Έντυπη Έκδοση

Η Εκκλησία, το τζαμί και η χαμένη ψήφος

Οταν πριν από δέκα χρόνια το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες φούντωνε, ο μητροπολίτης τότε Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος υποστήριζε τη θέση της διοικούσας Εκκλησίας μ' έναν... ανορθόδοξο τρόπο.

Επικαλούμενος ένα γεγονός, που δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ εάν είχε πραγματική βάση, ο ιεράρχης έλεγε ότι περίπου 70 μουσουλμάνοι, που ζούσαν εντός των ορίων της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, είχαν ζητήσει «ψηφοδέλτια» για να υπογράψουν το αίτημά τους, να αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες. Ο ίδιος ιεράρχης στη συνέχεια έδωσε μάχη -από αλληλεγγύη;- για να μη γίνει το τζαμί των μουσουλμάνων στην Παιανία, όπως προέβλεπε νόμος που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή. Και τώρα δίνει νέα μάχη για να μην ψηφιστεί ο νόμος που προβλέπει την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς -πολλοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι. Με ένα απλό επιχείρημα: «Δεν ρωτήθηκε η Εκκλησία γι' αυτό. Δεν μπορείς να φέρνεις 700 χιλιάδες μουσουλμάνους στη χώρα και να τους κάνεις Ελληνες χωρίς να ρωτάς την Εκκλησία».

ΟΘεσσαλονίκης ό,τι και να του προσάψει κανείς πρέπει να παραδεχτεί ότι ξέρει να πολιτεύεται. Οι κυβερνήσεις κινούνται πολλές φορές βάσει της λογικής της χαμένης ψήφου από την «παραεκκλησία» που κυριαρχεί εντός της Ιεραρχίας. Δηλαδή ο μητροπολίτης θα βάλει τις φωνές από τον άμβωνα, το χριστεπώνυμο πλήρωμα θα τρομοκρατηθεί, οι βουλευτές θα δεχτούν πιέσεις και με τη σειρά τους θα απευθυνθούν στα κόμματά τους για να μεταφέρουν το μήνυμα.

Ετσι, με τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και τον φόβο της ψήφου που μπορεί να χαθεί, η κυβέρνηση οπισθοχωρεί και κάνει στροφή 180 μοιρών. Το θέμα των ταυτοτήτων επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Μόνο δύο ή τρεις ήταν οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το διάστημα 2000-2004 υπερασπίστηκαν δημόσια την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Οι υπόλοιποι είχαν εξαφανιστεί για να μη χαρακτηριστούν πολέμιοι της Εκκλησίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος της ανέγερσης τζαμιού στον Ελαιώνα, όπως προβλέπει ο νόμος της Ν.Δ. από το 2006. Φοβούνται όμως να προχωρήσουν και στη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου σε έκταση που παραχώρησε η Εκκλησία! Ναι της Εκκλησίας!

Ηκυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές. Ή θα προχωρήσει άμεσα και θα λύσει το πρόβλημα των χιλιάδων μεταναστών -και όχι μόνο- μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική και θα συγκρουστεί με μερίδα της Ιεραρχίας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με ζητήματα που δεν θα μπορεί να λύσει.

Τα διάσπαρτα τζαμιά-αποθήκες που είναι πάνω από 100 στην Αττική δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο. Οσα ακούγονται εκεί κάθε Παρασκευή από «ιμάμηδες» που αυτοαναγορεύονται σε μικρούς «προφήτες» πολλές φορές είναι επικίνδυνα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την Αστυνομία. Η νομιμότητα, η λειτουργία ενός ή περισσότερων τζαμιών με όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή με άδεια, με μετριοπαθείς ιμάμηδες και όχι ανταγωνιζόμενους «μουτζαχεντίν» μπορεί να είναι η αρχή.

Εκτός αν η κυβέρνηση περιμένει πρώτα να τελειώσει με τον νόμο για τους μετανάστες και στη συνέχεια να διαβουλευτεί με την Εκκλησία. Που μόλις προχθές μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) δήλωσε πως θεωρεί ότι ο νόμος για την ιθαγένεια δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις θέσεις των μητροπολιτών.

Οι οποίοι «αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων». Πρόκειται για την ΔΙΣ της οποίας πρόεδρος είναι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Αριστερά και αξίες

Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι γνωστός μουσικός παραγωγός και από το 2007 βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει στο βιογραφικό του «συνεχίζει πεισματικά να πιστεύει σε μια μεγάλη και σύγχρονη Αριστερά και να ελπίζει σε έναν καλύτερο κόσμο». Εδώ και μία εβδομάδα επέστρεψε στα ερτζιανά κάνοντας σχόλια και βάζοντας μουσική σ' ένα ραδιοφωνικό σταθμό που το τελευταίο διάστημα έχει απολύσει περισσότερους από 10 δημοσιογράφους. Μαζί με «τηλεπερσόνες» ο μουσικός παραγωγός-βουλευτής ξεκίνησε τη νέα του δουλειά εκεί που την έχασαν άλλοι. Μια σημείωση για τις αξίες που υπάρχουν αλλού. Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Τζον Τέρι ίσως χάσει τη θέση του στην Εθνική Αγγλίας γιατί είχε ερωτικά παραστρατήματα με τη φιλενάδα του πρώην συμπαίκτη του Γουέν Μπριτζ. Δηλαδή για μια γκόμενα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Δυο ματιές την εβδομάδα