Έντυπη Έκδοση

την κρίσιμη στιγμή της κρίσης ...

«Ως γνωστόν οι ΗΠΑ έχουν Μουσουλμάνο Πρόεδρο» πληροφόρησε προχθές την εμβρόντητη Βουλή ο κυρ Κλουζωχοΐδης!

Σιίτης, μεγάλε, ή Σουνίτης; Τσακάλι μου, λαγωνικό μου! -αυτό το «ως γνωστόν» τέλειο! Τι σιγουριά! Μόνον ο φον κωλοτούμπεν κυρ Καρατζαφέρης μπόρεσε, ως συνήθως, να ξεπεράσει στην ίδια συνεδρίαση, τον κυρ Κλουζωχοΐδη σε αμετροέπεια

ζητώντας τη «χρήση κάποιου λιπαντικού» στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων. Στιγμές κοινοβουλευτικής (αγριοδεξιάς) δόξας...

 

Οτι ο «Γιώργος είναι πονηρός» είναι πλέον οφθαλμοφανές. Οτι η προσαγόρευση (ήτις ενίοτε υποκρύπτει και συμπάθεια) «Γιωργάκης» τον έχει βολέψει για να μας πιάνει συχνά στον ύπνο, είναι επίσης ένα ορατό ενδεχόμενο.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές του χρονικού Γιώργος.

Κορυφαία, πρώτη στιγμή, όταν εξάρθρωσε το κόμμα του, οργανώνοντας εκλογή διά βοής (καθότι χωρίς αντίπαλο) από τη βάση, εξασφαλίζοντας έτσι μια «νομιμότητα τυράννου», που πολλοί δεν έχουν καταλάβει, ακόμα, τι προοιωνίζεται για τη δημοκρατική θέσμιση των κομμάτων, και τι προηγούμενο δημιούργησε για τρέχοντες και μέλλοντες Ηγεμόνες.

Ετσι τότε, καθώς και τώρα, ο κ. Παπανδρέου προβάλλει εαυτόν και είναι ο Εκλεκτός, ο Τσοζενουάν, ο Περιούσιος του ΠΑΣΟΚ και πάσα άλλη κομματική δομή παυσάτω.

Είναι και ως Πρωθυπουργός το ίδιο;

Πρώτον: ο κ. Παπανδρέου κατέβηκε στις εκλογές λέγοντας ασύστολα ψέματα! «Υπάρχουν τα λεφτά». Οτι δεν εγνώριζε την πραγματική κατάσταση είναι μπούρδες. Οφειλε να τη γνωρίζει. Κι αν δεν τη γνώριζε, είναι ευήθης! Ευήθεια λοιπόν ή πονηρία; Ή μήπως ευήθεια και πονηρία;

Ας δούμε!

Εν πρώτοις σταχυολογούμε απ' τις θεραπείες που πρότεινε: είπε όχι στο πάγωμα μισθών και τους πάγωσε. Είπε όχι στους έμμεσους φόρους και τους επέβαλε. Ελεγε ότι δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, τα αύξησε. Αυτά ενδεικτικώς, διότι ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς.

Αλλά, αν αυτές οι ανακολουθίες προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών έργων μαρτυρούν σκοπιμότητα, δολιότητα και πονηρία

οι ανακολουθίες, οι προχειρότητες, οι γκάφες ως κυβερνητική πρακτική δηλώνουν ηλιθιότητα, ανετοιμότητα και ανεντιμότητα! όπως, τα τέλη κυκλοφορίας, τα ηλεκτρονικά βιογραφικά, η Cosco, το γεωργικό ζήτημα κι άλλα των οποίων ο κατάλογος είναι επίσης πολύ μακρύς.

Εως τώρα από πτωχοπροδρομισμό πάμε καλά.

Ας δούμε κορυφαίες στιγμές του: παρά τις προγενέστερες επιτυχίες του κ. Παπανδρέου στις επιλογές του, τύπου Καραχασάν ή Μασούρα, λάβρος τις επανέλαβε

και στο κόμμα, Ξυνίδης, και στην κυβέρνηση -από Μπατζελή έως Τζάκρη, Καρχιμάκη και Κλουζωχοΐδη -για να μην πάμε ώς τον κυρ Μανιάτη, υφυπ της κυρίας Μπιρμπίλη.

Ομως αυτό το «σύνδρομο Καραχασάν» δεν περιορίζεται στην επιλογή των προσώπων αλλά προεκτείνεται στη δομή της κυβέρνησης, κι

εδώ αρχίζει το σύνδρομο της (αν)ασφάλειας του Ηγεμόνος.

Μια ομάδα παρακοιμωμένων, από τον κ. Παμπούκη έως τον κ. Γερουλάνο, μια ομάδα Συμβούλων, ξένων ή ντόπιων «σοφών», στέφουν τη λειτουργία ενός συστήματος που συσκοτίζει τη διάκριση των Εξουσιών, βασίζεται στους Δυνατούς και δίνει την ευκαιρία τον τόνο στα κοινωνικά πράγματα να τον δίνουν τα ΜΜΕ, οι ΜΚΟ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι Επιτροπές Παντού, οι Χορηγοί, τα Ιδρύματα και η Κρατική Διαφήμιση.

Με έναν λόγο ο Γιώργος, πότε ως Γιωργάκης και πότε ως Γιώργαρος τυλίγει σιγά σιγά τη χώρα σε μια κόλλα χαρτί (που ουδείς γνωρίζει τι γράφει).

Μιλάει για συναίνεση αλλά δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Κρατάει την αλληλογραφία του με τον Ερντογάν κλειστή (παραβιάζοντας το Σύνταγμα) κι έχει γενικώς για όλα μια «προσωπική» ατζέντα. Νομίζει ότι μπορεί να τα λύσει όλα με διμερείς επαφές κι έξω απ' το ιστορικό τους προηγούμενο.

Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο απ' όλα. Συνδυάζει την πονηρία με την ευήθεια σε ένα σύνδρομο βοναπαρτισμού -πλην όμως όπως του Βοναπάρτη του Μικρού απέναντι στον Βοναπάρτη τον Μεγάλο.

Επί παραδείγματι η ευκολία με την οποίαν ο κ. Παπανδρέου είπε ψέματα προχθές στη Βουλή μιλώντας για το μεταναστευτικό, είναι άκρως ανησυχητική. Επικαλούμενος μάλιστα για πολλοστή φορά την προσωπική του εμπειρία (σύνδρομο της «προσωπικής» ατζέντας) από το πρόσφατο ταξίδι του στην Ινδία, δήλωσε φαρδιά πλατιά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι οι Μουσουλμάνοι στη χώρα αυτή ζουν μια χαρά μαζί με τους Ινδουιστές λόγω ευνομίας! Κουταμάρες (δηλαδή ψέματα). Οι Μουσουλμάνοι στη χώρα αυτή βιώνουν τα γκέτο, την απόλυτη ένδεια, τη συντεχνιακή καθήλωση (όπως λόγου χάριν να φτιάχνουν χαλιά) κι εν γένει απολαμβάνουν τα προνόμια του τελευταίου παρία, της τελευταίας κάστας. Οι φτωχοί. Διότι οι πλούσιοι είναι όπως και παντού αλλού μαχαραγιάδες.

....................................

Γύρω απ' τον Γιώργο υπάρχουν οι ταλιμπάν του, οι πραιτωριανοί του, και οι παρακοιμώμενοί του. Ας προσέξει η δημοκρατία.

Ή ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει απ' αυτήν...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

30 σχόλια

21 Ο/Η Γιωργος Χ. έγραψε: (πριν 9 έτη)
"γιατί τεμπέλης είστε σίγουρα αφού εκτός από λογοπαίγνια δεν παράγεται κανένα παραγωγικό έργο..." Η φραση αυτη μου εδωσε κινητρο να γραψω και εγω ενα σχολιο. Ξεκιναω με μια διαπιστωση. Το γεγονος οτι ζουμε στην εποχη της πληροφοριας δεν σημαινει οτι αυτη την μετατρεπουμε σε γνωση μεσω της νοητικης διαδικασιας που ξεκιναει απο την αισθηση συνεχιζεται με την παρατηρηση-αντιληψη, δημιουργει την κριτικη σκεψη η οποια καταληγει στην συνειδηση. Θεωρω δεδομενο οτι ο κυριος αγνοει το βιβλιο "δικαιωμα στην τεμπελια" (μεταφραση απο τα γαλλικα), η αγνοια ομως δεν του επιτρεπει να λεει αρλουμπες. Και καταληγω: Αυτο θεωρω σαν το μεγαλυτερο προβλημα της εποχης μας. Το οτι ο βολταιρος εξεφρασε καποτε την γνωστη ρηση δεν νομιμοποιει οποιονδηποτε να λεει οτι θελει στο βαθμο που προηγουμενως δεν εχει σκεφτει και δεν εχει συνηδητοποιησει τι ειναι αυτο που εκφραζει. Αν εχει ακολουθησει την προαναφερθεισα διαδικασια ακομα και αν διαφωνω ναι να πει οτι θελει. Αλλα... Ενα τεραστιο "αλλα". Και ρωτω. Γνωριζει κανεις πως συντηρουνταν ο κυριος Λειβαδιτης για να γραφει τα ποιηματα του; Δευτερη διαπιστωση. Οι λεξεις εχουν χασει την εννοια τους. Ο καθενας λογω αγνοιας τις χρησιμοποιει οπως θελει. Η λεξη "παραγωγικος" ας πουμε τι σημαινει; Για ποιον; Πως; Ποτε; Αν χρησιμοπειηται με τον διαδεδομενο συγχρονο τροπο τοτε να ρωτησω; Αν ενας δουλος στην αρχαια Ελλαδα δεν δουλευε και τοσο εντατικα κακο ηταν; Μπορει για την υγεια του. Αλλα να στηριξει το συστημα που του εκλεβε την ανθρωπινη υποσταση του; Ε σημερα η πραγματικοτητα ειναι ακομα χειροτερη. Γιατι; Μα γιατι ανατραπηκε η εννοια του ανθρωπισμου που ο διαφωτισμος πρωτη φορα αποκρυσταλλωσε και οδηγησε στην εξοδο απο τον μεσαιωνα, γιατι ο ανθρωπος δεν τολμα να διανοηθει οτι δουλευουν-πεθαινουν 5-6 δισ ανθρωπων για να ζουν 600 εκ καλυτερα και καποιες χιλιαδες πλουσιοπαροχα παροτι το βλεπει μπροστα στα ματια του οπως εγω βλεπω την οθονη του υπολογιστη μου, γιατι, γιατι γιατι... Εγω λεω: στα γραναζια του συστηματος ας ειμαστε κοκκοι αμμου γιατι αλλιως θα γινουμε το λαδι. Καποιος πιο σοφος ειχε πει: Σκεπτομαι αρα υπαρχω. Οταν καποιοι αντιληφθουν την ανυπαρξια τους το καλυτερο που θα εχουν να κανουν ειναι να αυτοκτονησουν γιατι θα τους ειναι αδυνατο να ξεφυγουν απο αυτη. Καλως ορισατε στον κοσμο τον ψευδαισθησεων. Μεχρι τοτε ας αφησουμε ανθρωπους που αντιλαμβανονται την πραγματικοτητα ως εχει να καταθετουν την ξεχωριστη τους αποψη και μαλιστα με σαρκαστικο χιουμορ. Οχι γιατι ο κυριος Σταθης κανει και κατι τρομερα σπουδαιο αλλα γιατι τουλαχιστον αυτα που αναφερει τα σκεφτεται. Τουλαχιστον. Αυτο ειναι το ελαχιστο. Ας μην το ξεχναμε.
22 Ο/Η σπύρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
@γιαλός
Αγαπητέ φίλε δεν έχω το χρόνο να παρακολουθώ την πολιτική τόσο στενά όπως ο κύριος Στάθης επειδή με έχουν διαλύσει η φάμπρικα και τα εργοτάξια που κατά καιρούς εργάζομαι.
Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πήρε 400 χιλιάδες ψήφους ο Παπανδρέου και περίπου 300 χιλιάδες ο Βενιζέλος.
Την ώρα που ψήφιζα σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές αισθανόμουν την προσπάθεια εμβάθυνσης της Δημοκρατίας.
Τώρα διαβάζω ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία...
Ας είναι , να το δεχτούμε εν ονόματι του Δημοκρατικού διαλόγου και της ελευθερίας της άποψης...
Συγνώμη αν παραφέρθηκα αλλά φταίει αυτή η ρημάδα η αγανάκτηση..
23 Ο/Η σπύρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Γιωργος Χ. 21
Δυστηχώς δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω Βολταίρο.
Για το ρημάδι το καλώδιο που δίνει ρεύμα στο laptop για το ίδιο το laptop και για ότι άλλο απολαμβάνει ξάπλα στον καναπέ του και πληρώνεται ο κύριος Στάθης έχουν εργασθεί κάποιοι που δεν διαθέτουν την δυνατότητα να "εμβαθύνουν" όπως ο εν λόγω κύριος.
Άρα αφού σκέφτεται αυτός για αυτούς πρέπει να τον πληρώνουν..
Και δεν μιλάμε διάολε ούτε καν για πολεμικό ανταποκριτή...
24 Ο/Η πετρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Προς Γιωργο Χ.

Συμφωνω πως το σκιτσο και ν αποψη ειναι παραγωγη. Βεβαια θα πρεπει να ειναι καλοπιστα και καπως διασταυρωμενα.

Τις τελευταιες μερες υπηρξαν αρκετα ατοπηματα της στηλης, που πληττουν την αξιοπιστια της-σαν πηγη πληροφορησησς τουλαχιστον.

Οι οποιες αποψεις εκθετονται με επιπολαιο - στην καλυτερη περιπτωση - τροπο και δινουν λαθος πληροφορηση. Και αυτο σιγουρα δεν ειναι παραγωγικο, με οποιο μετρο και να το σταθμισεις.

Και κατι ακομα¨αυτα τα περι Ρωμαιων και Σπαρτακων τα εχω σκεφτει κι εγω πολλες φορες.
Και βλεπω τη λογικη της αποψης. Αλλα ας μην παραγνωριζουμε και το δικο μας μεραδι για την κατασταση στην οποια εχουμε βρεθει.
Γεια χαρα.
25 Ο/Η ΔΗΜΑΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
Στάθη νομίζω ότι αδικείς κατάφορα τον ΓΑΠ όταν απονέμεις το προσωνύμιο κωλοτούμπεν στον Μαυροτζαφέρη, τη στιγμή που σύμπας ο ευκολοπίστευτος λαός εκτιμά οτι ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στον πρωθυπουργό του...
Αν όπως λες (και συμφωνώ μαζύ σου) καταφέρει και τυλίξει, σε κύριος οίδε,σε τι βρωμόχαρτο έναν ολόκληρο λαό μαγκιά, αυτουνού, των πατρώνων του και των κολαούζων του!
Αλλωστε η οικογένεια Παπανδρέου έχει ιστορία... Πίστευε και στη λαοκρατία!!!
Μήπως μπορείς να μου θυμίσεις λίγο πριν τη χούντα ποιον πολιτικό αρχηγό αποκαλούσαν παπατζή; Συμφωνώ ότι η δημοκρατία οφείλει να προσέχει, αν δεν έχει αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα με τα ακατάληπτα παρμύθια που τη νανουρίζουν ή την τρομοκρατούν οι τρεις καμπαλέρος του καραδεξιού μπλοκ. Αντε γεια...
26 Ο/Η o γιαλός είναι στραβός έγραψε: (πριν 9 έτη)
Σπύρο, δεν εννοούσα τις δεύτερες εκλογές που ήσαν 3 υποψήφιοι, αλλά την πρώτη διαδικασία που ήταν μόνος του. Δεν ήταν ότι το καλύτερο.
27 Ο/Η πετρος έγραψε: (πριν 9 έτη)
¨Και κατι ακομα¨

Λεφτα υπαρχουν! Αλλα δεν βρισκονται στα ταμεια του κρατους. Και ουτε γινεται να βρεθουν αμεσα. Τουλαχιστον ενα χρονο λενε οι ειδικοι πως θα παρει να αναδιαρθρωθουν οι φορολογικες υπηρεσιες.

Και βεβαια, ουτε οι απειλουντες, ακομη και με λευκη απεργια, φορουπαλληλοι βοηθουν τα πραγματα καθολου.

Μηπως η στηλη μπορει να μας θυμισει αν και ποτε ασχοληθηκε με αυτην την "απεργια", καθως και ποια ηταν η θεση της?
28 Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 9 έτη)
Κάποιοι από αυτούς που σχολιάζουν εδώ μοιάζουν να διαβάζουν Στάθη "από χθες" και μας πουλάνε τρέλα, ότι δήθεν ο Στάθης υποστηρίζει τη ΝΔ (έλεος!), ότι δεν έκανε κριτική στον Καραμανλή, κλπ... Επειδή διαβάζω Στάθη από την εποχή που έγραφε στα "Νέα", καθημερινώς, ενημερώνω τους κυρίους αυτούς ότι ο Καραμανλής ήταν στο στόχαστρο σκληρής (και δίκαιης) κριτικής από τον Στάθη, συνεχώς -με κάποια διαλείμματα Γιώργου, έτσι για αλλαγή. Ενδεικτικά, όποιος το αμφισβητεί ας δει τα εξής σκίτσα:
http://greek-cartoons.blogspot.com/2009/04/blog-post_16.html
ή αυτό:
http://greek-cartoons.blogspot.com/2009/04/25.html
Είναι δεκάδες ακόμα... και άρθρα στο Ναυτίλο.... αρκεί να ψάξουν στο αρχείο της "Ε"...

Στάθη κράτα γερά! Έχει πέσει γραμμή να σε χτυπάνε "εκ των έσω", με τα σχόλια εδώ... κρίμα, διότι είναι πολλοί που κάνουν χρήσιμες προτάσεις και προσπαθούν να ξεκινήσουν γόνιμο διάλογο, όμως οι φωνές των "αγριεμένων" Πασόκων σκεπάζουν κάθε ψίθυρο κοινής λογικής...

Λύσαξαν με το σημερινό εκπληκτικό σκίτσο σου οι Πασόκοι... κράτα γερά Στάθη!
29 Ο/Η repoman έγραψε: (πριν 9 έτη)
Στάθη και λοιποί, κατ' αρχήν το επιχείρημα οτι ο ΓΑΠ έκανε εικονικές εσωκομματικές εκλογές είναι έωλο καθώς έκανε εκλογές με αντιπάλους τις οποίες κέρδισε εν μέσω έντονης αμφισβήτησης εντός και εκτός του κόμματος. Δεν υποστήριζα ποτέ ούτε τον ίδιο ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μπορείτε να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Αν δε σας αρέσει που τα συντηρηρικά κόμματα της Ελλάδας βρέθηκαν πιο μπροστά από την αγαπημένη σας αριστερά στο ζήτημα των εσωκομματικών διαδικασιών κάντε λίγο διαλογισμό στην έννοια "προοδευτικός" για να λύσετε τα ψυχολογικά σας προβλήματα, μην εκλογικεύετε τον συντηρητισμό σας.

Σας έχει περάσει μήπως από το μυαλό οτι ο ΓΑΠ συγκεντρώνει εξουσίες πάνω του για να προστατεύσει τον εαυτό του και τη χώρα από το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" αυτό το κληροδότημα του μέγα σοσιαλιστή Α. Παπανδρέπου που έθαψε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας κάτω από ένα βουνό χρέους;
30 Ο/Η repoman έγραψε: (πριν 9 έτη)
Γιώργο, διαβάζω κι εγώ τον Στάθη από πολύ παλιά. Η ευαισθησία του και ο καλλιεργημένος λόγος του με είχαν τραβήξει από τότε που ήμουν παιδί. Δεν το κάνω τόσο συχνά πια, η ανεξήγητη εμπάθειά του για το ΠΑΣΟΚ με έχει απωθήσει. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει μια κυβέρνηση που ακόμα και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες παραδέχονται (πλέον) πως ήταν η χειρότερη της μεταπολίτευσης και ο Στάθης να γράφει λίβελλους για τον Σημίτη και τον Παπανδρέου. Δεν πιστεύω πως είναι δεκανίκι κανενός. Ο Στάθης πάντα έλεγε την άποψή του. Έχω την αίσθηση πως ειναι προσωπικοί οι λόγοι αλλά νομίζω πως η κρίση του έχει θολώσει οπότε η άποψή του δεν έχει αξία πια για μένα.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 30

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ναυτίλος