Ηλεκτρονική Έκδοση

Μειώθηκε 2,6% το ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο - Αναθεώρησε τα στοιχεία για το σύνολο του έτους η ΕΣΥΕ

Ύφεση 2% είχε η Ελλάδα το 2009

«Βυθίζεται» την ώρα που οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν

Τελευταία ενημέρωση:

Τεράστια αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική πορεία της χώρας ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ. Υπολογίζει πλέον ότι το 2009 η χώρα γνώρισε ύφεση 2% έναντι 1,2% που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που συζητείται την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ καθρεφτίζει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε πέρυσι η χώρα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται κυρίως σε χειρότερη από την αρχικά υπολογιζόμενη πορεία του τουρισμού. 

Υπάρχουν όμως και  δημοσιονομικές προεκτάσεις: καθώς το έλλειμμα υπολογίζεται ως αναλογία του ΑΕΠ αναθεωρείται προς τα πάνω ο στόχος από 12,7% σε 12,8% του ΑΕΠ για το 2009.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ  το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν για πρώτη φορά μικρότερη, στο 2,1% ενώ στο σύνολο της ΕΕ διαμορφώθηκε στο  2,3%

Δηλαδή τη στιγμή που υπόλοιπες χώρες σιγά σιγά "βγαίνουν" από την ύφεση, η Ελλάδα "βυθίζεται" σε αυτή με ταχείς μάλιστα ρυθμούς.

Το πιο σημαντικό σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αλλά και με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι ότι οι μετρήσεις αυτές αφορούν σε μία περίοδο κατά την οποία δεν είχαν ληφθεί τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πλέον εκτιμάται ότι ο στόχος της κυβέρνησης στον οποίο βασίζεται κα η εκτέλεση του προϋπολογισμού  και αναφέρεται σε ύφεση μόλις 0,3% φέτος (ή έστω και 0,8% που υπολογίζει το εναλλακτικό σενάριο) είναι  πολύ ευοίωνες.

Ετσι, η  υποχρέωση να υποχωρήσει πάση θυσία το έλλειμμα στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 (δηλαδή κατά 4,1% του ΑΕΠ ) γίνεται πιο δύσκολη  και έρχονται πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, αυτά με τη σειρά τους, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη θα μειώσουν πιο πολύ την κατανάλωση και θα φέρουν ακόμη πιο μεγάλη ύφεση.

Μόνη "σανίδα σωτηρίας" είναι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ, αφού το ΕΣΠΑ παραμένει "παγωμένο" με απορρόφηση 3,7%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Σχετικά αρχεία
ΑΕΠ- Δ τρίμηνο 2009 - 210 KB
Για το ίδιο θέμα
Κριτική ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή τη μείωση του ΑΕΠ