Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ G7, ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ετρωγαν βίσονα και μας «υποστήριζαν»

Στο... κέντρο του οικονομικού σύμπαντος η Ελλάδα, απασχόλησε ακόμη και την προχθεσινή σύνοδο των 7 Πλουσιότερων Χωρών του Κόσμου (G7), που εν μέσω εξωτικών εδεσμάτων έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας.

Το σκηνικό μοιάζει ιδανικό λόγω... ψυχρότητας, ως φόντο στη συνάντηση των G7, και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, βρίσκει ενδιαφέρον σε μια βόλτα με έλκηθρο Το σκηνικό μοιάζει ιδανικό λόγω... ψυχρότητας, ως φόντο στη συνάντηση των G7, και ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, βρίσκει ενδιαφέρον σε μια βόλτα με έλκηθρο «Αναμένουμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει όλες τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν να πετύχει τον στόχο (σ.σ. για μείωση των ελλειμμάτων)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ από το Ικαλούιτ, μια πόλη 6.000 κατοίκων που βρίσκεται στον αρκτικό Καναδά.

Το Ικαλούιτ είναι η πιο εξωτική και δυσπρόσιτη περιοχή στην οποία έχει γίνει μέχρι σήμερα σύνοδος των G7 (Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) και όπως γράφει το πρακτορείο Ρόιτερς, προσέφερε «μοναδικές εκτός προγράμματος δραστηριότητες», όπως οι βόλτες με έλκηθρα και γεύματα που περιελάμβαναν ένα είδος (υπό εξαφάνιση) αρκτικού σολομού και σούπα από βίσονα!

Στα της Ελλάδας αναφέρθηκε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα εξασφαλίσουν ότι το ελληνικό σχέδιο θα εφαρμοστεί, ενώ ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, απέκλεισε την ιδέα η Ελλάδα να χρειαστεί βοήθεια από το ΔΝΤ.

Το θέμα οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ στην Ελλάδα επανέρχεται συχνά στον διεθνή Τύπο. Αυτή τη φορά στον διεθνή οργανισμό μάς στέλνει ο «Εκόνομιστ». Στο τελευταίο τεύχος, η γνωστή οικονομική επιθεώρηση τονίζει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται έναν απ' έξω οργανισμό για να πιέσει και ν' αναγκάσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις αν είναι απαραίτητο. Η απάντηση είναι να στραφεί στο ΔΝΤ».

Μέχρι και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ενημερώθηκε, δηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι έδωσαν στην G7 μια «πολύ εμπεριστατωμένη ανασκόπηση» για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας. «Μας ξεκαθάρισαν ότι θα το χειριστούν με μεγάλη προσοχή», είπε στους δημοσιογράφους ο άνθρωπος που δεν κατάφερε να διασώσει τη Lehman Brothers (ως πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης).

Οι διαβεβαιώσεις των ισχυρών δεν φαίνεται πάντως να ικανοποίησαν τις αγορές. «Οι δηλώσεις Τρισέ δεν θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα σημαντική επίπτωση στην αγορά», σχολίασε ο Μάικλ Γούλφοκ, της τράπεζας Bank of New York Mellon. «Δεν πιστεύω ότι οι δηλώσεις Τρισέ θα βοηθήσουν στο να χαλαρώσουν οι ανησυχίες για την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο για το ελληνικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο Μπόρις Σλόσμπεργκ της επενδυτικής εταιρείας GFT στη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μοντ», το ΔΝΤ εκτιμά σε 20-25 δισ. δολάρια το κόστος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς διασκέψεις