Έντυπη Έκδοση

«Κολλημένοι» με τις προθεσμιακές

Ενα από τα πιο παράδοξα των αγορών αυτή την περίοδο είναι ότι οι καταθέτες δεν συγκινούνται από τις αποδόσεις του ελληνικού χρέους (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) και προτιμούν τις χαμηλότοκες τραπεζικές καταθέσεις.

Η απόδοση των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου με ημερομηνία λήξης στις 10 Απριλίου 2010 ανέβηκε στο 4,5% την προηγούμενη εβδομάδα (τα έντοκο γραμμάτια είναι τίτλοι χρέους που δεν έχουν τοκομερίδιο όπως τα ομόλογα και έχουν διάρκεια μέχρι 12 μήνες).

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα έντοκο γραμμάτιο το οποίο λήγει σε λιγότερο από τρεις μήνες και να κερδίσει στο τέλος απόδοση 4,5% (σε ετήσια βάση) μείον βέβαια την προμήθεια που τον χρεώνει η τράπεζα. Η απόδοση αυτή ξεπερνάει το επιτόκιο που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για μία τρίμηνη προθεσμιακή κατάθεση και αυτή την περίοδο διαμορφώνεται σε 2,8-3%.

Το έντοκο γραμμάτιο του Δημοσίου που λήγει στις 10 Ιουλίου 2010 έχει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση, 5,3%. Ο κίνδυνος βέβαια που έχει το έντοκο γραμμάτιο είναι το κράτος να μην ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του και είτε να μην πληρώσει το χρέος του -να μη δώσει μετρητά- είτε να προχωρήσει σε υποχρεωτική ανανέωση του εντόκου γραμματίου, αντικαθιστώντας το με άλλο ίδιας ή διαφορετικής χρονικής διάρκειας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Αποταμίευση και καταθέσεις