Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΙΕΣΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Και χαμηλότεροι μισθοί και ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με αναπεπταμένες τις σημαίες της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μονόπλευρης λιτότητας στο φορολογικό (στόχος ο εξευμενισμός των αγορών), νέα δεσμά απειλούνται για την ελληνική οικονομία και τους Ελληνες εργαζομένους.

Στο άτυπο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε., που συνέρχεται αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, θα συζητηθεί πιθανότατα η επέκταση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών εκτός του δημοσιονομικού και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς και στην απασχόληση.

Στην Αθήνα δεν έχουν συζητηθεί σχετικές θέσεις, πολύ περισσότερο δεν έχουν διαμορφωθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ομως, τόσο το πρόβλημα του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών (φτάνει το 15% του ΑΕΠ) όσο και το πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας, είναι πιθανόν να ενταχθούν σε μέτρα και πολιτικές κοινοτικού χαρακτήρα, που κάθε άλλο παρά προσιδιάζουν στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Τα οποία μάλιστα, όπως υποστηρίζουν Ελληνες εμπειρογνώμονες, μπορούν να καταλήξουν σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, χωρίς αυτοί να αποτελούν αιτία της κρίσης εξωστρέφειας και της μείωσης ανταγωνιστικότητας που διέρχεται η ελληνική οικονομία.

Αν και η σχετική μελέτη για το ισοζύγιο πληρωμών που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει φτάσει σε οριστικά συμπεράσματα, φαίνεται ότι δεκάδες βιομηχανικοί κλάδοι έχουν τεθεί σε καθεστώς παρακμής. Σε καμιά όμως περίπτωση η βιομηχανική αυτή παρακμή δεν συνδέθηκε με το (δήθεν αυξημένο) μισθολογικό κόστος, όπου πιθανόν να επιρριφθεί η «μείωση ανταγωνιστικότητας».

«Στενός κορσές», κατά τα λεγόμενα και κυβερνητικών στελεχών, πιθανόν να γίνει για την Ελλάδα και η υιοθέτηση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για την απασχόληση, ενώ τίποτε δεν φαίνεται να συγκρατεί την ανεργία τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια (σύντομα τα στατιστικά στοιχεία θα δείξουν υπέρβαση του ψυχολογικού φράγματος του 10%) οι ισορροπίες στην Ε.Ε. δείχνουν υιοθέτηση και προώθηση ελαστικών μορφών απασχόλησης. Εκφράζονται έτσι φόβοι ότι το υπό εκκόλαψη νομοσχέδιο για το εργασιακό δεν θα φέρει συμμάζεμα της ζούγκλας στην ελληνική αγορά εργασίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση