Έντυπη Έκδοση

Το μαύρο λιβάδι

Ελλάδα, 2009. Σκηνοθεσία-σενάριο: Βαρδής Μαρινάκης. Ηθοποιοί: Σοφία Γεωργοβασίλη, Χρήστος Πασσαλής, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Μαρία Πανουριά.

**

Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Γεωργοβασίλη στο «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Γεωργοβασίλη στο «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη Ενας αδιέξοδος έρωτας ανάμεσα σ' έναν γενίτσαρο και ένα αγόρι (μεταμφιεσμένο σε μοναχή) σε μια εικαστικά όμορφη, κινηματογραφικά όμως άνιση, ταινία.

Στην υπό οθωμανική κατοχή Ελλάδα του 1654 στρέφεται ο Βαρδής Μαρινάκης (δημιουργός της βραβευμένης στο Λοκάρνο μικρού μήκους ταινίας «Δεύτερη φύση) για να αφηγηθεί την ιστορία ενός αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα σ' έναν γενίτσαρο και μια νεαρή μοναχή που αποδεικνύεται αγόρι -η ηγουμένη τον κρύβει για να τον γλιτώσει από το παιδομάζωμα.

Ο Μαρινάκης ξέρει να συνθέτει όμορφες εικόνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς χώρους -είναι κομμάτια που εικαστικά θυμίζουν τον Ταρκόφσκι. Εκεί όμως περιορίζεται και η αξία της ταινίας του. Γιατί δεν κουράζει τόσο ο αργός ρυθμός -τον έχουμε ήδη συνηθίσει από σκηνοθέτες όπως οι Αντονιόνι, Ταρκόφσκι και Αγγελόπουλος- όσο η έλλειψη ενός εσωτερικού ρυθμού στην αφήγηση, σε ένα στόρι που τελικά θα ταίριαζε περισσότερο σε ταινία μικρού μήκους. Με αποτέλεσμα ο θεατής, χαμένος μέσα σ' αυτό τον καταιγισμό των εικαστικά όμορφων εικόνων (η ωραία δουλεμένη φωτογραφία είναι του Marcus Waterloo) και το εκφραστικό πρόσωπο της ηρωίδας του, Σοφίας Γεωργοβασίλη (γιατί όμως επέλεξε κορίτσι στη θέση του αγοριού;) ν' αναζητά εις μάτην κάποια ουσιαστική ανάπτυξη τόσο στο ερωτικό δράμα όσο και στους «ακίνητους» χαρακτήρες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Στους παγωμένους δρόμους ενός ζοφερού μέλλοντος