερη απόδοση, ήτοι 437 μονάδες βάσης από 350 μ.β. στην αρχή της εβδομάδας για να αγοράσουν το ίδιο ομόλογο, ήταν πρωτόγνωρο. Οχι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί σε τρεις ημέρες, χωρίς μάλιστα να έχει αλλάξει κάποιο ισχυρό δεδομένο.

Ποια είναι αυτά τα δεδομένα που θα δικαιολογούσαν μία τέτοια υπερβολή;

1 Εάν άλλαζε το εισόδημα των επενδυτών και έχαναν κάποια χρήματα, τότε θα ζητούσαν μεγαλύτερη απόδοση. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

2 Εάν άλλαζαν οι προσδοκίες, τότε πράγματι μπορεί να άλλαζε και το σημείο ισορροπίας. Αρκετοί πιστεύουν ότι οι προσδοκίες για την προοπτική της χώρας επιδεινώθηκαν. Λένε για παράδειγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα και δεν το κάνει.

3 Ορισμένοι ξένοι κυρίως αναλυτές βάζουν μία άλλη παράμετρο στο ζήτημα. Υποστηρίζουν ότι οι προφορές που υποβλήθηκαν και δημιούργησαν ζήτηση 25 δισ. ευρώ για το ομόλογο δεν ήταν πραγματικές. Είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί. Περισσότερο όμως συναντώνται τέτοιες στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις εταιρειών (δηλαδή στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και μετοχών) και όχι κρατών. Είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να μεθοδεύσει μία τόσο μεγάλη έκδοση. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο πρέπει να το ερευνήσουν οι εποπτικές αρχές.

4 Εάν ενταθεί το φαινόμενο της κερδοσκοπίας. Το οποίο επιτείνει μια τάση. Είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα πιθανό, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η αγορά ομολόγων συνδέεται άμεσα με την περίφημη αγορά των CDS, δηλαδή την αγορά που διασφαλίζει κάποιον από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Στην αγορά των CDS κάποιος αγοράζει ένα συμβόλαιο για να προστατευθεί από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας ή με άλλα λόγια από την αθέτηση της υποχρέωσης αποπληρωμής ενός ομολόγου από μία χώρα. Αυτή η αγορά όμως των CDS δεν έχει «βάθος», δεν γίνονται πολλές συναλλαγές και επηρεάζεται από την προσφορά και τη ζήτηση που δημιουργούν ορισμένοι μεγάλοι παίκτες του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία