Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΣΥΡΕΤΑΙ Ο «ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΥΠ

Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για Τσαλικίδη - Vodafone

Ανάσυρση του «θαμμένου» φακέλου των υποκλοπών και του περίεργου θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη ζητούν η οικογένειά του, οι συνήγοροι και οι φίλοι του. Πέντε χρόνια μετά, οι συνθήκες της «αυτοκτονίας» του είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητες, ενώ οι δράστες του μεγαλύτερου σκανδάλου υποκλοπών που έγινε στη χώρα παραμένουν άγνωστοι!

Ο Κώστας Τσαλικίδης, στέλεχος της Vodafone με εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στις 9-3-2005. Την επόμενη ημέρα ο Γ. Κορωνιάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών Ο Κώστας Τσαλικίδης, στέλεχος της Vodafone με εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στις 9-3-2005. Την επόμενη ημέρα ο Γ. Κορωνιάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών Την ερχόμενη Τρίτη, κατά την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναμένεται να τεθεί το θέμα. Οπως δηλώνει ο πρόεδρός της Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τίθεται γενικότερο ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, καθώς η ΕΥΠ έχει αναλάβει με τον κοριό-γίγα που διαθέτει, το βάρος της διενέργειας όλων των «νόμιμων» υποκλοπών!

Η «Ε» επισημαίνει σήμερα τις βασικές αντιφάσεις των καταθέσεων που έδωσαν για την υπόθεση αυτή σημαίνοντα στελέχη της Vodafone, και οι οποίες συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ περίεργων συμπτώσεων, ανεξήγητων συμβάντων και ακαταλόγιστων ευθυνών! Αποδεικνύεται ότι στοιχεία της επίμαχης δικογραφίας δεν συσχετίστηκαν με τα γενικότερα ευρήματα της ΑΔΑΕ για τη πρόσβαση των «άγνωστων κοριών» στο λογισμικό της εταιρείας.

Ουδείς εισαγγελικός λειτουργός έδωσε επίσης βαρύτητα στην κατάθεση του προϊσταμένου ασφάλειας της Vodafone, που παραιτήθηκε και αποχώρησε από την εταιρεία. «Βασικοί λόγοι της αποχώρησής μου», αναφέρει ο κ. Γ. Κωνσταντινόπουλος στον εισαγγελέα Ι. Διώτη, στις 8-2-2006, «ήταν η διαφωνία μου και η αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί με τον προϊστάμενό μου και άλλους φορείς της εταιρείας σχετικά με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου και την αναγκαιότητας λήψης μέτρων προστασίας της εταιρείας». Ομως ο κ. Διώτης απέφυγε περιέργως να τον ρωτήσει τι εννοεί!

Ο κ. Κωνσνατινόπουλος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας της υπόθεσης. Οπως ο ίδιος λέει, εκπροσώπησε την εταιρεία σε συσκέψεις και ομάδες εργασίας για την προετοιμασία του προεδρικού διατάγματος που θα επέτρεπε την άρση του απορρήτου των κλήσεων και των τεχνικών αλλαγών που έπρεπε να γίνουν (εν όψει της Ολυμπιάδος εννοείτε). Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποκλοπή ήταν μέχρι τότε(!), νομικώς αστήρικτη και τεχνικώς αδύνατη, για πολλούς λόγους που αφορούν το δίκτυο των παρόχων και την απαιτούμενη υποδομή!

Ο ίδιος προσθέτει πως όπως πληροφορήθηκε από συναδέλφους, ο Κ. Τσαλικίδης, άτομο με εξαιρετικές γνώσεις και ικανότητες, «διατελούσε τις τελευταίες μέρες πριν τον θάνατό του σε καθεστώς ιδιαίτερης ανησυχίας και εδέχετο πιέσεις από μη προσδιοριζόμενη όμως σαφώς προέλευση»! Σε κάποιες συνομιλίες χρησιμοποιήθηκε η έκφραση «τον φάγανε»... Οι γνώσεις του τον καθιστούσαν «από τους πλέον ικανούς και αρμόδιους τεχνικούς για να αντιληφθούν οποιαδήποτε παρέμβαση στο λογισμικό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της εταιρείας»!

Πέντε είναι τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί:

1 Οι καταγραφές που βρέθηκαν στις προσωπικές σημειώσεις του στην εταιρεία. Σε αυτές το ενδιαφέρον προκαλεί η σελίδα με τρεις ημερομηνίες και τη λέξη «αυτοκτονία» με κόκκινο στυλό. Οι ημερομηνίες ήταν πράγματι «σημαδιακές»: 28-6-2004 FUT START, 19-7-2004, October 2004.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ΑΔΑΕ (και τις παραδοχές της Vodafone), οι δύο πρώτες εξερχόμενες κλήσεις από καρτοκινητά-σκιές που έκαναν τις υποκλοπές καταγράφηκαν στις 29-6-2004. Το λογισμικό των υποκλοπών εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί (ύστερα από δοκιμές) τον Ιούλιο του 2004 και απενεργοποιήθηκε μετά τους παραολυμπιακούς (23 Σεπτεμβρίου 2004). Τον Οκτώβριο του 2004 οι ίδιοι ή άλλοι δράστες επανατοποθέτησαν το παράνομο λογισμικό!

Τα στελέχη της Vodafone υποβάθμισαν το θέμα. «Θεωρώ τις σημειώσεις αυτές πολύ φυσιολογικές στα πλαίσια της εργασίας του, η δε λέξη αυτοκτονία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συσχετισθεί με το περιεχόμενό τους», καταθέτει στις 5-6-2005 ο Νικ. Μαστοράκης, προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας.

«Πρόκειται για συνοπτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για την έναρξη υπηρεσιών δικτύου τρίτης γενιάς και δεν μπορώ να το συσχετίσω με τον όρο "αυτοκτονία" που γράφεται παρακάτω», επιμένει και ο Νικ. Πλεύρης, υπεύθυνος δικτύων της εταιρείας.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται όμως η κατάθεση του Ιάκωβου Κλίπφελ, υφιστάμενου του Κ. Τσαλικίδη στην ομάδα σχεδίασης του δικτύου Μεταγωγής. «Πιθανολογώ ότι έχει να κάνει με την έναρξη κάποιων δοκιμών αξιολόγησης ποιότητας του δικτύου (Friendly Users Trials, FUT). Εκείνη την περίοδο εν όψει της εισαγωγής του νέου 3G δικτύου και της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων λάμβαναν χώρα κάποιες μετρήσεις αξιολόγησης της ποιότητας του δικτύου», καταθέτει, αφήνοντας ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.

2 Τα μυστηριώδη τηλεφωνήματα στο κέντρο του Κηφισού το βράδυ της «αυτοκτονίας» του.

«Εάν υπήρξε στις 3 το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας του Τσαλικίδη με το Κέντρο Εποπτείας Δικτύου θα μου έκανε εντύπωση, γιατί όταν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα καλούνται τα αρμόδια τμήματα υποστήριξης... Απ' όσο θυμάμαι δεν μας αναφέρθηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο», καταθέτει η Μαριάνθη Σιλαιδή, μηχανολόγος της τεχνικής Διεύθυνσης.

Αντίθετα, «συνήθη μέθοδο εργαζομένων της εταιρείας» να συνδέονται με το δίκτυο από το σπίτι, λέει ο Ν. Πλεύρης, αλλά δεν γνωρίζει τι εργασίες έκανε ο Τσαλικίδης!

«Μου φαίνεται ασύνηθες το γεγονός... Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να ανησύχησε από κάποιο sms alert, π.χ. λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος», καταθέτει ο Εμμ. Γρηγοράκης, υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη συστημάτων ραδιοδικτύου.

3 Οι επαφές του Τσαλικίδη με την Ericsson. «Ο Τσαλικίδης ήταν υπεύθυνος σχεδιασμού του δικτύου και είχε υπό την ευθύνη του τη μηνιαία, περίπου, συνάντηση (TRM) με την Ericsson. Εκεί συζητούνταν και αναλύονταν τεχνικά θέματα που αφορούσαν το δίκτυο και την εξέλιξή του», αναφέρει ο Νικ. Πλεύρης. Η κατάθεση αυτή, σε συνδυασμό με το ότι ο Κ. Τσαλικίδης ήταν αποδέκτης του λογισμικού R9.1 ενεργοποίησης του λογισμικού νόμιμων συνακροάσεων από το 2002, ενισχύει την εκδοχή ότι είχε ανακαλύψει τι γινόταν στα δίκτυα της Vodafone.

4 Η επιδεικτική αδιαφορία αστυνομίας-εισαγγελέων.

Ο ιατροδικαστής δεν έκανε ούτε αυτοψία στο σπίτι του Κ. Τσαλικίδη, γιατί από την ενημέρωση που είχε από το αστυνομικό τμήμα Κολωνού δεν υπήρχε τέτοια ένδειξη και οι συγγενείς είχαν κόψει το σχοινί!

Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Φ. Κουτσαύτης απαντά ότι δεν μπορεί να αρνηθεί με ασφάλεια 100% την πιθανότητα να του χορηγήθηκε κάποιο δηλητήριο ή φάρμακο για κατασταλτική δράση.

5 Το άγχος που τον διακατείχε τους δύο τελευταίους μήνες.

Τον Οκτώβριο του 2004 έψαχνε σπίτι για να παντρευτεί, λένε συνάδελφοί του.

«Τους τελευταίους μήνες πριν από τον θάνατό του, λόγω κάποιων συμβάντων στο δίκτυο, μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπερβολικά αγχωμένος. Ο θάνατός του ήταν κεραυνός εν αιθρία», καταθέτει ο Δαμιανός Βουδούρης από το τμήμα υποστήριξης ψηφιακών Κέντρων της Vodafone. Το ίδιο επαναλμβάνουν όλοι οι συνεργάτες του αλλά και οι οικείοι του.

Η μεγαλύτερη όμως και πιο ύποπτη σύμπτωση από όλες είναι ο ίδιος ο θάνατός του. Την επόμενη ημέρα, 10-3-2005), ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γ. Κορωνιάς, έσπευσε να αναγγείλει στην κυβέρνηση και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το σκάνδαλο των υποκλοπών, χαρακτηρίζοντας «περίεργη σύμπτωση» την «αυτοκτονία» του, ζητώντας να ερευνηθεί εάν σχετίζονται τα γεγονότα.

«Η εταιρεία δεν είχε, ούτε έχει κάποια σημαντικά προβλήματα που να απειλούν την ύπαρξή της», προσθέτει, σχολιάζοντας τη φράση του Κ. Τσαλικίδη «είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να φύγω από τη Vodafone». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποκλοπών