Ηλεκτρονική Έκδοση

Αντιδρούν οι δικηγόροι στην επιβολή ΦΠΑ

Την αντίθεσή της στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές εκφράζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και θα συντελέσει σε περαιτέρω αύξηση της φοροδιαφυγής».

Σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει ότι "δεν υφίσταται καμία υποχρέωση από το κοινοτικό δίκαιο επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Αντίθετα, από το άρθρο 375 της ισχύουσας Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ) προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστο χρονικά δικαίωμα να απαλλάσσει από ΦΠΑ τις υπηρεσίες δικηγόρων". Οι δικηγόροι σημειώνουν ότι και στο παρελθόν (έτη 1992 και 2000) που είχε γίνει απόπειρα υπαγωγής σε ΦΠΑ των υπηρεσιών δικηγόρων, οι σχετικές ρυθμίσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

"Δικαιολογητικός λόγος της απαλλαγής ήταν και παραμένει ο χαρακτήρας του λειτουργήματος του δικηγόρου, ο οποίος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός, καθώς και η προστασία του δικαιώματος του πολίτη για ακώλυτη πρόσβαση στα δικαστήρια και παροχή έννομης προστασίας από αυτά. Το κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμα (άρθρο 20§1) όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 6) δικαίωμα δικαστικής προστασίας και εκπροσώπησης από δικηγόρο προστατεύεται και θωρακίζεται ουσιαστικά μόνο όταν παρέχεται με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Για τον λόγο αυτό η απαλλαγή των υπηρεσιών δικηγόρων εντάσσεται στην ομάδα απαλλαγών που χαρακτηρίζονται ως δραστηριότητες γενικού συμφέροντος (νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, προστασία παιδιών και νέων, σχολική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ορισμένες υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα κλπ) τις οποίες το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει ότι θα παρέχονται με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη. Όταν με βάση τα ανωτέρω το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται την έστω και οριακή αύξηση των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων, ακριβώς λόγω της αύξησης του κόστους που αυτή συνεπάγεται για τους πολίτες, είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να θέλει να επιβάλλει την επιβάρυνσή τους κατά 19%;", τονίζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η απόδοση του μέτρου αυτού είναι πολύ αμφίβολη από πλευράς δημοσίων εσόδων, καθώς, όπως είναι γνωστό, αφενός το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των δικηγόρων προέρχονται από επιτηδευματίες οι οποίοι έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους και αφετέρου το δικαίωμα έκπτωσης που θα γεννηθεί για τον ΦΠΑ των δαπανών των δικηγόρων θα είναι περίπου ίσο με τον ΦΠΑ των εσόδων τους από ιδιώτες μη-υποκείμενους σε ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, "είναι κοινώς γνωστό ότι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δεν άγει σε μείωση της φοροδιαφυγής αλλά, αντίθετα, δημιουργεί και κίνητρο για την περαιτέρω αύξησή της, αφού η μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών θα ωφελεί πλέον και τα δύο μέρη: τον δικηγόρο (ο οποίος θα καταβάλλει λιγότερο φόρο εισοδήματος) αλλά και τον εντολέα του (ο οποίος δεν θα καταβάλλει τον αναλογούντα ΦΠΑ).Είναι, επομένως, σαφές ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες δικηγόρων είναι η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ιδιωτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης χωρίς καμία δημοσιονομική ωφέλεια".

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας προτείνει "να δοθεί χρόνος για την εφαρμογή του πρόσφατου μέτρου της πλήρους έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των δικηγόρων (άρθρο 7§1 ν.3790/2009), το οποίο είναι απλό στην εφαρμογή του και πλήττει στοχευμένα τους κατά σύστημα φοροδιαφεύγοντες".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Στεφανος Καλιανης έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ολοι οι δικηγοροι ειναι λαμογια, ολοι οι δικηγοροι φοροδιαφευγουν, ολοι οι δικηγοροι διευρυνουν το ελλειμα και ειναι υπολογοι για την οικονομικη κριση, ολοι οι δικηγοροι ειναι υπευθυνοι για την ανεχεια των πολιτων και την συνεχη μειωση των εισοδηματων των πολιτων.
Ας αναλογιστουμε ομως λιγο τα εξης:
Ποσοι δικηγοροι υπαρχουν στην Ελλαδα?
Ποια η εργασια τους?Ποιες οι συνθηκες εργασιας τους?
Για ποιους δικηγορους γινεται λογος?Για αυτους που ξημεροβραδιαζονται στα τηλεοπτικα παραθυρα?
Για τους συμβουλους εταιριων, για τους δικηγορους των τραπεζων, για τους δικηγορους- ειδικους συνεργατες δημαρχων, νομαρχων, βουλευτων, υπουργων? για τους δικηγορους που ασκουν ως παρεργο την δικηγορια?
Υπαρχουν πολλων ειδων δικηγοροι, και οι μαχομενοι δικηγοροι που ασκουν δικηγορια, το κυριως σωμα των δικηγορων ζει απο την καθημερινη εργασια του στις δικαστικες αιθουσες, στις υπηρεσιες,στα υποθηκοφυλακεια, στα κτηματολογικα γραφεια.
Ουδεις υποχρεωνει καποιον να γινει δικηγορος, ομως η πραγματικοτητα ειναι οτι υπαρχουν δικηγοροι-υπαλληλοι σε δικηγορικα γραφεια Αθηνων-Θεσσαλονικης-Πειραια-Πατρων, που αμειβονται με μισθους πεινας και που μολις αποκομιζουν τα πορς το ζην.
Η επιβολη Φ.Π.Α. στις δικηγορικες υπηρεσιες το μονο που θα καταφερει ειναι η συνδιαλλαγη μεταξυ δικηγορου-πελατη για την εκδοση η μη αποδειξης σε πρωτο σταδιο και σε δευτερο σταδιο για το ποιος θα καταβαλλει τον Φ.Π.Α..
Υπαρχει κανεις πραγματικα που νομιζει οτι κατα μεγαλυτερο μερος τον Φ.Π.Α. θα καταβαλλει ο ιδιος ο δικηγορος ουτως ωστε να μην χασει τον πελατη, τη στιγμη που μαλιστα,θα εκπιπτει απο την φορολογικη δηλωση η αμοιβη μεν του δικηγορου αλλα οχι και τα δικαστικα εξοδα (παραβολα,ενσημα,αγωγοσημο, τελος δικαστικου ενσημου) τα οποια ειναι και εσοδα του κρατους αλλα δεν εκπιπτουν ?
Η επιβλη Φ.Π.Α. στις δικηγορικες αμοιβες θα σημαινει και την περιοδικη καταβολη Φ.Π.Α. ανα τριμηνο?τηρηση βιβλιων αλλης κατηγοριας?την επιβολη τηρησης και χρησης ταμειακης μηχανης και αντιστοιχης αποδειξης?
Εν τελει θα προκειται περι δικηγορων η λογιστων και φοροτεχνικων?
Η μεγαλη πλειοψηφια των δικηγορων δεν ειναι μακρια απο το μεχρι τωρα οριο του αφορολογητου εισοδηματος.
Ας συνυπολογιστει επισης το γεγονος οτι για να παρασχεις υπηρεσιες(τριτογενης τομεας οικονομιας), θα πρεπει να υπαρχει αντικειμενο εργασιων στον πρωτογενη και δευτεροβαθμιο τομεα της οικονομιας, θα πρεπει να υπαρχει παραγωγη και οι μισθωτοι θα πρεπει να εχουν το εισοδημα να καταφευγουν σε δικηγορικες υπηρεσιες.
Υπαρχουν ολα τουτα?(ρητορικο το ερωτημα)
Το προσφατο μετρο που οριζει την πληρη εκπτωση απο το φορολογητεο εισοδημα φυσικων προσωπων των αποδειξεων παροχης υπηρεσιων απο τους δικηγορους, ειναι παρα πολυ σωστο και θεωρω οτι θα ειναι αποδοτικο ως μετρο και για τους πολιτες καθώς τους παρακινει να ζητουν αποδειξεις που μεχρι τωρα τους ηταν αχρηστες αλλα και για τους δικηγορους (για οσους δεν φοροδιαφευγουν,οσοι δε το κανουν να υποστουν τις οποιες συνεπειες), το οποιο μπορει να εχει καποιες δυσκολιες στην εφαρμογη του αλλα ευρισκεται εντος της ορθης αρχης, της φορολογησης του αληθινου,πραγματικου εισοδηματος των δικηγορων (οποιο και αν ειναι αυτο).
2 Ο/Η Haris έγραψε: (πριν 8 έτη)
Συννεχιζουν καποιοι να μη θελουν να πληρωσουν ενω μπορουν.Δηλαδη ολοι οι υπολοιποι να πληρωσουν μια κριση που δε δημιουργησαν ενω ενα επαγγελμα εχοντων οχι. Δυστυχως την Ελλαδα την κυβερνουν γιατροι και δικηγοροι..
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις