Έντυπη Έκδοση

Εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προβεί σε νέα κοινοπρακτική έκδοση δεκαετών, αυτή τη φορά, ομολόγων εντός των πρώτων εβδομάδων του Φεβρουαρίου και τα δημοσιεύματα σχετικά με σενάρια για «παζάρια» με την Κίνα για κάλυψη μέρους των φετινών εκδόσεων χρέους, διατήρησαν στα ύψη την όρεξη των κερδοσκόπων.

Οι αγορές τα σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους ως λύση έσχατης ανάγκης για μια χώρα της ευρωζώνης, ενώ η πρόθεση νέας έκδοσης 10ετών έδωσε σήμα στους κερδοσκόπους ότι η Ελλάδα είναι ευχαριστημένη με το ακριβό επιτόκιο (6,1%) που πλήρωσε για τα πενταετή ομόλογα.

Τα σενάρια για «παζάρια» με την Κίνα επανέφεραν τις ανησυχίες για κίνδυνο αδυναμίας δανεισμού, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να σορτάρουν τα βραχυχρόνιου ορίζοντα ομόλογα (2ετία) και να βγαίνουν long στα μακροχρόνια, προκειμένου να εξασφαλιστούν από ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, υπήρξαν πωλήσεις παλαιών εκδόσεων 10ετών, λόγω της προαναγγελίας νέας έκδοσης. Οι κερδοσκόποι πόνταραν ότι τα νέα 10ετή θα βγουν με καπέλο υψηλότερο των 5ετών, με αποτέλεσμα το spread να φθάσει στις 400 μονάδες βάσης (4%) και η απόδοσή τους να ξεπεράσει το 7%.

Το χειρότερο για την Ελλάδα ήταν ότι μετά την Τετάρτη πέταξαν πετσέτα όσα χαρτοφυλάκια (ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες, αμοιβαία κ.ά.) αγόρασαν 5ετή ομόλογα για μακροχρόνια διακράτηση. Ηδη από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης οι τιμές των νέων πενταετών υποχώρησαν, με αποτέλεσμα τα long only χαρτοφυλάκια να γράφουν ζημιά από τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 42,3% της έκδοσης των 5ετών καλύφθηκε από χαρτοφυλάκια, το 28,5% από τράπεζες, το 12,8% από ασφαλιστικές, το 6,9% από κεντρικές τράπεζες και το 5,7% από συνταξιοδοτικά ταμεία. Τα hedge funds κάλυψαν μόλις το 1,2% της έκδοσης, το retail το 0,6% και άλλοι το 2,1%.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τα long only χαρτοφυλάκια ήταν βασικοί αγοραστές της έκδοσης. Το γεγονός ότι με την έναρξη της διαπραγμάτευσης οι τιμές των νέων πενταετών υποχώρησαν και χάνουν εκ νέου λεφτά από τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά χαρτιά ενδέχεται να αποτελέσει, σύμφωνα με treasurers, τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, σε μια περίοδο μάλιστα που όλες σχεδόν οι εκδόσεις κρατικών χρεογράφων παγκοσμίως αφήνουν κέρδη.

Κερδισμένοι απ' όλα αυτά είναι όσοι σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα ήδη από το Νοέμβριο ή τον Οκτώβριο, ποντάροντας επιτυχώς, όπως αποδείχθηκε, στην εκτίναξη των spreads στα δεκαετή έως και τις 400 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά. Οι πρώτες ανοιχτές θέσεις πώλησης επί ελληνικών ομολόγων άνοιξαν επιθετικά όταν τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα ήταν σε διαπραγμάτευση κάτω από τις 200 μονάδες βάσης (πέριξ των 150 με 190 μονάδων). Το πρώτο κύμα των σορτάκηδων εγγράφει σήμερα τεράστιες υπεραξίες από τις ανοικτές θέσεις πώλησης που είχαν. Κάποιοι κλείδωσαν τα πρώτα τους μεγάλα κέρδη αγοράζοντας πενταετή ελληνικά ομόλογα με σταθερό επιτόκιο 6,1% (spread στο mid-swaps συν 350 μονάδες βάσης), καθώς διαθέτουν τη δυνατότητα (μέσω reverse repos) να αντικρίσουν μέρος των ανοιχτών τους θέσεων με τα νέα 5ετή ομόλογα που αγόρασαν.

Η διάθεση εγγραφής των μεγάλων υπεραξιών από τις short θέσεις επί των ελληνικών ομολόγων εξηγεί και το μεγάλο ύψος προσφορών που κατατέθηκαν. Οι προσφορές για την αγορά 5ετών ομολόγων έφθασαν στα 25 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος τους, όμως, ήταν σε μη ανταγωνιστικές τιμές, καθώς οι ξένοι ζητούσαν επιτόκιο έως και πάνω από 6,8%!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία