Έντυπη Έκδοση

Στις πλάτες του Θαπατέρο

Πιο ήρεμοι από τα σήματα από την Ε.Ε., πιο ανήσυχοι για τα μέτωπα εντός των συνόρων εμφανίζονται στην κυβέρνηση.

Θαπατέρο και Παπανδρέου συζητούν για ένα μέτωπο Νοτίων στην Ε.Ε. Θαπατέρο και Παπανδρέου συζητούν για ένα μέτωπο Νοτίων στην Ε.Ε. Τα σενάρια για το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας από την Ε.Ε. για βοήθεια προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δεν ξάφνιασαν τους γνωρίζοντες. Την Τρίτη, συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι θα γίνουν κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ξεκινήσουν από την Ελλάδα, η οποία είναι αυτή τη στιγμή το «μαύρο πρόβατο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου-Θαπατέρο στο Νταβός, είχαν γίνει επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου η Ισπανία, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτή την περίοδο, να αναλάβει πρωτοβουλία για να πειστεί η Γερμανία να δώσει «χείρα βοηθείας». Η Ισπανία αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρά προβλήματα, ενώ σε παρεμφερή κατάσταση βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Οι χώρες του Νότου μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Αγκελα Μέρκελ για να αλλάξει στάση, αφού και η Γερμανία βλέπει ότι αν δημιουργηθεί αρνητικό ντόμινο και πλήξει σημαντικές χώρες της ευρωζώνης (η Ισπανία και η Ιταλία ανήκουν σ' αυτές) τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για το ευρώ. Ετσι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, αναμένεται ότι θα υπάρξουν κινήσεις από την Ε.Ε., οι οποίες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου. Τι χαρακτήρα μπορεί να έχουν αυτές οι κινήσεις;

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι η πιο απλή μορφή θα ήταν κάποια δήλωση ότι θα στηριχτούν οι χώρες που θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ηδη έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις (Αλμούνια, Λαγκάρντ την Παρασκευή) που είχαν θετικό αντίκτυπο, αλλά πιθανόν αυτό να γίνει με πιο επίσημο τρόπο. Αυτό που συζητείται πιο έντονα είναι η έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για τη χώρα μας.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και αυτή που διατύπωσε πρόσφατα ο Τζ. Στίγκλιτς, ότι στον υπολογισμό του ελλείμματος σε αυτή τη φάση να μετράει το πρωτογενές έλλειμμα και όχι τα ποσά που δίνονται για επιτόκια, σε μια εποχή που οι αγορές είναι τόσο ασταθείς. Στα σκαριά βρίσκεται και πρόγραμμα βοηθειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Στήριξη αλλά με αυστηρούς όρους

Ενδεχόμενη στήριξη πάντως (όποια μορφή και να πάρει) δεν θα γίνει χωρίς αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Οπως εξηγεί οικονομικός παράγοντας με θεσμική αρμοδιότητα, «σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν θα μειωθεί η πίεση στη χώρα μας για μέτρα, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί». Αυτό που προεξοφλεί ότι θα ζητηθεί είναι περαιτέρω περικοπές στους μισθούς, μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και, το κυριότερο, άμεσα μέτρα για το ασφαλιστικό με πρώτο την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Εντός της εβδομάδας θα γίνουν και οι ανακοινώσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και για την εισοδηματική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας πιστεύει ότι είναι ώρα για αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.

Τα δύσκολα αρχίζουν για την κυβέρνηση και στο εσωτερικό. Μετά τους αγρότες, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις οι οποίες θα έχουν πολύ πιο σημαντικές επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκύψει από τις απεργίες εφοριακών και τελωνειακών που θα έχουν άμεση επίπτωση στα έσοδα και θα θέσουν σε αμφισβήτηση την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η εκστρατεία για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας και για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Εν μέσω διαψεύσεων για τις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει το ταξίδι του το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου για Πεκίνο, Σαγκάη, Χονγκ-Κονγκ και Τόκιο (το ακριβές πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Τρία σενάρια στήριξης της ευρωζώνης