Έντυπη Έκδοση

«ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ» Ο ΚΟΡΣΕΣ ΑΠΟ Ε.Ε., Ε.Κ. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Σε τριπλή βαρειά επιτήρηση

Η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο βαρειάς, βαθειάς και συνδυασμένης επιτήρησης τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και -για πρώτη φορά- από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να «ηρεμήσουν οι αγορές» και να μπορέσει να βρει η κυβέρνηση «ζεστό χρήμα» με ανεκτό επιτόκιο και παράλληλα να σταματήσουν οι επιθέσεις στο ευρώ. Η συνέπεια είναι κατά τον πρωθυπουργό η «αφαίρεση τμήματος της κυριαρχίας μας».

Δήλωση αρχηγών

Η εξέλιξη αυτή ήταν το αποτέλεσμα μαραθώνιων συνεδριάσεων του πρωθυπουργού με τους Ν. Σαρκοζί, Α. Μέρκελ, Μπαρόζο, Ρομπόι, Τρισέ, που κατέληξε σε «δήλωση των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» που αφορά μόνον στην Ελλάδα.

Με τη δήλωσή τους αυτοί οι εταίροι, κυρίως της ευρωζώνης, προσφέρουν την πολιτική κάλυψη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα ότι θα καλύψει τους στόχους που έχει θέσει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, επιμένοντας στη δέσμευη της Ελλάδας «...ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης και πρόσθετων μέτρων» για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ευρωζώνη και συνολικότερα η Ε.Ε. «βάζει πλάτη» πολιτικά για να στηριχθεί η Ελλάδα μέσα στη «ζούγκλα» των πιέσεων των διεθνών αγορών και να μπορέσει να δανειστεί από αυτές όταν το χρειαστεί. (Σ.σ. μέσα στους επόμενους μήνες).

«Είναι καθαρό ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη βραδυνή του συνέντευξη προς τα ΜΜΕ «Είναι καθαρό ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στη βραδυνή του συνέντευξη προς τα ΜΜΕ Ο δρόμος του ΔΝΤ

Ομως οι Ευρωπαίοι εταίροι, για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, ανοίγουν κομψά αλλά σταθερά στην Ελλάδα τον δρόμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα λειτουργήσει ως πρόσθετος «πόλος εγγύησης» για τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά με την προϋπόθεση ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα έχουν τη σφραγίδα του ΔΝΤ, αν δεν έχουν «υποδειχθεί» από αυτό.

Οι εταίροι στη δήλωσή τους για την Ελλάδα αναφέρουν ότι «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μετρα, αντλώντας από την εμπειρία του ΔΝΤ. Μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».

«Τεχνικής φύσης»

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος προ διμήνου σχεδόν «ζήτησα προσωπικά ο ίδιος από τον διευθυντή του ΔΝΤ Στρος Καν την αρωγή του ΔΝΤ σε τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλα όχι και την οικονομική αρωγή του Ταμείου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό θέματα τεχνικής φύσης. Το ΔΝΤ έχει συνδράμει σε παρόμοιες κρίσεις χωρών εκτός της ευρωζώνης προσφέροντας την τεχνογνωσία του... Η ευρωζώνη δεν έχει τέτοιου είδους μηχανισμούς παροχής τεχνογνωσίας, π.χ. σε αλλαγή προϋπολογισμού...».

Παραδέχθηκε ότι η διαδικασία επιτήρησης που εφαρμόζεται από σήμερα είναι σκληρή και επέμεινε σε προσφιλείς του επικίνδυνες διατυπώσεις για την πορεία της χώρας αναφέροντας ότι «...είναι καθαρό ότι έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας, αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας που πρέπει να το πάρουμε πίσω με την αξιοπιστία μας, το πρόγραμμά μας και την αυτοθυσία του καθενός», λανσάροντας προφανώς και το επόμενο ΠΑΣΟΚικό σύνθημα «...να κάνουμε ξανά την Ελλάδα κυρίαρχη».

Ρητορικά

Ετσι, οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να διασφαλίσουν το ευρώ αλλά και άλλες κλυδωνιζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες από επιθέσεις αγορών και κερδοσκόπων, καλύπτουν ρητορικά στο ανώτατο επίπεδο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσκολία της στον διεθνή δανεισμό. Ομως η ρητορική αυτή πολιτική υποστήριξη δεν συνοδεύεται και από απτή κοινοτική αλληλεγγύη σε εξασφάλιση κεφαλαίων και δανείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η Αθήνα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε σε πολλά σημεία των δηλώσεών του ότι η Ελλάδα «δεν έχει ζητήσει επιπλέον βοήθεια από τους εταίρους. Εμείς αναζητάμε στις διεθνείς αγορές». Το ίδιο αναφέρεται κατηγορηματικά και στη δήλωση των «27» σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει (από την Ε.Ε.) οικονομική βοήθεια.

Βεβαίως, η μεγαλύτερη δυσκολία για την οικονομική διευκόλυνση της Ελλάδας μέσα από τους κόλπους της Ε.Ε. οφείλεται πρωτίστως στη Γερμανία της κ. Μέρκελ, η οποία δεν άφησε σε κανένα σημείο αμφιβολία ότι η χώρα δεν πρόκειται ούτε σε διμερές επίπεδο αλλά ούτε και σε επίπεδο ΕΚΤ να επιτρέψει την κατ' αποκοπή προσφορά δανείων σε κράτος-μέλος.

Το επόμενο σημείο που παραμένει ασαφές είναι αν και πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη και πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για μεν τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και το ΔΝΤ, η προοπτική αυτή διαμορφώνεται ως σίγουρη. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος. Δεν απέκλεισε καθόλου τη λήψη πρόσθετων μέτρων αν αυτό χρειαστεί -έχει μάλιστα δεσμευθεί γι' αυτό σύμφωνα με τη δήλωση των «27», αλλά επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και των πρόσθετων μέτρων. Ομως «αν βρούμε στην πορεία ότι δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τότε θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική