Ηλεκτρονική Έκδοση

Βενζινοπώλες: «Ναι στις αποδείξεις, όχι στον έλεγχο»

Ελέγχους ξεκινά το υπουργείο Οικονομίας

Τελευταία ενημέρωση:

Υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για πωλήσεις καυσίμων από τις ταμειακές μηχανές που ήδη υπάρχουν στα πρατήρια για τα λοιπά είδη που διαθέτουν τάσσεται με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα γίνονται διασταυρώσεις με το βιβλίο αποθήκης, ώστε «να μην είναι υπόλογοι οι πρατηριούχοι για τις διαφορές όγκου καυσίμων που οφείλονται σε ξένους παράγοντες».

Η βασική θέση της Ομοσπονδίας παραμένει υπέρ της εγκατάστασης ταμειακών μηχανών συνδεδεμένων με ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων, τα οποία όμως αφενός κοστίζουν και αφετέρου χρειάζεται χρόνος για να εγκατασταθούν. Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει πάντως ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για ένταξη του κλάδου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων.

Με την ίδια ανακοίνωση, και με αφορμή ερωτήσεις βενζινοπωλών και καταναλωτών, η ΠΟΠΕΚ διευκρινίζει ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά μόνο τις βενζίνες (14,3 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ) και το πετρέλαιο κίνησης (6 λεπτά ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ), και όχι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης αλλάζει φορολογική κλίμακα χωρίς όμως να επιβαρύνεται όμως ο καταναλωτής καθώς την επιπλέον διαφορά θα την εισπράττουν οι βενζινοπώλες μέσω του συστήματος «Ήφαιστος».

Οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται πάντως για τις καθυστερήσεις επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης οι οποίες, όπως επισημαίνουν, δημιουργούν έντονα προβλήματα ρευστότητας, καθώς και για τις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών να φορολογήσει τα αποθέματα της 9ης Φεβρουαρίου 2010, με την διαφορά του Ε.Φ.Κ, τα οποία όμως πουλήθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας με τον παλαιό μειωμένο Ε.Φ.Κ.

Η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει εξάλλου τον κίνδυνο η αύξηση του ΕΦΚ να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση της κατανάλωσης βενζίνης η οποία είναι ήδη μειωμένη λόγω της κρίσης ενώ τονίζουν ότι «είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η αύξηση του ΕΦΚ προαναγγέλθηκε μια εβδομάδα πριν γίνει και με τον τρόπο αυτό δόθηκε το περιθώριο σε κάποιους να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με τους παλιούς φόρους και να τα πουλήσουν με αυξημένες τιμές, ασκώντας «νόμιμη» κερδοσκοπία».

Ξεκινούν έλεγχοι

Σε συστηματικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων προχωρά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:

- Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του Ε.Φ.Κ.

- Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ.

Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των Νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν).

Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η stamos έγραψε: (πριν 8 έτη)
Ποση βενζινη εξατμιζεται το χρονο? Ας το υπολογισουν για να ειναι και το κρατος δικαιο. Οχι ομως τα βιβλια ανεξελεγκτα ρε παιδια...
Ας δουμε τι κανουν τα αλλα ευρωπαικα κρατη του νοτου που εχουν το ιδιο κλιμα.
2 Ο/Η πεζος έγραψε: (πριν 8 έτη)
Αφηστε τους βενζινοπωλες να κανουν οτι θελουν.

Το αυριο ειναι ηδη εδω, οι ελληνες πανε επιτελους στο περιπτερο και στο σχολειο να παρουν τα παιδια με τα ποδια!

Το μετρο και ο προσαστιακος που καλυπτουν τις μεγαλυτερες ημερησιες διαδρομες του αθηναιου για την δουλεια του ειναι πληρη επιβατων και συνειδηση στους πολιτες.

Η πτωση της καταναλωσης βενζινης μεσα σε εναμισυ χρονο πλησιαζει το 45%.
Οσο οι βενζιναδες θα σκεφτονται σαν χρηματιστες και τραπεζιτες θα μειωνονται οι "επενδυσεις και καταθεσεις" σε καυσιμα κινησης του ελληνα (οπως αλλωστε και η κινηση χρηματιστηριου και καταθεσεων στις τραπεζες).
3 Ο/Η ορφανο του Μαρξ έγραψε: (πριν 8 έτη)
Τι λενε τα κλεφτρονια;
Εδω πας τουαλετα,κλεινεις παραθυρα και μπορτες και μπορουν να σου πουν οχι μονο αν κατουρησες η εκανες χοντρα αλλα και ποσο ξεφορτοθηκες...
και δεν μπορουν να υπολογησουν ποση βενζινη εξατμιστηκαι;αν και λεω αν εξατμιστηκε
Μηπως ανηκουν στην κατηγορια του εισοδηματος των 9800€...τον χρονο;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)