Έντυπη Έκδοση

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

«the Office» - Στέκι συνάντησης «χειροποίητων ιδεών»

Το «the Office» («το Γραφείο») είναι μια αυτοσχέδια γκαλερί στην Εντός Των Τειχών Λευκωσία. Εχει βγάλει τις ρίζες του στην άκρη της πόλης, ενώ βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της. Βρίσκεται επί της ιδιωτικής οδού Κλεάνθη Χριστοφίδη 32, σ' έναν δρόμο τον οποίο διαπερνάει μια απόκοσμη και σιωπηρά τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς ισορροπεί πάνω στην τομή της ιστορίας.

Η ιδιότυπη αυτή οδός με τα στοιχισμένα κατά σειρά, επιβλητικά με ψηλές οροφές εμπορικά παλαιά καταστήματα -με ερμητικά κλειστά τα ρολά των προσόψεων και τα σημάδια του χρόνου αποτυπωμένα πάνω στις οξειδώσεις της λαμαρίνας- αποτελεί μια εισαγωγή για ένα παράξενο ξύπνημα των αισθήσεων. Ο δρόμος, που κάποτε έσφυζε από κόσμο, λειτουργεί σαν μια ορισμένη πρόκληση. Σε υποβάλλει να δοκιμάσεις να τον επαναπροσδιορίσεις, να αρχίσουν να συμβαίνουν ξανά σ' αυτόν πράγματα, να αναστηλωθεί.

Ενα ξύπνημα, μια αναστάτωση του κεντρικού νευρικού συστήματος της πολιτείας επιχειρεί με κραδασμούς δημιουργικότητας να προκαλέσει η γκαλερί «το Γραφείο», έχοντας ως ορμητήριο τον χώρο που χρησιμοποιούσε για 56 χρόνια ένας υποδηματοποιός της Λευκωσίας, ο Ανδρέας Μάτσας. Το «Γραφείο» αναπνέει καλύτερα ανάμεσα στους τεχνίτες τής Εντός των Τειχών Λευκωσίας, ψημένους στην εργασία. Οπως υπενθυμίζει και ο Γ. Σεφέρης: «Ο γερός τεχνίτης είναι από τα πιο υπεύθυνα όντα που γεννιούνται επί γης». Αυτού του είδους η δημιουργική συνέπεια και υπευθυνότητα όχι μόνο δεν είναι αδιάφορες αλλά αποτελούν και την εναρκτήρια αφετήρια των όποιων προσπαθειών. Το «Γραφείο», ως ένας χώρος «χειροποίητων ιδεών», έρχεται να συνεχίσει το μακρόχρονο κληροδότημα του «φτιαγμένου στο χέρι» και να το επαναπροσδιορίσει όσο και να το μετεξελίξει βάσει ενός σύγχρονου τρόπου αντίληψης, που δεν φοβάται να συνομιλήσει απ' ευθείας και να συγχρωτιστεί με τις λευκές όσο και τις μελανές γωνίες της παράδοσης.

Το «Γραφείο» επιχειρεί μια φυγή, μια απόδραση. Συνήθως ο υπάλληλος του γραφείου, ο γραφειοκράτης, απεχθάνεται μετά βγελυγμίας να βρίσκεται εν υπηρεσία, προσπαθεί, εύχεται να αποδράσει από τα συνηθισμένα, από το πένθιμο αστικό τοπίο, από το ίδιο του το γραφείο, τη ζωή του. Τι θα γινόταν αν το γραφείο αποτελούσε μέρος μιας απόδρασης; Τι και αν ήταν το ίδιο το γραφείο η σχεδία μιας μεγάλης απόδρασης; Απόδραση όχι έξω από την καθημερινότητα αλλά μέσα στην ίδια την καθημερινότητα, μέσα στην ίδια τη ζωή, διά της δημιουργικότητας και του πολλαπλασιασμού των ιδανικών της στιγμών. Το «Γραφείο» επιχειρεί να απαντήσει διεξοδικά σε αυτό το ερώτημα μεταφέροντας με ευσύνοπτες διαδικασίες τη δράση του στο κατεξοχήν εμπορικό κέντρο της ενωμένης άλλοτε Λευκωσίας. Ο δημιουργικός άνθρωπος όταν βρίσκεται στον δικό του χώρο είναι ένας άλλος άνθρωπος, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Ολες του οι πράξεις πέφτουν μέσα στον χαρακτήρα του.

Τι είναι όμως πιο συγκεκριμένα το «Γραφείο»; Είναι ένα στέκι συγκέντρωσης «χειροποίητων ιδεών». Μια λειτουργία του είναι πως θα φιλοξενεί περιοδικά, έργα τέχνης ημεδαπών και ξένων εικαστικών. Η άλλη λειτουργία που διεκδικεί ο χώρος είναι ότι φιλοξενεί χειροποίητα ρούχα τού εικονοκλάστη αυστριακού σχεδιαστή Carol Christian Poell. Τέλος, λειτουργεί ως πραγματικό γραφείο σύνταξης κειμένων. Ο χώρος επιθυμεί να λειτουργήσει συνολικά ως ένα ιδιότυπο τρίπτυχο από τρεις καθορισμένες και αυστηρά οριοθετημένες λειτουργίες. Κάθε λειτουργία του είναι αυτόνομη και ξεχωριστή. Ωστόσο, όπως ένα τρίπτυχο έργο του Φράνσις Μπέικον λειτουργεί σαν μια ενιαία, αδιαίρετη οντότητα, που διηγείται μια ορισμένη ιστορία, έτσι και οι χειροποίητες κηλίδες υδραργύρου του «Γραφείου», προωθούμενες προς ένα ενιαίο κέντρο, καταργούν τα σύνορα μεταξύ τους, υποσημειώνοντας διακριτικά ότι ο άνθρωπος πρέπει να στρέφει την προσοχή του προς κάθε είδους πνευματικότητα όσο και τον διάλογο, τη συνομιλία που ιδεατά αναπτύσσουν οι τέχνες μεταξύ τους.

Αν ο «Αγγελος της Ιστορίας» τού Βάλτερ Μπένγιαμιν γυρίσει πίσω το βλέμμα του στην Κλεάνθη Χριστοφίδη 32, δεν θα αντικρίσει «συντρίμμια» ούτε μόνο «μια μοναδική καταστροφή», αλλά ένα νέο ξεκίνημα υπό τη μορφή συνάθροισης «χειροποίητων» ιδεών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο