Έντυπη Έκδοση

Πάνω το spread των ομολόγων, κάτω οι δείκτες του Χ.Α.

Πορείες αντίθετες διαγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. Οσο υψηλότερα διαμορφώνεται το κόστος χρήματος τόσο χαμηλώνει ο πήχης για το Γενικό Δείκτη, τον Τραπεζικό Δείκτη και τον FTSE-20.

Είναι ενδεικτικό πως οι αναταράξεις στο Χ.Α. ξεκίνησαν με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (σε ΒΒΒ+) από τον οίκο Fitch. Είχε προηγηθεί μία άτυπη «περίοδος χάριτος» προς την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που ως αποτέλεσμα είχε την αναρρίχηση του Χ.Α. στις παρυφές των 3.000 μονάδων. Στις 15/10/09 ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε ενδοσυνεδριακά έως τις 2.932 για να «κλείσει» τελικά στις 2.894 μονάδες, που αποτελούν τη μέχρι τώρα κορυφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την άνοδο αυτή του Χ.Α. είχε σημειωθεί με αιχμή τις ελληνικές τράπεζες και με τους βασικούς δείκτες να ακολουθούν την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Ανοδο, που φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν οι ξένοι διαχειριστές για να ρευστοποιήσουν τραπεζικές θέσεις τους σε τιμές έως και 35% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Από το τέλος Οκτωβρίου η συμμετοχή των ξένων άρχισε να μειώνεται σταθερά, για να υποχωρήσει το Δεκέμβριο κατά 48,5%. Υπολογίζεται πως μόνο μέσα στο Δεκέμβριο ξένα χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν μετοχές αξίας 360 εκατ. ευρώ. Ηταν η μεγαλύτερη μηνιαία εκροή που καταγράφηκε το 2009. Αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% των κεφαλαίων που έβαλαν πέρυσι στο Χ.Α. οι ξένοι, οι οποίοι συνολικά είχαν καθαρές εισροές 980 εκατ. ευρώ. Οπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι διαδοχικές υποβαθμίσεις και η απαρχή της... ομοβροντίας των αρνητικών δημοσιευμάτων για τα δημοσιονομικά της χώρας μας οδήγησαν στην έξοδο και τους τελευταίους μεσοπρόθεσμους ξένους διαχειριστές.

Η κατηφόρα συνεχίζεται, παρά το ότι στα ξένα χρηματιστήρια (Wall Street, Φραγκφούρτη, Παρίσι, αναδυόμενες) οι δείκτες παρέμεναν κοντά στις κορυφές του 12μήνου. Οι ξένοι άλλωστε παραμένουν επιφυλακτικοί προς τις ελληνικές τράπεζες, οι ρευστοποιήσεις και οι εκροές συνεχίζονται, μαζί με τις αναφορές για το ελληνικό χρέος.

Η ένταση των πιέσεων οδηγεί πλέον το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς πάνω από το 7% και το Χ.Α. χαμηλότερα και των 2.000 μονάδων (1.954 μονάδες στις 21/1).

Η προσφυγή της χώρας στην κοινοπρακτική έκδοση των 5ετών ομολόγων μπορεί να έδωσε ανάσα για δύο συνεδριάσεις (22-25/1), με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 2.106 μονάδες, ωστόσο οι ξένοι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί. Τραπεζικός παράγοντας εκτιμούσε πως τα «υψηλότατα επιτόκια» αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για τον προϋπολογισμό, καθώς το κόστος τοκοχρεολυσίων για το 2010 σχεδόν διπλασιάζεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών