Ηλεκτρονική Έκδοση

Κυνηγούν φτωχοδιαβόλους ενώ δεν υλοποιούν τα ... αυτονόητα.

Ο όρος «ανάπηροι-μαϊμούδες» είναι χυδαίος και ρατσιστικός υποστηρίζουν οι οργανώσεις ΑμεΑ

Απαιτούν να εξαφανιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο

“Στον εισαγγελέα μαϊμού δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας” ήταν ο τίτλος που επέλεξε η νομαρχία Πειραιά, για να ανακοινώσει με δελτίο τύπου της τον...εντοπισμό μερικών δεκάδων “περιπτώσεων” που λάμβαναν το επίδομα έχοντας προσκομίσει ψευδή πιστοποιητικά. Σε πρώτη ανάγνωση, η ανακοίνωση μοιάζει να υποδηλώνει την αποτελεσματικότητα των νομαρχιακών ελεγκτικών υπηρεσιών έναντι φαινομένων διαφθοράς, κατά συνέπεια μόνο ως 100% δικαιωματική μπορεί να εκληφθεί. Επί της ουσίας, όμως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Η στοχοποίηση “περιπτώσεων” φτωχοδιαβόλων που λαμβάνουν καταχρηστικά τα μικρο-επιδόματα αναπηρίας ιδιαίτερα με τον τρόπο που γίνεται, προσβάλλει βάναυσα τους εκατοντάδες χιλιάδες “αληθινούς” ανθρώπους με αναπηρία σε τούτη δω την χώρα ...

Η προσβολή διαχέεται σε διάφορα επίπεδα. Καταρχάς το ηθικό. H συνεχής/αδιάκοπη τα τελευταία χρόνια, χρήση και διάχυση μέσω των ΜΜΕ του ρατσιστικού όρου “ανάπηρος-μαϊμού”, μόνο ανώδυνη δεν είναι για τους ΑμεΑ και τον αγώνα τους για ίσους όρους σε μιά πιό χειραφετημένη κοινωνία . Πρακτικά, αναπαράγει τα βαθιά ρατσιστικά στερεότυπα εποχών – υποτίθεται – ξεπερασμένων, επικοινωνώντας την περί αναπηρίας οπτική που ο Καρκαβίτσας απέδιδε με τρόπο μοναδικό στον “Ζητιάνο” του. Σε απλά ελληνικά : Κάθε μικρο-απατεώνας μπορεί να λαθροβιώσει παριστάνοντας τον ανάπηρο. Κάθε άνθρωπος με αναπηρία, από την άλλη, είναι πιθανός απατεώνας. “Η χρήση του όρου προσβάλλει βάναυσα τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειές τους” αντιγράφουμε το “δια ταύτα” της προσβολής από ανακοίνωση επί του θέματος της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ.

Η αφετηρία της ηθικής σε βάρος των ΑμεΑ και των οικογενειών τους προσβολής, δεν είναι και δεν μπορεί να αναζητηθεί στην... κοινωνική επί θεμάτων αναπηρίας κουλτούρα, που όπως έχει αποδειχτεί είναι δεκτική και εξελίξιμη στις σύγχρονες/απελευθερωτικές προσεγγίσεις της αναπηρίας. Η αφετηρία της προσβολής είναι πολιτική. Ο ρατσιστικός όρος “ανάπηροι-μαϊμούδες” εκπορεύεται και διακινείται από τις πολιτικές ελίτ των καιρών, είναι όρος κατ’ εξοχήν του πολιτικού (από κει εκπορεύεται) και όχι του κοινωνικού (που τον αναπαράγει) λεξιλογίου. Επιβάλλεται στην κοινωνική ατζέντα για να υπηρετήσει σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Τον διοχέτευε η προηγούμενη κυβέρνηση (πάμπολλες σχετικές ανακοινώσεις για ... εντοπισμό αναπήρων μαϊμούδων και τότε) όταν αμφισβητείτο η εντιμότητα στελεχών της και έπρεπε να πείσει ότι παραμένει αμετακίνητη στον αγώνα της κατά της διαφθοράς. Τον διοχετεύει στις μέρες μας που προσπαθεί να επιβληθεί το δόγμα περί αναγκαιότητας δημοσιονομικής εξυγίανσης η “πράσινη” νομαρχία Πειραιά . Και θα συνεχίσει να διοχετεύεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση (πάμε και στοίχημα) άν δεν ορθωθεί τοίχος άμυνας εδώ και τώρα . Το επιχειρεί η συνομοσπονδία αναπήρων αφουγκραζόμενη το μέλλει γεννέσθαι: “ Ο ρατσιστικός όρος πρέπει εδώ και τώρα να εξαφανιστεί από το πολιτικό λεξιλόγιο” τονίζεται ρητά και απερίφραστα στην ανακοίνωσή της.

Ιδιαίτερα υποψιασμένη για το timing της ανακίνησης θέματος για “αναπήρους – μαϊμούδες” εμφανίζεται σε ανακοίνωσή της και η εθνική ομοσπονδία κινητικά αναπήρων. “Αναρωτιέμαι αν θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα περικοπών των ήδη πενιχρών επιδομάτων και συντάξεων των ΑμεΑ” μας γράφει με νόημα ο πρόεδρος της Ε.Ο.Κ.Α. Νίκος Σκόνης, αντιδιαστέλλοντας την πρόσφατη σπουδή για κυνήγι φτωχοδιαβόλων με την πλήρη αδιαφορία να διερευνηθεί η σκανδαλώδης – ύψους πολλών εκατομμυρίων- διασπάθιση δημοσίου χρήματος για την περιβόητη Κάρτα Αναπηρίας/Λειτουργικότητας. “ Αν τα χρήματα δεν είχαν κάνει φτερά και η Κάρτα είχε προχωρήσει” συνεχίζει σε ύφος ακόμα πιο υποψιασμένο ο πρόεδρος των κινητικά αναπήρων, “δεν θα μπορούσαν καν να υπάρχουν οι λεγόμενοι ανάπηροι-μαϊμούδες, ούτε η σχετική σπέκουλα προς εξυπηρέτηση των εκάστοτε κυβερνητικών σχεδιασμών”.

Η τελευταία φράση – δήλωση του συνομιλητή μας, προσφέρει την καταλληλότερη “γέφυρα” για το πέρασμα στην απτή, στην πρακτική πλευρά της βάναυσης εναντίον των ΑμεΑ προσβολής. Εντελώς περιεκτικά έχει να κάνει με το ότι:

Η εξαγγελθείσα εδώ και μια πενταετία Κάρτα Αναπηρίας/Λειτουργικότητας κατέληξε “μεγάλο φαγοπότι” ενημερωτικών σεμιναρίων και δεξιώσεων. Εξακολουθεί να μην υπάρχει – και πλέον ούτε καν να συζητιέται αρμοδίως- στην χώρα μας Εθνικό Μητρώο ΑμεΑ. Να μην υπάρχει ενιαίο και αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, μεταφραζόμενο σε ενιαίο τρόπο πιστοποίησης της αναπηρίας. Να μην υπάρχει συνακόλουθα, η δομημένη προϋπόθεση απόδοσης ενός και μοναδικού αδιαμφισβήτητου ποσοστού αναπηρίας. Το οποίο θα δίδεται από μία επιτροπή και για κάθε δικαιωματική χρήση. Ξεκινώντας από την παροχή του προνοιακού επιδόματος, συνεχίζοντας με τις φοροαπαλλαγές , την εισοδηματική στήριξη, την παροχή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έως και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τίποτα από τα παραπάνω αυτονόητα (και διαρκώς εξαγγελόμενα επί χρόνια) δεν υπάρχει. Ακριβώς αυτό το “τίποτα”, λοιπόν, το οποίο αν υπήρχε δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα για περιπτώσεις λαθρο-αναπήρων και την συνακόλουθη από πλευράς πολιτικών σπέκουλα, είναι η απτή,πρακτική πλευρά της βάναυσης εναντίον των ΑμεΑ προσβολής.

 Η σειρά των παραπάνω “δεν υπάρχει” απαριθμείται από την ΕΣΑμεΑ ως σειρά αιτημάτων άμεσης προτεραιότητας, προς τις ηγεσίες των υπουργείων υγείας (κατά μείζονα λόγο) και εργασίας. Μοιάζει πλέον, το όριο ανοχής των ελλήνων αναπήρων απέναντι στην χρόνια σπέκουλα και την βαθύτατη περί αναπήρων - μαϊμούδων ηθική, πολιτική και έμπρακτη προσβολή, να έχει παραβιαστεί. “Θωρακίστε και προστατεύστε την αναπηρία τώρα” εγκαλεί τους κυβερνώντες με οργή η συνομοσπονδία, μοιάζει δε τώρα να το εννοεί περισσότερο από ποτέ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

19 σχόλια

11 Ο/Η kai meta... έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η αυτοκριτική της πολιτείας για το φαινόμενο δεν θα έβλαπτε καθόλου, το στήσιμο του πελατειακού μηχανισμού που παρήγαγε αυτά τα άρρωστα φαινόμενα είναι δικό της.
Οι διάτρητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έστησε, γνωρίζοντας σαφώς ότι θα χρησιμοποιηθούν από κάθε λογής απατεώνα, δείχνουν την ανικανότητα της ή την ικανότητα της να ανοίγει τρύπες για να ωφελήσει συγκεκριμένες ομάδες, είτε προσφέροντας τους εύκολη εκμετάλλευση εις βάρος των άλλων, ή πολιτική πελατεία στους απατεώνες της πολιτικής.
Πάντως το όλο θέμα φέρνει αναγούλα και αδεία.
Ας αφήσουν τα Σερλοκχολμίστικα οι χωροφύλακες της εντιμότητας και ας προχωρήσουν σε μέτρα που θα λύνουν το πρόβλημα.
Ιδού η Ρόδος Κύριοι!
Κάτι υπονοεί η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων στην φράση …..ας μας καλέσουν να τους πούμε και για τα άλλα…(κάτι ξέρουν –κάτι ξέρουν) είναι σε όλους τους αναπήρους γνωστά τα λαμόγια που με της ευλογίες της πολιτείας γδέρνουν στην κυριολεξία τα ταμεία και τον κόπο του λαού μας.
Κάποιοι νομίζουν ότι αυτοί είναι η Ελλάδα, κάνουν λάθος, η πατρίδα είμαστε όλοι και ισότιμοι όπως το Σύνταγμα λέει, αλλά πρώτοι δεν το σέβονται αυτοί που το έφτιαξαν.
Εμείς οι ανάπηροι βιώνουμε κάθε μέρα την ανισότητα και τον ρατσισμό, βιώνουμε κάθε μέρα τον γιατρό που είναι έτοιμος να σου γράψει τα πάντα αρκεί να πάρει την καθιερωμένη μίζα από τον έμπορα
Αχ! Αυτό το ρημάδι το internet πόσο χαλάει τη σούπα, άκουσον – άκουσον, αναπηρικό αμαξίδιο αξίας 3.600 euro εδώ, 1.600 δολάρια στο διαδίκτυο, ο international delivery στο φέρνει στην πόρτα , αλλά το τρελό, κανένα ταμείο δεν αναγνωρίζει το τιμολόγιο ,έστω και αν είναι από χώρα της Ευρώπης.
Και αναρωτιέμαι, αν κάποιος το καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σίγουροι ότι δεν θα γίνουμε ρεζίλι.
Και άπειρες άλλες βρωμιές με την ευλογία διαχρονικά της πολιτείας.
Όσο για το ρατσιστικό λεξιλόγιο, π.χ. «Ανάπηροι μαϊμούδες», δεν κάνουν μόνο χρήση η κάθε λογής παράγοντες, αλλά αναπαράγουν και τα ΜΜΕ λες και είναι στο παιχνίδι ή μήπως είναι; Λέω….
Η ΕΣΑμεΑ αγανακτεί, Πρόεδρε άντε πάμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, εμείς από κοντά !!!
Σηκώστε γρήγορα το λάβαρο, θα μας σεβαστούν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, δεν θέλουμε το λάβαρο το διεκδικήσεων σε αυτή την φάση, κατανοούμε τις δυσκολίες της πατρίδας, αλλά θέλουμε το λάβαρο «βρεγμένη σανίδα» να ξεκαθαρίσει η βρωμιά από τον τόπο.
12 Ο/Η τυφλοκουταβο έγραψε: (πριν 10 έτη)
διαβασα ενα κραμα απο ενοχες και αναπηρικο κομπλεξισμο. απο που κυριοι προκυπτη οτι η λεξη μαιμου χρεωνετε στους πραγματικα αναπηρους? με την λεξη αυτη απλα η κοινονια θελη να στιγματιση ενα φενομενο. η λεξη αυτη αλωστε χρησιμοποιητε και για τους αγροτες και οποιους αλλους καταχροντε το δημοσιο χρημα. μην τσιμπατε συντροφοι αναπηροι. οι φορεις, απλα θελουν να μεταθεσουν της ευθινες που εχουν, γιατι και αυτοι επεξαν στο ιδιο παιγνιδι, ανεχομενοι τοσα χρονια αυτη την καταστασι. η καθαροτιτα του χωρου δεν εχη καμια σχεσι με το αν θα παρουμε περισοτερα χρηματα στα επιδωματα, ειναι θεμα σεβασμου απενατι στην κοινονια.
13 Ο/Η Σταυρος Σταυριδης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Α, όλα κι όλα κύριε Σκορδίλη...
Όχι να τα θέλουμε μονα-ζυγά δικά μας! Εφόσον όλοι μας επιθυμούμε η Πολιτεία να προσφέρει όσα πρέπει στους αναπήρους, οφείλουμε να χαιρετίζουμε τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες του κράτους να συλλάβει επιτελους τους αναπήροτς-μαϊμούδες.
Πολύ σωστά το είπε ο Πρωθυπουργός μας για να καταδείξει το πρόβλημα. Ας μην κολλάμε στις λέξεις κι ας ασχοληθούμε επιτέλους με την ουσία και σ' αυτή τη χώρα...
14 Ο/Η Στέλιος Μαύρης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Θα ήθελα απλά να αναφέρω στον κ. Σταυρίδη, πως αν ο Πρωθυπουργός τον αποκαλέσει "κάπως", ακόμα και αν έχει πατάξει την ελληνική φοραδιαφυγή, δε νομίζω ότι θα το εκτιμήσει αρκετά!
Το πως χρησιμοποιούμε τις λέξεις δεν δείχνει μόνο το ήθος και τον χαρακτήρα σας, αλλά και τις ηθικές και κοινωνικές αξίες που νοηματοδοτούν οι λέξεις που επιλέγεται!
Πόσο μάλλον αν έίστε ο Πρωθυπουργός!
15 Ο/Η Πολύμνια Λευτέρη έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο συρμός των εκφράσεων, σε συνδυασμό με το απόλυτο ξέφτισμα της ηθικής στην ελληνική κοινωνία, φαίνεται να μην αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο, ούτε καν αυτούς από τους οποίους θα αναμέναμε να φέρονται με ελάχιστη συνέπεια έναντι της ιδιότητας τους, έστω στις επίσημες τοποθετήσεις τους..
16 Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Μου αρέσει που κατα καιρούς ανακαλύπτουν οι πολιτικοί μας την Αμερική.
Ανάπηροι μαιμού ...ποιός τους δημιούργησε?
Ποιός ηταν ..είναι ..αυτος ..αυτοί που δίνουν το δικαίωμα σε πάρα πολύ κόσμο να παίζει με τα επιδόματα?
Η πολιτική που θέλει να πετάει στους αναπήρους ενα κομμάτι ψωμί .. και να θέλουν να τους πείς και ευχαριστώ απο πάνω αυτή είναι που ευθυνεται.
Ας φτίαξουν υποδομές κέντρα αποκαταστασής , ειδικά σχολεία , ταξεις στήριξης που να λειτουργουν , υπηρεσίες δημόσιες που να εξυπηρετούν το ανάπηρο ατομο και μετά να μιλήσουμε και για τα επιδόματα και της μαιμούδες .
Τον Αλευρομούρη τον ξέρει κανεις?

Κόψιμο για αλλη μια φορά των επιδομάτων μου μυρίζει
Εφαρμογη του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ και εδώ.
ΜΑΙΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ .....
ΠΟΤΕ ΕΔΕΙΞΑΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ?
17 Ο/Η ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΗΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!
Δεν τους πείραξε το ότι κάποιοι κλέβουν για χρόνια το ελληνικό δημόσιο εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες.... Τους πείραξε η αισθητική των λέξεων. Ελλαδάρα αιώνια σε νοιώθω..... Και ας έχουνε 5πλάσιο δημόσιο χρέος από τη Ρωσσία ή την Αργεντινή κατακλέβοντας τους Ευρωπαϊκούς πόρους..... Η αισθητική τους μάρανε.
Μαϊμού-ΆΜΕΑ (Άτομα με ειδικές ανάγκες).....
Ικανοποιηθήκατε τώρα????
18 Ο/Η Σωκρατης Καραβιδας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ειμαι αναπηρος και δεν ντρεπομαι καθολου οταν με αποκαλουν ετσι.Ας βαλουν χερι λοιπον στις χιλιαδες παρανομες αναπηρικες συνταξεις και σε ολους τους μαιμου-αναπηρους εδω και τωρα,μηπως μπει καποια ταξη επιτελους σε αυτο το κρατος.....
19 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πολλά από τα παραπάνω σχόλια συναδέλφων με αναπηρία αποδεικνύουν μιά σοβαρή ελληνική παθογένεια. Σε αυτή την χώρα μας έχουνε μάθει να βλέπουμε το δέντρο και να μην βλέπουμε το δάσος. Οταν σε λίγο καιρό αποδειχτεί ότι όλο το παιχνίδι με τους αναπήρους μαϊμούδες που δήθεν αποκάλυψε η νομαρχία ήταν για να φτιαχτεί κλίμα περικοπής των προνοιακών παροχών, να δω που θα κρυφτούνε όσοι άθελά τους το παίζουν και το έπαιξαν και στο παρελθόν. Μην παραμυθιάζεστε συνάδελφοι. Η ίδια εξουσία που επέτρεψε να δημιουργηθούν ανάπηροι μαϊμούδες, θα εκμεταλλευτεί το δημιούργημά της για να στραφεί εναντίον όλων μαϊμούδων και μη. Και ναι, είναι σίγουρο ότι ο όρος ανάπηροι-μαίμούδες είναι ρατσιστικός, επειδή οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιείται είναι επίσης ρατσιστικοί. Το κυνήγι οσονούπω αρχίζει, εδώ θα μαστε κυνηγημένοι να το ζήσουμε...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 19

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επί ίσοις όροις
Με λέξεις-κλειδιά
ΑμεΑ