Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι προβλέπει η εισοδηματική πολιτική για το 2010

Πάγωμα μισθών και περικοπές επιδομάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αύξηση 1,5% για τις συντάξεις κάτω των 2.000 ευρώ

Μείωση των μεικτών αποδοχών στον δημόσιο τομέα, από 1% έως 5,5%, μέσω των περικοπών επιδομάτων, υπερωριών και οδοιπορικών, προβλέπει η εισοδηματική πολιτική για το 2010. Στους συνταξιούχους του Δημοσίου που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, θα χορηγηθεί αύξηση 1,5%.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η μείωση σε ονομαστικούς όρους ως προς τις μικτές ακαθάριστες αποδοχές ξεκινά από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και φτάνει τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς. Το συνολικό όφελος του Δημοσίου από τις περικοπές στα εισοδήματα υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε:

• Το "πάγωμα" των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και την αναστολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται. Θα χορηγηθεί η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους του δικαιούνται.

• Την περικοπή επιδομάτων κατά 10%. Εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

• Την περικοπή των υπερωριών κατά 30%.

• Την κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή σε ομάδες και επιτροπές εργασίας. Θα προβλέπονται μόνο για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων εκτός δημοσίου τομέα.

• Την περικοπή των οδοιπορικών, μέσω τροποποίησης του νομικού πλαισίου.

• Η εισοδηματική πολιτική αφορά και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η απώλεια εισοδήματος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα αντισταθμιστεί από τις ελαφρύνσεις που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα (περισσότερα, εδώ).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για όλους τους μισθούς και η θεσμοθέτηση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης. Συστήνεται “Επιτροπή Μισθών” με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου.

Οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, αφορούν περίπου το 5% του συνόλου των συνταξιούχων, εκτίμησε ο υπουργός.

Προσλήψεις

Όσον αφορά στην πολιτική προσλήψεων, ο υπουργός ανακοίνωσε τη ν αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010, με μερική εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Γι' αυτούς τους τομείς, διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Διαβεβαίωσε όσους περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους, ότι θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα έτη, με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.

Οι "θυσίες" των στελεχών

Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι θα παραμείνουν και οι αποδοχές του πρωθυπουργού, των υπουργών και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων , ενώ τα επιδόματά τους θα μειωθούν κατά 10%.

Η "οροφή" των αποδοχών των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, καθορίζεται στις αποδοχές γ.γ. υπουργείου με προσαύξηση έως 20%. Η αμοιβή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, μειώνεται έως 50%. Επιδιώκεται η μείωση των αμοιβών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

42 σχόλια

41 Ο/Η Στάθης έγραψε: (πριν 10 έτη)
α. είναι άδικη η περικοπή επιδομάτων κατά 10% για όλους. Δικαιότερο θα ήταν κλιμακωτά.Τώρα πληρώνουν χαμηλόμισθοι και υψηλόμισθοι το ίδιο.

β. έλεγε ότι θα μετρήσουν όλες οι αποδείξεις. Κάθε μέρα που περνάει μας αφαιρεί και κάτι, στο τέλος θα πληρώνουμε πρόστιμο γιατί δεν ξοδέψαμε τα χρήματα που δεν έχουμε.

Πότε θα κόβουν αποδείξεις τα βενζινάδικα, ο καιρός περνάει και οι αποδείξεις χάνονται.

Ζητάει για να καλύψουμε το αφορολόγητο, αποδείξεις 30% επί του καθαρού εισοδήματος.
Για δε τα ζευγάρια θέλει τις διπλάσιες αποδείξεις.
Δηλαδή 1000 περίπου ευρώ αποδείξεις το μήνα, Με δύο παιδιά φοιτητές πως να περισσέψουν χρήματα για ΄΄χρήσιμες΄΄ αποδείξεις.

γ. από το αμάξι ζητάει έσοδα, ενώ δεν μετράει τα έξοδα για ασφάλεια, κτεο, τέλει κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

δ. φοβήθηκε τους εφοριακούς? (με μισθούς 3000 ευρώ).

ε. Δεν μας ξεκαθαρίζει αν θα καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση των δικαστικών.

στ. Γιατί οι βουλευτές παίρνουν 16 μισθούς; και ο απλός θνητός μόνο 13.

άλλα μας έλεγε προεκλογικά και ας μη μας κοροϊδεύει ότι δεν τα ήξερε. Την καρέκλα ήθελε.

Δεν είναι δίκαια τα μέτρα, πληρώνει πάλι ο μισθωτός
42 Ο/Η νίκος έγραψε: (πριν 10 έτη)
Γιατί τα επιδόματα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών μειώνονται 10%, όσο και των άλλων υπαλλήλων, ενώ των δικαστικών κατά 20%? Αμείβονται περισσότερο από τους Υπουργούς ?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 42

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική