Έντυπη Έκδοση

Σήμα για πώληση μετοχών από τη Morgan Stanley

Εκθεση της Morgan Stanley τάσσεται υπέρ των πωλητών. «Ρευστοποιήστε τώρα, που οι αγορές είναι ψηλά» υποστηρίζει. Από το «ρίχνουμε όσο χρήμα χρειάζεται στην αγορά για να τονωθεί» κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες περνούν στο «ας αρχίσουμε να αποσύρουμε τη ρευστότητα».

Ο Τέουν Ντράισμα, υπεύθυνος στρατηγικής του αμερικανικού οίκου για τις ευρωπαϊκές μετοχές, διακρίνει ότι έρχεται σύντομα ένα πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει σε απόσυρση της ρευστότητας.

Δεν είναι μόνο η αύξηση των επιτοκίων, αλλά κυρίως η μεγαλύτερη φορολογία, η περιστολή των δαπανών και η επιβολή αυστηρότερων ρυθμιστικών πλαισίων από τις αρχές.

Αυτός είναι και ο λόγος που σταδιακά η Morgan Stanley μειώνει το ποσοστό των μετοχών στο ευρωπαϊκό της χαρτοφυλάκιο και αυξάνει το αντίστοιχο των ομολόγων.

Ο οίκος πάντως επιλέγει μια σειρά μετοχές ικανές να προσφέρουν αποδόσεις στις νέες συνθήκες, όπως: Petroplus, Wood Group, Capgem, Fiat, Carnival, EADS and Easyjet, Valeo, AF-KLM, Wacker, Outotec, William Hill, Ladbroke, Whitbread, Compass, Yell, Mecom, Logica, Tom-kins, Wolseley, Hays.

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδοφοριών νέες εκτιμήσεις βάσει στοιχείων της Thomson Reuters, υποδηλώνουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις του S&Ρ 500 είχαν το τελευταίο τρίμηνο του 2009 τα πρώτα, έστω πενιχρά, κερδοφόρα αποτελέσματα τριμήνου ύστερα από δύο χρόνια.

Χωρίς τον χρηματοοικονομικό κλάδο, υπολογίζουν ότι θα είναι αυξημένα κατά 7%-8%. Η εικόνα όμως αλλάζει πλήρως αν περιληφθούν και οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Με αυτές, η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών μπορεί να φτάσει το 190%. Θα πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ από τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, το 1998.

Τα αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών της Wall Street, όπως JP Morgan, Citi, Bank of America, ανέτρεψαν το κλίμα αισιοδοξίας. Είχαν μεγάλα κέρδη χάρη και στα «παιχνίδια» σε μετοχές, νομίσματα, εμπορεύματα και ομόλογα. Παράλληλα αποκάλυψαν ότι κουβαλούν ακόμα διάφορα τοξικά στους ισολογισμούς τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια