Έντυπη Έκδοση

«Πανηγυρική διάλυση» στη Σίνα

Ενα ιστορικό βιβλιοπωλείο «Το Φιλολογικόν» (Σίνα 30), το οποίο λειτουργούσε και ως εκδοτικός οίκος, κατέβασε ρολά από χθες.

Μισός αιώνας ζωής για το φιλολογικό στέκι Μισός αιώνας ζωής για το φιλολογικό στέκι Υστερα από πενήντα συναπτά έτη δημιουργικής ζωής, με έμφαση στα φιλολογικά πανεπιστημιακά συγγράμματα, οδηγείται σε «πανηγυρική διάλυση». Εκποιούνται, με έκπτωση έως και 70%, περί τους δέκα χιλιάδες τίτλους όλων των κατηγοριών -ο παλαιότερος τυπώθηκε το 1800!

Στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο τότε τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Βασίλης Γ. Βασιλείου (φωτογρ.) πήρε ένα καρότσι και το γέμισε βιβλία. Γύριζε όλη την Ελλάδα και για δύο με τρία χρόνια πούλαγε την γνώση στον δρόμο. Για πρώτη φορά βρήκε στέγη στη Μασσαλίας 1. Διαδοχικά, μεταφέρθηκε στον αρ. 3 της «γαλλικής» οδού, στην οδό Σόλωνος 70, με προτελευταία «στάση», δύο νούμερα παρακάτω.

Ο κυρ Βασίλης, με όραμα για την παιδεία, ανέπτυξε εκδοτική δραστηριότητα από το 1960 ώς το 1980. Συνεργάστηκε με κορυφαίους πανεπιστημιακούς: τους Μιστριώτη, Ζηκίδη, Μίσιο, Σκιά, Δρανδάκη, Σκουβαρά, Γιαννακόπουλο, Παπανικολάου, Καρατσώλη, Αντωνίου. Στις εκδόσεις του «Φιλολογικού» κυκλοφόρησαν ιστορία της ελληνικής επανάστασης, ομηρικό λεξικό και γραμματική, αρχαία μετρική και συντακτικό, γραμματολογία της αρχαίας, λατινικά και βυζαντινά κείμενα. Από το 1994 λειτουργεί - και θα εξακολουθήσει σε άλλο χώρο- και ως καλλιτεχνικό βιβλιοδετείο, υπό τη διεύθυνση του γιου του, Γιώργου Β. Βασιλείου.

Το δημιούργημα του πατέρα του, ο οποίος διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο Γιώργος θα ήθελε να περάσει στην ιστορία «ως ένα παραδοσιακό - οικογενειακό κατάστημα, που είχε το χρώμα και τη μυρωδιά του παλιού, του μερακλίδικου, του χειροποίητου, αρνούμενο την ισοπέδωση της νέας ηλεκτρονικής εποχής». Πληροφορίες: 210-3631313 και 6995-972414.

Τηλεδιάσκεψη από τη Σύρο

Πρωτοποριακό και καινοτόμο χαρακτήρα είχε φέτος η εορταστική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη με αφορμή το νέο έτος, παρουσία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη.

Σε αυτήν παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών φορέων από επτά νησιά του νομού Κυκλάδων (Ανδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη και Τήνος) όπου το Επιμελητήριο έχει ιδρύσει και λειτουργεί τοπικά γραφεία, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος (φωτ.), «πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη διασύνδεση όλων των τοπικών γραφείων σε πραγματικό χρόνο μέσω του συστήματος τηλε-διάσκεψης το οποίο είναι εγκατεστημένο σε αυτά και αποτελεί μέρος της υποδομής την οποία έχει δημιουργήσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στην προσπάθειά του να αμβλύνει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται λόγω της νησιωτικότητας».

Μαθήματα γαλλικών

*Το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινάει μαθήματα γαλλικών για δημοσιογράφους, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, μάρκετινγκ, οργανωτές εκδηλώσεων κ.λπ.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε αρχάριους ή με λίγες γνώσεις γαλλικών και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 10.00 - 12.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31. Το πρώτο μάθημα αρχίζει στις 6 Φεβρουαρίου και το συνολικό κόστος για 15 εβδομάδες είναι 300 ευρώ. Για να λειτουργήσει το τμήμα, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 μαθητές. Τηλ.: 210-3398651.

*Εκδήλωση τιμής και αναφοράς στην ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική με τους Πετρο-Λούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση, πραγματοποιείται την Παρασκευή, ώρα 8 μ.μ., στο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, αίθουσα «Μαρία Ελενα» (Αγίας Παρασκευής 40, Ανάκασα, τηλ. 210-2632791). Διοργανωτής είναι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αττικής «Ο Πύρρος», Γεωργίου Παπανδρέου 11, τηλ. 210-2628648.

Η κοντινή μας χώρα

«Δεν υπάρχει πολιτισμός με τόση ποίηση κι ευαισθησία σαν τον κινέζικο», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ετσι προλογίζει το φωτογραφικό του οδοιπορικό σ' αυτή την αχανή χώρα (Μνημείο του Ουρανού, Ναός Λάμα, Θερινά Ανάκτορα, Πάρκο Μπεϊχάι κ.ά.) ο Αριστοτέλης Γραμματικάκης, απόφοιτος της School Of Fine Arts του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι μυστηρίου σε έναν μακραίωνο πολιτισμό, που αποδίδεται στο «λεύκωμα» με την ευαίσθητη ματιά του ταλαντούχου φωτογράφου που «είδε» την Κίνα και τη γοητεία της. Πληροφορίες: 2810-282004.

Αντιθέσεις

Αγγ. Κανελλοπούλου πρόεδρος εκδιδομένων προσώπων Ελλάδας

«Οι άνδρες είναι πολυγαμικοί. Θέλουν... μπουφέ»

«Νέα»

Αρης Σφακιανάκης συγγραφέας

«Ο άνδρας σήμερα είναι ένα ευνουχισμένο αρσενικό»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα